FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Din fremtid med eksem | Hvilke typer af eksem findes der?

Eksem er en meget almindelig og udbredt sygdom, men stadig en sygdom, som fortjener omtale. Der findes nemlig mange forskellige former for eksem - og uden at vide hvilken type du har, kan du aldrig på optimal vis behandle din eksem. Læs mere i denne artikel omkring de forskellige typer af eksem, hvordan de diagnosticeres og slutteligt hvordan du behandler dem

Hvad er eksem?

Eksem er generelt set en kløende hudlidelse, som umiddelbart kan optræde alle steder på kroppen. Symptomerne omfatter rødme, afskalning, hævelser, blæredannelse og sviende revner. Sygdommen er yderst hyppig, og op til 25% af alle danskere har på et tidspunkt i deres liv, lidt af denne hudsygdom. Selvom eksem er en yderst udbredt tilstand findes der stadig stor tvivl om dens udvikling og hvilke typer af sygdommen som findes. På denne side vil du ikke blot finde informationer omkring de forskellige typer eksem, men ligeledes kompetent råd og vejledning til hvordan du foretager eksem behandling og forebygger din sygdommen på bedst mulig måde, så du kan slippe af med irritationen i hverdagen.

Forskellige typer af eksem

Som nævnt ovenfor, er eksem ikke blot en statisk størrelse – der findes mange forskellige typer af sygdommen, som påvirkes af forskellige faktorer. Generelt set deles typerne af eksem op i 2 typer, nemlig: Endogent eksem , som er en type, der skabes af indefra-kommende faktorer, og Eksogent eksem , som er en type, der skabes af udefrakommende påvirkninger. Se nedenstående tabel for at se, hvilke typer eksem, der findes:

Endogent eksem
  • Atopisk eksem
  • Skæleksem
  • Staseeksem
  • Nummulat eksem
Endogent eksem
  • Kontakteksem (irritativt & allergisk)
  • Kontaktnældefeber

Atopisk Eksem

Atopisk Eksem

Atopisk eksem, også kaldet børneeksem, er desværre for mange en arvelig sygdom. Lider man derfor af denne sygdom, er der stor risiko for at videregive den til sine børn. Eksemen i disse tilfælde starter for de fleste i 4-års alderen, eller indenfor de første få leveår. Eksemens symptomer daler dog ofte, når barnet rammer teenage årene. I mellemtiden anbefales det dog, at foretage eksem behandling med fugtighedscreme, for at mindske irritationen og eventuelle smerter og ubehag på bedst mulig vis.

Eksemen vises i de første år primært på kinderne og på strækkesider af arme og ben. Efter 2-års alderen viser sygdommen sig ofte der, hvor vores led bøjer – områder som knæhaserne, albuebøjninger, ankelled og håndled er yderst udsat. Denne type af sygdommen opstår primært grundet en genetisk defekt, som betyder, at kroppen producerer et mindre antal protein ved navnet filaggrin. Denne genetiske fejl findes i op til 40-50% af alle patienter med svær atopisk eksem (børneeksem)

Hvad kan få atopisk eksem til at blusse op?

Mange faktorer i miljøet kan forværre sygdommen og få symptomerne til at blusse op. Disse inkluderer følgende:

  • Sygdom, såsom en normal forkølelse kan få eksem til at blusse op
  • Infektioner med bakterier eller virus kan forværre symptomerne. Bakteriel infektion (ofte med en bakterie kaldet stafylokokker) gør den inficerede hud gul, skællende og inflammationsramt, og kræver i nogle tilfælde eksem behandling med antibiotika. En infektion med den virus som forårsager forkølelsessår (herpes simplex virus) kan forårsage smertefuld, udbredt (og i visse tilfælde farlig) opblussen af eksem, hvilket kræver eksem behandling med særlige antivirale tabletter
  • Tørhed i huden
  • Stress

Kan atopisk eksem kureres?

Denne type af sygdommen kan ikke kureres, men der er mange metoder til at kontrollere sygdommen. De fleste børn vokser fra hudsygdommen i takt med at bliver ældre (75% bliver næsten komplet kureret inden teenageårene). Mange personer der har haft eksem på grund af tør hud vil fortsat være nødt til at undgå visse hud-irriterende midler, såsom sæbe eller boblebad. Atopisk eksem (børneeksem) forekommer også hos voksne, men det skulle være kontrollabelt med korrekt eksem behandling, hvilket du også kan læse om på denne side.

