FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Almindelige falske myter om kønsvorter

Med så mange mennesker, der bærer den HPV type, som kan blive til kønsvorter/kondylomer, betyder det at der er en masse råd og vejledning at hente, om hvordan kønsvorter og om hvorledes de skal behandles. Desværre af mange af disse kilder ikke korrekte. Læs her om nogle almindelige falske eller misforstået myter, og få hjælp til at finde rundt i, hvad er sandt eller falsk omkring kønsvorter.

Kun meget seksuelle personer får kønsvorter

Mens de fleste tilfælde af HPV er seksuelt overført, kan selv jomfruer få HPV. Hvordan kan det være? Fordi inficerede mennesker kaste HPV-virus fra deres genital region, så hvis dine kønsorganer rører din partners kønsdele, kan du fange infektionen, selv om du ikke har haft samleje. Du kan blive smittet med HPV efter første gang du har kønslig omgang, hvis din partner er inficeret.

Kondomer beskytter imod kønsvorter

Kondomer beskytter imod kønsvorter

Brug af kondomer reducere signifikant risikoen for at fange HPV smitten, men du er stadig ikke helt beskyttet. Da kondomer kun dækker huden af penis, kan de kvindelige kønsdele stadig komme i kontakt med testikler og omgivende hud, som kan kaste HPV-virus og forårsage overførelse af infektionen.

Mænd ved hvis de har HPV smitten

Mænd ved hvis de har HPV smitten

De mænd, som kun bærer stammer af virussen, der forårsager kønsvorter, kan ikke vide at de bærer HPV. Disse mænd har aldrig haft kønsvorter udbrud eller andre symptomer af virussen, men de kan stadig videregive smitten. De stammer af HPV, der kan forårsage livmoderhalskræft giver ikke komplikationer for mænd, så dette vil heller ikke være et symptom, som ville alamere mændene, hvilket betyder, at de udvidende kan føre smitten rundt, fra kvinde til kvinde. I fremtiden vil HPV-vaccinen være tilgængelig også for mænd, men hvis du allerede har smitten, har denne vaccine ingen effekt.

Testet negativ for seksuelle overførte sygdomme

Det er en generel opfattelse, at hvis du eller din partner, er blevet tjekket mod seksuelt overførte sygdomme, og testene var negative, så har man ikke HPV-smitten. Dette er ikke en selvfølge, eftersom standard testen for kønssygdomme, tester for hiv, syfilis, gonoré, klamydia, hepatitis B & C, og nogle gange herpes. HPV er ikke en del af den rutinemæssige test. Dette gælder begge køn, medmindre en gynækologen finder en kvindens celleprøve unormal.

HPV vil gå væk helt af sig selv

HPV vil gå væk helt af sig selv

Det er op til dit immunforsvar at bekæmpe virussen. Hvis dine immunforsvar bekæmper det, kan virussen gå væk. Hvis ikke, kan HPV overtage, hvilket fører til vorter, og hos kvinder kan det føre til unormale celleprøver, forbliver dette ubehandlet, vil det kunne føre til livmoderhalskræft.

HPV smitter ikke oralt

Hvis du hverken har vaginal eller analsex med en partner, men kun har oralsex, så er din risiko lav for at få HPV smitten. Men noget tyder på, at HPV kan inficere munden og øge din risiko for at få cancer i munden, specielt under tungen og i mandlerne. For at undgå dette, skal beskyttelse benyttes ved oralsex. Brug af kondomer (til at gå ned på en fyr) og dental dæmninger (til at gå ned på en pige), kan medvirke til at reducere denne risiko for at blive smittet via oral kønslig omgang.

Lesbiske kan ikke få HPV

.Jo, de kan! Mens lesbisk sex er mindre risikabel end sex mellem mand og kvinde, så er det stadig muligt at få kønsvorter eller unormale celleprøve fra genital-til-genital kontakt, når den ene partner er at kaste HPV-virus.

Andre interessante artikler