Apriludsalg: Køb 3 betal for 2*

ShytoBuy

8 måder hvorpå du nemt kan få en normal menstruationscyklus

Særlige typer af mad og forskellige gode råd kan normalisere din menstruationscyklus. Læs mere her

Særlige typer af mad, herunder ricinusolie og mørk chokolade, kan regulere din menstruationscyklus – især hvis du lider under forskudt og forsinket menstruation eller amenoré (total udebleven menstruation). Ved kendskabet til, hvilke fødevarer, der forebygger normal menstruationscyklus vil det hjælpe dig til at føle sundhed, glæde, og skabe hormonel balance.

8 Tips og fødevarer som hjælper dig til at normalisere din cyklus

Før vi når til uddybningen af listen over fødevarer, der giver normal menstruationscyklus, så skal du høre noget interessant om det at få sin menstruation. Der er faktisk store fordele ved at få sin menstruation – uanset om cyklussen er normal eller ej:

”Når østrogenniveauet i kroppen er højest på tidspunktet midt i cyklussen, opnår kvinder mere ro og velvære” skriver Dr Booth i The Venus Week. De bliver mere selvsikre i udførslen af opgaver og i at nå deres mål. Kvinder bliver tilmed bedre til at agere socialt, samt tale og artikulere klart og tydeligt. Det er en af fordelene ved menstruation! Men før du lære, hvordan du kan værdsætte din menstruelle cyklus, bliver du nødt til at lære, hvordan du får normale cyklusser.

8 Tips og fødevarer som hjælper dig til at normalisere din cyklus

Hvis din menstruation er uregelmæssig eller udeblivende, vil du ikke opleve fordelene fra effekterne af forhøjet østrogenniveau. Punktet hvor dit østrogenniveau er højest er på dit præ-ovulatoriske stadie. Hvis din cyklus forløber over 28 dage forekommer ovulationsstadiet fra dag 12-16 (Det varierer dog afhængig af stressniveau, kost, motion etc). Det betyder, at præ-ovulation finder sted i mellem dag 8-11 (igen varierer det dog fra kvinde til kvinde).

Det første skridt i processen af at regulere din menstruation er, at finde ud af årsagen til den uregelmæssige menstruationscyklus. Når du først har bestemt årsagen, vil du have bedre mulighed for at finde effektiv behandling.

1 Kosttilskud med Omega-fedtsyrer

Blodårerne i dine æggestokke er meget smalle, hvilket gør dem udsatte over overfor skader og dårlig cirkulation. Rygning, overvægt og højt kolesteroltal kan have negativ indflydelse på dine æggestokkes blodårer, hvilket blokerer hormoner og blodcirkulation. Fiskeolie fremmer blodcirkulationen, reducerer skaden fra frie radikaler, modvirker tegn på aldring og forøger mængden af dopamin i kroppen. Dopamin er det samme stof som dannes under sex og skaber en lykkefølelse i kroppen. Stimuleringen af produktionen, som sker ved kosttilskud af omegafedtsyrer forbedrer humøret.

Omega-7® Kosttilskud, der er rig på både omega 3,6,7 og 9, kan hjælpe dig med at opnå en regelmæssig menstruationscyklus, selvom det ikke er en form for mad. Eksperter anbefaler, at der for alle aldersgrupper tilføjes fiskeolie supplement til kosten i stedet for at indtage alt for meget fisk. Dette skyldes tilstedeværelsen af kviksølv i nogle former for tun, sværdfisk, makrel osv.

2 Ikke-hvid mad kan regulere din cyklus

De fleste naturlige fødevarer er ikke hvide, så du kan antage, at hvis en fødevare er hvid, har den sandsynligvis gennemgået en lang proces af behandlinger, der har gjort den usund. For at normalisere din menstruelle cyklus, undgå hvedemel, sukker, kartofler, hvidt brød, hvid pasta og hvid ris. Undgå derved generelt tomme kulhydrater. Disse produkter forstyrrer din cyklus gennem for stor dannelse af stoffet insulin, hvilket resulterer i fedtophobninger. Dette overskud af fedtophobninger har negativ indflydelse på ægløsning og din menstruation – i den forbindelse kan det forårsage uregelmæssige cyklusser. Det simple råd til at normalisere din menstruationscyklus er deraf: Stop med at spise mad som er hvid.

