Apriludsalg: Køb 3 betal for 2*

De fire typer af rosacea

Hver type af rosacea kræver specifik behandling. Læs her om de forskellige typer og symptomer

Rosacea er en hudsygdom, som kan opdeles i flere forskellige typer baserede på de pågældende symptomer, der opleves ved sygdommen, hvor hver type kræver specifik behandling. Selvom personer med denne hudsygdom ikke nødvendigvis vil opleve alle fire typer, så kan du i denne artikel læse hvad du har brug for at vide om rosaceas mulige progressioner.

Rosacea, hudsygdommen som karakteriseres af rødligt udslet i ansigtet, er en progressiv sygdom, der starter med milde symptomer, som kan udvikle sig til mere signifikante og tydelige hudforandringer uden den rigtige behandling.

Sygdommen, kan ifølge Sandra Marchese Johnson, cand.med. og dermatolog ved Johnson Dermatology, inddeles i fire typer. Ikke alle personer oplever de forskellige typer, og hver type af rosacea kan medføre forskellige reaktioner hos personerne de rammer. Nogle bliver ramt af en type, andre af alle fire – og nogle et sted imellem. Det er til stadighed særdeles vigtigt at være bevidst om alle de forskellige typer og deres distinktioner, da du arbejder mod at håndtere din rosaceasygdom bedst muligt.

Vaskulær rosacea

Hvad der tidligere blev refereret til som den indledende fase, eller prærosacea, er nu den første type af sygdommen, der er kendt som vaskulær- eller erythematotelangiectatisk rosacea. Det karakteriseres ved at du ofte blusser, rødmer og oplever kronisk rødhed i ansigtet. Nogle personer oplever også synlige blodårer, der ses ved kanten af næsen og på kinderne.

Symptomerne ved vaskulær rosacea er milde, hvilket betyder at lokal eller oral rosaceamedicin, såsom RosaRex™ Rosacea behandling let kan kurere sygdommen på dette stadie. Laserbehandling kan bruges til at fjerne sprungne blodårer, men dette vil ikke kurere sygdommen – kun fikse et symptom.

Inflammatorisk Rosacea

Den anden type er kaldet papulopustulær- eller inflammatorisk rosacea. Hovedsymptomet ved denne type er kronisk rødhed i ansigtet, kombineret med udbrud af røde buler og bumser. Disse buler, kendt som pustler og papler, adskiller sig fra rigtig akne og kræver en anden type af behandling.

Inflammatorisk Rosacea behandles ofte med lokale cremer, såsom PyratineXR® inflammatorisk creme. Der findes ligeledes andre produkter til behandling af symptomer som kløe, udslet og fedtet hud.

Phymatous Rosacea

Når rosacea ikke behandles er der stor sandsynlighed for at sygdommen forværres og kan lede til den tredje type, phymatous rosacea. En løgformet, ujævn og meget rød næse er det klassiske symptom som følge af denne type. Denne overvækst af fortykket hud på næsen er kendt som rhinophyma. Overskydende hud vil muligvis også dannes på kinderne og i panden, hvorved der skabes et hævet udtryk i ansigtet. Phymatous rosacea rammer oftest mænd.

Den hævede og fortykkede hud ved denne tredje type er ofte behandlet med laser og kirurgisk behandling. Disse metoder fjerner overskydende hud for at reducere det hævede og tykke udtryk i ansigtet.

Okulær Rosacea

Sygdommen er ikke kun i stand til at påvirke huden, men også øjnene. Okulær rosacea kan fremprovokere en række rosacea symptomer fra tørhed og en grynet fornemmelse i øjnene, til tårer, brændende fornemmelse, kløe og prikken. Du vil opleve blodsprængte øjne, ofte bygkorn, hævede øjenlåg eller rødhed i kanten af øjenlågene. Denne okulære type af sygdommen kan være meget alvorligt og resultere i permanent skade af hornhinde. Den kan sløre synet, forværre synsproblemer og lede til blidhed, hvis der ikke påbegyndes behandling i tide.

Behandlingsformen til okulær rosacea er ofte langsigtet med små mængder af oralt indtageligt antibiotika fra tetracyklin-klassen af medicin. Tidlig behandling er vigtigt for at modvirke stor og permanent skade.

Det er muligt at opleve enhver kombination af typerne af rosacea på samme tid, eller at opleve de forskellige typer i forlængelse af hinanden, hvis hudsygdommen får lov at udvikle sig ubehandlet. Symptomerne fra de individuelle typer kan varierer fra milde til mere alvorlige. Lige meget hvilken type af sygdommen du har og lige meget hvor alvorlig den er, er det vigtigt at påbegynde behandling mod rosacea og rødme – i mere alvorlige tilfælde er det vigtigt at søge læge, der vil sende dig videre og blive undersøgt af en autoriseret dermatolog.

Andre interessante artikler