Apriludsalg: Køb 3 betal for 2*

Sådan behandler du blodsprængninger og åreknuder

Mange danskere oplever at få blodspræninger og åreknuder på kroppen. Oftest er disse symptomer ikke smertefulde, men de kan derimod være kosmetisk skræmmende, og dette kan medfører at man ikke kan lide at vise sin krop frem for ens partner eller gå på stranden i bådetøj. ShytoBuy tilbyder; rolige og smertefrie løsninger til at reducere bade blodspræninger og åreknuder, så du igen kan blive selvsikker med din egen krop.

Hvad er åreknuder og karsprængninger?

Åreknuder er forstørrede vener, som oftest fremstår som værende blå, røde eller kødfarvede. De ser ofte snoet og svulmende ud, og er generelt ikke et særligt nydende syn. De kan være hævet på overfladen af huden. Karsprængninger findes ofte på lårene, ryggen af læggen eller indersiden af benet. Under graviditet kan disse ligeledes dannes omkring skeden og balderne

Karsprængninger er lidt som åreknuder, blot tættere på overfladen af huden. De er ofte røde eller blå, og kan let ligne små spindelsvæv, hvorfor de kaldes ”spider veins”. De kan findes på benene og ansigtet og kan dække enten en meget lille eller stort område af huden.

Hvad er årsagen til åreknuder og karsprængninger?

Disse kan være forårsaget af svage eller beskadigede ventiler venerne. Hjertet pumper blod, som er fyldt med ilt og næringsstoffer, til hele kroppen igennem arterierne. Venerne bærer blodet fra kroppen tilbage til hjertet. Vener har ventiler, som fungerer som en en-vejs flap, til at forhindre blodet i at løbe baglæns, når det f.eks. bevæger sig op fra dine fødder igennem dine ben. Hvis ventilerne bliver svage, kan blodet løbe tilbage i venerne og indsamle sig der, hvilket kan skabe åreknuder og karsprængninger. Dette kan være forårsaget af flere ting, herunder hormonændringer, eksponering for sol og skader.

Symptomer på åreknuder?

Symptomer på åreknuder?

Selvom karsprængninger og lignende ofte kan ses direkte på huden, er der følgende almindelige symptomer man kan holde øje med:

 • Smerte, som kan forværres ved at sidde ned længe
 • Dunken og krampe
 • Hævelse
 • Udslæt, kløe eller irritation
 • Mørkfarvning og misfarvning af huden (alvorlig symptom)
 • Restløse og snurrende ben

Hvor almindelige er disse symptomer?

Desværre rammes omkring 50-55% af kvinder og 40-45% af mænd af disse lidelser på den ene eller den anden måde. Åreknuder påvirker typisk halvdelen af mennesker over 50 år – nogle tilfælde anses dog som værende meget normale, hvorimod andre kræver behandling. Det er altid ideelt at behandle sine karsprængninger hurtigst muligt, således disse ikke spreder sig og bliver større.

Hvilke faktorer øger min risiko for åreknuder og blodsprængninger?

Der er mange faktorer i spil, heriblandt dine gener. De mest almene faktorer kan du læse om herunder:

 • Stigende alder - I takt med at du bliver ældre, begynder flere og flere sygdomme desværre at komme til, herunder de to ovenstående. Ventilerne i dine blodkar bliver svækket, og arbejder ikke på højtryk som de gjorde da du var yngre.
 • Sygehistorie - At være født med svage ventiler øger desværre din risiko. Omkring halvdelen af de, som har åreknuder eller karsprængninger, har et familiemedlem, som også lider af denne sygdom. Generne er derfor af stor betydning.
 • Hormonelle forandringer - Disse forekommer typisk under puberteten, graviditet og overgangsalder. At tage p-piller, samt andre lægemidler, indeholdende østrogen og progesteron kan også bidrage til dannelsen af åreknuder eller karsprængninger
 • Graviditet - Under graviditeten er der en enorm stigning i mængden af blod i kroppen. Dette kan medføre, at vener, som er sunde, bliver forstørret. Den voksende livmoder lægger samtidig tryk på venerne, hvilket kan danne karsprængninger eller blodsprængninger. Disse bedres dog oftest omkring 2-3 måneder efter fødslen.
 • Fedme - Fedme og overvægt er desværre en stor synder for mange sygdomme, og blodsprængninger ligeledes. Overvægt kan lægge ekstra pres på dine blodårer, hvilket i værste tilfælde kan føre til blodsprængninger, åreknuder og lignende symptomer.
 • Mangel på bevægelse - Nu kommer den igen: kuren, som alle sundhedsapostler snakker om. Og den er god nok – manglende bevægelse kan få dine blodårer til at arbejdere hårdere for at pumpe blod nok rundt i dit system, hvilket kan forårsage ovenstående symptomer. Dette kan blive forværret, såfremt du sidder med benene bøjede eller krydsede.
 • Solen - Dette kan forårsage karsprængninger på kinderne eller næsen, såfremt du er bleglig og har en sart hud.

Hvorfor opstår blodsprængninger og åreknuder oftest i benene?

Da venerne i benene har de dårligste arbejdsforhold, i og med at de skal transportere blod op til hjertet mod tyngdekraften, kan ventilerne i disse blodåre blive svage og i værste tilfælde til sidst briste, hvilket kan forårsage ovenstående symptomer.

Er blodsprængninger og åreknuder farlige?

Denne sygdom er sjældent af farlig eller alarmerende karakter, men de kan forårsage ubehagelige følelser og utilpashed i benene og andre steder på kroppen. Hvis der er symptomer fra karsprængninger, vil du oftest opleve kløe eller en brændende fornemmelse. Mere sjældnere bivirkninger ved åreknuder, er heriblandt:

 • Sår grundet kronisk (langvarig) ophobning af blod. Disse sår er smertefulde og svære at helbrede. Sommetider kan de ikke helbredes, førend ventilerne i blodgennemstrømningen repareres. Vi anbefaler en god creme mod åreknuder på det inficerede område, for at lindre smerten på sårene.
 • Blødning. Såfremt huden over venerne bliver tynd. Får du et let sår, kan du derfor opleve markant blodtab.
 • Overfladisk thrombophlebitis, hvilket er en mindre blodprop, som dannes i en vene lige under huden. Symptomerne herpå omfatter rødme og varme vener, samt smerte og hævelser
 • Dyb venetrombose, som er en blodprop i en dyberegående vene. Dette kan forårsage en trækkende følelse i læggen, smerte, varme, rødme samt hævelse. Oftest er dette ingen væsentlig symptom, men såfremt blodproppen bevæges videre til lungerne, kan det være fatalt. Oplever du nogle af disse symptomer, bør du derfor straks konsultere din læge.

Hvordan behandles åreknuder og karsprængninger?

Typisk bliver den rette behandling planlagt ud fra en diagnosticering, som foregår igennem ultralyd, for at danne et overblik over venernes struktur. Når tilstanden er diagnosticeres, kan lægen vælge at behandle igennem enten støttestrømper, receptfri medicin herunder komprimeringsslanger, som kan give mere pres på blodårene, således blodet igen kan løbe rundt, eller receptmedicin. Ydermere kan de behandle ved hjælp af at injicere kemikalier ind i åren, for derved at styrke åren og blodet, således det kan løbe rundt som på ny.

Vi anbefaler receptfri behandling med cremer eller lignende, da du derved selv bestemmer behandlingen og metoden, og ikke skal er nødsaget til at besøge din læge hver måned. På denne side finder du vores gode, naturlige og effektive udvalg mod karsprængninger, åreknuder og blodsprængninger.

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med