Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

13 tegn på prostatakræft, enhver mand skal kende

Prostatakræft er en af de mest almindelige former for kræft hos mænd med mere end 47.500 diagnoser hver eneste år. Heldigvis er det en helbredelig form for kræft, selvom det dræber over 11.500 mænd hvert år. Det viser præcis hvor vigtigt det er, at du genkender de tidlige symptomer, så du har en større chance for en succesfuld behandling. For at hjælpe dig med at forstå, hvad du skal holde øje med, og hvordan du tjekker din prostatas helbred, har vi her samlet de 13 tegn, du skal kende!

13 tegn på prostatakræft

Da prostatakirtlen er så tæt på blæren og urinrøret, er de mest almindelige tegn på prostatakræft associeret med urinale symptomer. Det er specielt tilfældet for de tidlige stadier af kræft. Nogle tegn at holde øje med er:

 1. Besvær ved at urinere eller problemer med at stoppe og starte
 2. Smerte eller brændende fornemmelse ved urinering
 3. Hyppig trang til at urinere, specielt om natten
 4. Nedsat gennemstrømningshastighed af urin
 5. Tab af blærekontrol
 6. Blod i urin eller sæd
 7. Erektil dysfunktion eller besvær
 8. Smertefuld udløsning

I de senere stadier af kræft, kan det begynde at spredes uden for prostatakirtlen. Det er specielt vigtigt, at du forstår, hvordan du kan spotte disse symptomer, da de kan betyde, at kræften er blevet mere alvorlig. Disse tidlige tegn og symptomer på prostatakræft kan indkludere:

 1. Uforklarligt vægttab
 2. Træthed
 3. Smerte i hofterne, lårene, ryggen, skuldrene eller knogler
 4. Ændring i afføringsmønster
 5. Ophobning af væske eller hævede fødder eller ben

Hvad gør man så?

Hvis du tror, du har et eller flere af de nævnte symptomer på prostatakræft, er det første skridt at besøge din læge. De kan lave en screening, en PSA eller DRE test, der kan afgøre, om du har prostatakræft eller ej. De vil herefter fortælle dig om de næste skridt, og om du skal handle øjeblikkeligt og starte en prostata behandling eller om du bare skal holde øje med situationen.

Uheldigvis, for mange mænd, er der ikke nogle mærkbare tegn eller symptomer i de tidlige stadier af prostatakræft, så du kan have det uden at vide det før senere hen i de senere stadier. Af denne grund er det anbefalet at få rutinemæssige screeninger, hvis du er over 50 år. Hvis nogen i din familie har haft prostatakræft, vil din læge formentlig anbefale regelmæssige screeninger fra en tidligere alder for en sikkerheds skyld.

Oversigt

Mænd prostata-helbred er noget, der skal tages seriøst igennem hele livet, ikke kun når du bliver ældre, eller hvis du lægger mærke til potentielle tegn på prostatakræft. For at pleje din prostata, skal du spise en sund kost med fødevarer, der er rige på antioxidanter og Omega 3 fedtsyrer. Du kan også tage et prostata kosttilskud for at pleje kirtlen, mens du bliver ældre. Hvis du får øje på nogle af symptomerne på prostatakræft, er det vigtigt, du besøger din læge med det samme: det kan gøre en kæmpe forskel for dit behandlingsforløb, hvis du venter og tænker, at det sikkert ikke er noget alvorligt. Det er altid bedre at være på den sikre side!

Andre interessante artikler