Kontakteksem (irritativt & allergisk)

Kontakteksem

Kontakteksem er, som navnet antyder, en type af tilstanden, som overføres ved kontakt med diverse stoffer, som på et tidspunkt har udløst en allergisk reaktion som viser sig i form af eksemsymptomer. Hvad der konkret udløser kontakteksem, er meget svært at svare på. Primært er det stoffer såsom opløsningsmidler, skæreolier eller fødevarer, men det kan ligeledes være noget så simpelt som parfume, vand og sæbe. Under kontinuerlig udsættelse for et bestemt stof, kan en allergi dannes, som i sidste ende kan føre til kontakteksem. Det er typisk ingredienser såsom nikkel, parfume eller konserveringsmidler i bl.a. rengøringsmidler og kosmetik. Kontaktallergi, og kontakteksem, kan kun påvises ved at foretage en allergitest, som enten foregår ved en plasterprøve med diverse stoffer i, eller en stikprøve, hvor forskellige stoffer sprøjtes ind i huden på meget lav dosis.

Skæleksem (Seborrhoisk eksem)

Skæleksem

Skæleksem er en af de mest hyppigste og almindelige type der findes. Denne rammer i lettere grad rigtig mange danskere, og viser sig typisk som en rød, fedtet skældannelse i ansigtet, ryg og øverste bryst. Oftest viser eksemen sig omkring øjenbryn og næsefløjene, hvilket er forårsaget af en overvækst af svampen pityrosporum ovale. Denne svamp findes hos alle voksne, men under optimale vækstbetingelser – bl.a. øget talgproduktion – kan kroppen danne overvækst, hvilket skaber skæleksem.

Kontaktnældefeber

Kontaktnældefeber

Ovenstående form for eksem er forårsaget af forskellige proteinstoffer – eksempelvis proteiner i fødevarer eller naturgummi. Ligesom med kontakteksem, er kontaktnældefeber udløst ved kontakt af disse stoffer. En allergi kan herved vises ved priktest i armen, hvor du derved vil få opleve en allergisk reaktion overfor en eller flere af de stoffer, som sprøjtes i armen. Generelt er typen ikke yderligere almindelig, men metoden til eksembehandling er lignende den samme.

Staseeksem

Staseeksem

Staseeksem er en lidt anden størrelse, end de tidligere omtalte typer af sygdommen. Denne tilstand viser sig nemlig udelukkende på underbenene, og forekommer kun når huden har været anspændt i en længere periode – primært grundet ødemer eller ophobet vand i benene. Symptomerne på denne type inderbærer intens kløe, rødme, små blærer og skældannelse, og kan på senere tidspunkt føre til kontaktallergi. Det er derfor en god idé at blive testet for kontaktallergi igennem en allergitest, for at være sikker på, at du ikke har udviklet en eventuel allergisk reaktion overfor et eller flere stoffer.

Nummulat eksem

Nummulat eksem

Nummulat eksem, også kaldet møntformet eksem eller mønteksem, er ligesom staseeksem, en mere almindelig type hudsygdommen. Der er ingen der endnu ved præcist hvad denne tilstand skyldes, men læger anbefaler altid at behandle med creme, og derudover undersøge om eksemen kan være grundlag for allergi eller kontakteksem. Mønteksem er ofte meget bakteriefyldt, og derfor utroligt kløende, hvorfor en fugtighedscreme bl.a. indeholdende emu olie er at foretrække.

Generel behandling af eksem

Der findes mange muligheder for at behandle symptomerne på på de forskellige typer af sygdommen, herunder på forebyggelse og homøopatisk behandling gennem naturlige creme og salver indeholdende emu olie.

Forebyggelse

Alle former for behandling af eksem starter relativt ens. Den allerbedste eksem behandling du kan udføre, er at sørge for, at du holder dig så langt væk fra kontaktkilden som overhoved muligt. Lider du f.eks. af kontaktallergi for parfume, anbefales det, at du fremover bruger sæbe eller rengøringsmidler uden parfume, for således at blive eksponeret mindst muligt overfor allergikilden. Dette kan ofte være en svær sag at forholde sig til – især hvis smittekilden befinder sig på sit erhverv. I sådan et tilfælde anbefaler vi at snakke med din arbejdsgiver, og høre, om der findes en mulig måde hvorpå du kan eksponeres mindre for kilden. I helt alvorlige tilfælde, kan man være nødsaget til at skifte erhverv.