3 Protein – Hytteost, magert kød, nødder til at få dine hormoner i balance

Det er en særdeles god ide, at tilføje eksempelvis hytteost til ingredienserne i din salat. Det kan være svært, at finde kilder til afbalancerede mængder af protein, men det er et must for hormonel balance. Des mere du sikrer balance i dine hormoner, jo mere vil du opleve, at din menstruationscyklus bliver normaliseret. Planteproteiner er især gode til at fremme fertiliteten og den hormonelle balance – disse findes i følgende produkter: Mandler, valnødder, peanuts, ost, hårdkogte æg, soja chips, humus, sardiner på dåse og edamame bønner.

4 Sunde drikkevarer – fordi din cyklus bliver påvirket af hvad du drikker.

En anden type af fødevarer, der normaliserer din menstruation er brændenælde teblade. Generelt indeholder urtete mange ingredienser, der er utrolig sunde. Herunder organiske ingredienser såsom, fennikel, ingefærrod, kanelbark, kamilleblomst, hindbærblade, anis frø, pulsatilla blomst, citronmelisse og mange flere.

5 Vitamin D til at normalisere menstruation

5 Vitamin D til at normalisere menstruation

Vitamin D er svært at finde naturligt i mad. Vitaminet bliver dog tilføjet til flere mælkeprodukter og findes derudover i tun, æggeblommer, laks, sardiner og torske-leverolie. Skummet mælk har også fået tilføjet vitamin D. Dette vitamin har den effekt, at det stimulerer cellernes evne til at kommunikere, hvilket stabiliserer hormonerne. Af den grund er Vitamin D også vigtig i forebyggelsen af kræft.

En anden kilde til D-vitamin er sollys. For at forøge optagelsen af D-vitamin og gøre din menstruation regelmæssig, er det særdeles vigtigt, at du sikrer dig nok sollys. Hvor du bor kombineret med din hudfarve afgør, hvor lang tid du burde opholde dig i solen. Undersøgelser viser, at bor man i Danmark skal man mindst opholde sig i solen i 10 min 2-3 gange om ugen for at få nok D-vitamin.

6 Mørk chokolade for at få din menstruation i balance

6 Mørk chokolade for at få din menstruation i balance

Chokolade indeholder flavonoider, hvilke har egenskaber, der kan sammenlignes med østrogen og hjælper med at forbedre blodcirkulation ved at reducere sammenklumpning af blodblader. Flavonoider forstærker også mikrocirkulationen i æggestokkene og de endokrine kirtler, derudover forøger chokolade også kroppens produktion af dopamin (feel-good hormonet). Det er ikke enhver slags chokolade, der giver den ovennævnte effekt. Sørg for at spis mørk chokolade med et indhold af mindst 70% kakao.

Spis ikke for meget chokolade. Du vil tage på i vægt og forvirre dine hormoner, hvilket kan bidrage til uregelmæssig menstruation.

7 Hvis din menstruation er kraftig – overvej jern-kosttilskud

Det er en god løsning at tage kosttilskud indeholdende jern ved kraftig menstruation. I tilfælde af, at din kost ikke er rig nok på jern kan det også forårsage uregelmæssig menstruationscyklus. Af den grund anbefales det at tage jern-kosttilskud ved både uregelmæssig og kraftig menstruation. En af de mest almindelige årsager til jernmangel og anæmi er kraftig blødning ved menstruation. Hvis du ikke indtager nok jern gennem din kost vil din krops jernlagre forsvinde og du opleve træthed.

Forskning viser også, at jernmangel forårsaget af anæmi kan have indflydelse på din fysiske præstationsevne, kognitive funktion, humør og samlet livskvalitet.

8 Lær mere om Polycystisk ovariesyndrom

mens uregelmæssig menstruation er almindeligt blandt teenage piger, er en underlæggende hormonel sygdom muligvis årsagen til længerevarende uregelmæssig menstruation hos voksne kvinder. Polycystisk oveariesyndrom er en endokrin sygdom, der karakteriseres ved et overskud af androgener eller mandlige kønshormoner i kroppen. Ubalancen i hormonfordelingen påvirker æggenes vækst og evne til at løsne sig fra æggestokkene, hvilken kan være modvirke ægløsning og menstruation.

Menstruation begynder i gennemsnit ved 12-års alderen for de fleste kvinder, og en normal menstruationscyklus varer 28 dage. Piger skal gerne have deres første almindelig cyklus cirka 2 år efter de fik deres første menstruation, eller ved 17 års alderen som det seneste. Hvis du har haft uregelmæssig menstruation i mere end to år og du er over 17 år gammel anbefales det, at du snakker med din læge om, hvordan du skal regulere din menstruation – du har muligvis brug for mere information om kost for at opnå en regelmæssig cyklus, men denne artikel er en god start.