Apriludsalg: Køb 3 betal for 2*

Åreknuder: fakta og fiktion

Er du en af de 50 % af alle voksne, der menes at have åreknuder? De er også kendt som edderkoppe-årer og forekommer som lilla og hævede blodkar, oftest på benene og fødderne. Når det kommer til at forstå årsagerne og problemerne med åreknuder, findes der mange myter, og det kan være svært at finde sandheden. For at hjælpe dig med at skelne fakta fra fiktion, har vi her samlet de mest almindelige spørgsmål og punkteret myterne!

 1. Du får åreknuder, når du er gravid

  Du får ikke med sikkerhed åreknuder, når du er gravid, og det er ikke en årsag. Graviditet kan dog få blodkarrene til at se mere fremtrædende ud, så allerede eksisterende åreknuder kan komme til at se værre ud.

 2. Du kan få åreknuder ved at krydse dine ben

  Åreknuder kommer af pres inde i blodåren, så det eksterne pres fra fx at krydse dine ben, vil ikke kunne være skyld i dine hævede og ubehagelige åreknuder.

 3. Kompressionsstrømper virker ikke mod åreknuder

  Kompressionsstrømper er designet specielt til roligt at lægge tryk på benene for at støtte blodcirkulationen. De kan altså ikke fjerne åreknuder, men de kan hjælpe på symptomerne som fx ubehag og hævelse.

 4. Du kan kun gå med løst tøj med åreknuder

  Selvom det er anbefalet at gå med løsere tøj end normalt, er det ikke altid nødvendigt, da tætsiddende bukser eller sko ikke forårsager åreknuder.

 5. Du kan kurere åreknuder ved at massere dem

  Massage af åreknuder kan afhjælpe nogle af symptomerne såsom hævelse, ømhed og ubehag, men det kan ikke fjerne dem fuldkommen.

 6. Åreknuder er genetisk

  Denne myte er kun delvist sand. For cirka 50 % af dem, der lider af åreknuder, ligger det til familien. Dog er det stadig muligt at få åreknuder uden nogen tidligere tilfælde i familien.

 7. Overvægt kan forårsage åreknuder

  Fedme og overvægt kan putte overdrevent pres på dine vener, og som resultat kan det forøge dine risiko for at få åreknuder eller andre lignende tilstande.

 8. Du skal vente med at behandle åreknuder til efter du har fået børn

  Du kan begynde i behandling for åreknuder selv inden, eller mens du er gravid, og du behøves ikke at vente, til du har født. Tal med din læge inden for en fuld undersøgelse.

 9. Tatoveringer gør åreknuder værre

  Der er ikke nogen bevist sammenhæng mellem at have en tatovering og forværring af åreknuder. Hvis du får en tatovering over en opsvulmet åreknude, kan det medføre ubehag, men det vil ikke nødvendigvis påvirke den interne struktur.

Oversigt

Du kender du nu til de mest almindelige myter om åreknuder og bør være i stand til at skelne fakta fra fiktion. Hvis du spekulerer over, hvordan du slipper af med åreknuder, findes der adskillige naturlige midler mod åreknuder, du kan prøve, inden du tyr til dyre eller smertefulde behandlinger, som fx kosttilskud og cremer. Du kan også lave livsstilsændringer, der kan forbedre din cirkulation og afhjælpe symptomerne på åreknuder.

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med