I tilfælde af børneeksem (atopisk eksem), bør man undersøge den bagvedliggende årsag, såfremt eksemen ikke svinder ind af sig selv. Af typiske årsager – som beskrevet ovenfor – findes fødevarerallergier, hvilket medfører at nogle undersøgelser viser, at ændringer i diæten kan reducere symptomerne. For mange personer har samme undersøgelser vist, at personer med æg-allergi kan reducere symptomer på tilstanden ved at udelade dette element fra deres kostvaner. I tilfælde med staseeksem, kan man undersøge om blodomløbet i benene er tilstrækkeligt. Døjer du med ødemer og ophobning af vand i benene, anbefales en vanddrivende naturmedicin såsom Retenix Advanced™. Er tilfældet manglende blodomløb, anbefales støttestrømper, eller cirkulationstræner til benene.

Homøopatisk eksem behandling

Foruden at mindske eksponeringen til smittekilden, anbefaler vi altid, uanset hvilken eksemtype der er tale om, at behandle med en salve eller creme. Vi anbefaler naturlige produkter, da produkter med visse indholdsstoffer kan gøre udbruddet værre med tiden. Vores mest populære creme mod eksem er EmuaidMAX®, som indeholder et højt koncentreret indhold af emu olie, som har været anerkendt i tusinde år rundt omkring i verden – primært Australien – for sin fantastiske effekt i hudpleje og kosmetikbranchen. Er eksemen af svagere grad, kan en mildere creme fra Emuaid® anvendes. Mange personer, der lider af kronisk eksem har implementeret Emuaid i sin daglige behandling, hvilket kan sikre at eksemen ikke blusser unødvendigt op. Her kan du læse mere om emu oliens positive egenskaber mod forskellige hudsygdomme, herunder eksem og psoriasis.

Din fremtid med eksem

Generelt set gælder det, at tilstanden desværre er en kronisk og langvarig sygdom, som løbende vil skifte grad af symptomer. I mange tilfælde vil der komme perioder, hvor du ikke påvirkes af eksemen, og på andre tidspunkter vil symptomerne blusse op. Disse perioder, hvor eksemen blusser op, er typisk et tegn på stress eller ændring i dagligdagen – eller i tilfælde af kontakteksem, en allergisk reaktion. Det antages at cirka 75% af alle børn og unge med børneeksem vokser fra det i løbet af deres teenageår. Der er dog en forhøjet risiko for at udvikle andre eksemtyper igennem deres voksenliv. I disse tilfælde vil vi stærkt fraråde direkte kontakt med kemikalier, visse fødevarer og olier, snavs og høje koncentrationer af parfume. Vi er selvfølgelig klar over, at en helt udelukkelse af disse ting ikke er muligt – men tag altid forholdsregler, benyt gummihandsker når det er muligt, hvis man arbejder med ovenstående. Selvom sygdommen kan være en meget irritabel lidelse, og at den påvirker mange, så er det ganske muligt at lave et skønt og langt liv med lidelsen. Vi anbefaler daglig brug af fugtighedscreme, for at holde eksemen nede, og samtidig skåne huden for tørhed og flager.

I forhold til det psykiske aspekt af denne sygdom er det vigtigt at bevare kontakten med andre mennesker på trods af eksemudbrud, som i nogle tilfælde har ført til indelukkethed. Et råd som følges af mange personer med hudsygdomme er, at være åben om tilstanden overfor sine nærmeste og på den måde ikke at skulle gå med en byrde i form af at skulle prøve at skjule sine symptomer og på den måde lade sygdommen gå ud over sit sociale liv. Den eneste reaktion, du med eksem, kan forvente fra dine omgivelser er forståelse, hvorefter din sociale omgangskreds vil betragte dine udbrud som en del af den du er. Det er for mange en belastning at skulle gå rundt med den konstante tanke om hvad ens venner og bekendte tænker om sit udseende, og åbenhed her dermed nøglen til at forbedre sin dagligdag. Derudover kan korrekt behandling som tidligere nævnt på denne side holde symptomerne på et minimum, og sikre at mindst mulig af din opmærksomhed går til din sygdom og at din selvtillid ikke bliver påvirket negativt.

Kontakt

Har du yderligere spørgsmål til behandlingsmuligheder mod eksem som tilbydes på ShytoBuy er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice alle hverdage mellem 10-18 på enten livechat, e-mail eller telefon. Her vil du give den bedste rådgivning i alle vores produkter, så du kan beslutte hvordan du i fremtiden skal behandle dit eksem.

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med