FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Sådan undgår du forstoppelse - Lær symptomerne at kende

Optimal fordøjelse er en essentiel del af et sundt helbred og optimal velvære. Lider du af forstoppelse, er din naturlige fordøjelse blevet ændret. Det er derfor vigtigt, at undgå behandle forstoppelsen hurtigt - ikke blot for at blive fri for oppustet og hård mave, men ligeledes for at få kroppens optimale funktionsdygtighed tilbage. Læs mere her omkring forstoppelse, symptomer og behandlinger.

Generelt om fordøjelse

Generelt om fordøjelse

Fordøjelsen er en af de vigtigste mekanismer i kroppens komplekse system. I tilfælde af, at du lider af dårlig fordøjelse kan du blive ramt af en række symptomer, såsom mavepine, oppustethed, hård mave, dårlig mave og forstoppelse. Oveordnet stammer fordøjelsesproblemer fra mange forskellige årsager, herunder infektion, dårlig kost og for tidlig aldring. Udover de mere normale følgevirkninger ved dårlig fordøjelse som nævnt ovenfor kan der, i særlige tilfælde, også opstå mere alvorlige symptomer, såsom træthed, tabt og svækket motivation og en svigtende evne til at gennemføre dagligdagen. Problemer med fordøjelsen kan derfor betragtes som en yderst problematisk lidelse, der kræver opmærksomhed og behandling. Behandlingen foregår i de fleste tilfælde heldigvis på sikker og nem vis.

Mange mennesker finder simpel lindring af fordøjelsesproblemer ved blot at undgå bestemte fødevarer, som har vist sig at være årsag til deres problemer ved fordøjelsen. Hvis du ikke lider af kroniske udfordringer ved fordøjelsen kan du blot tænke tilbage på hvad du har spist som ikke var i overensstemmelse med din normale kost-rutine, og dernæst udelukke denne fødevare fra din fremtidige kost. Dette kan dog i værste fald betyde, at nogle personer er nødsaget til at udelukke dele af deres foretrukne måltider i frygt for følgevirkningerne og symptomerne på fordøjelsesproblemer. Dårlig fordøjelse påvirker kroppens funktioner og immunsystem på sammen måde som dårlig ernæring. Af den grund er det yderst vigtigt at påbegynde behandling i tide, inden dårlig tarmflora og fordøjelsesproblemer fører til hård mave eller forstoppelse. På denne side kan du læse mere om forstoppelse og tilegne dig informationer om, hvilke symptomer på forstoppelse der findes, hvor hyppigt symptomerne giver sig til kende og hvordan du påbegynder den bedste behandling af forstoppelse.

Hvad er forstoppelse?

Selvom forstoppelse er en meget almindelig lidelse for den almene dansker, er den stadig særdeles pinefuld for de personer, som rammes og kan medfører mange problemer i hverdagen, som nemt kan undgås ved rette behandling. Forstoppelse defineres som en forstyrrelse af funktionen i tyktarmen, hvilket medfører dannelsen af hård afføring, som det er vanskeligt at komme af med. Dette medfører at tarmen tømmes færre gange end normalt, og ofte på besværlig vis, hvor tarmen samtidig forårsager store smerter. Ofte er det med flere dages mellemrum. Det normale passagetid er omtrent 24 timer, men kan variere fra person til person. 10-15 procent af befolkningen rammes af forstoppelse, hvor tendensen er at lidelsen i højere grad rammer børn.

Forstoppelse er i de fleste tilfælde ubehageligt og smertefuldt. Tilstanden oplevelse dog forskellige afhængig af personen, der rammes. Graden af hvor slemme symptomerne er varierer sammen med længden af perioden, hvor tilstanden haves. Den største konsekvens ved forstoppelse er når den begynder at blive hæmmende for både arbejdsliv og det sociale liv. Man kan betragte sig selv som havende forstoppelse når afføring ikke sker hver dag, men med en eller flere dages mellemrum. Man skal dog være ekstra opmærksom på, at tilstanden også kan opstå i form at skjult forstoppelse, hvor tyktarmen kan være fyldt helt op med afføring, mens der stadig er daglige toiletbesøg.

Hvor hyppigt rammes folk af forstoppelse?

Hvor hyppigt rammes folk af forstoppelse?

Det estimeres, at forstoppelse rammer en ud af syv voksne, og en ud af tre børn på et givent tidspunkt gennem livet. Ældre mennesker er dog særlig udsatte overfor forstoppelse, herunder også oppustet- og hård mave. Disse tilstande betragtes som større og mere hyppige lidelser hos ældre, hvilket skyldes følgende årsager:

 • Styrken i tarmmusklerne svækkes med alderen
 • Ældre indtager ofte medicinering, der har bivirkninger såsom hård mave.
 • Der er begrænset medicinsk behandling, som hjælper mod forstoppelse, men på markedet findes der en del naturmedicin og topiske behandlinger, som kan have særdeles gavnlig effekt på hård mave og oppustet mave.

På denne side kan du læse mere om, hvilke behandlingsmetoder vi anbefaler.

Forstoppelse symptomer og følgevirkninger

Typisk vil man ikke være det mindste i tvivl, hvis man lider af forstoppelse. De symptomer man lettest kan lægge mærke til indebærer blandt andet mavekramper, hård- og oppustet mave, en følelse af ikke-tømte tarme efter toiletbesøg og slutteligt diaré. Nedenfor ses yderligere symptomer på forstoppelse:

 • Afføringen er hård – eventuelt formet som kugler
 • Afføringen kommer ikke af sig selv, men skal i stedet presses ud
 • Fornemmelsen af tvivlsom tømning og eventuelt en blokering
 • Nødsaget til at hjælpe afføringen ud – eksempelvis ved brug af fingrene
 • Afføring foregår med en eller flere dages mellemrum
 • Ufrivilligt tab af afføring
 • Mavekramper- og smerter eller trykken ved tarmene i højre eller venstre side af maven
 • Udspilet- og oppustet mave
 • Dårlig ånde og ildelugtende prutter
 • Kortvarige, influenza-lignende sygdomme

Hvis forstoppelse ikke behandles kan det medfører en række følgevirkninger såsom:

 • Hæmorider
 • Rifter ved endetarmsåbningen (fissur)
 • Betændelse i form af en byld ved anus.
 • Udposninger på tyktarmen (divertikler)
 • Polypper, som kan være første stadie af en kræftsygdom (udvækster på slimhinden i tarmen)
 • Prolaps - udfald af endetarmen (en del af endetarmen følger med ud ved afføring)

Hvad skaber forstoppelse?

Der findes mange forskellige årsager til at forstoppelse opstår, hvorfor det kan være svært at bestemme hvad der lige netop har været årsagen for hver enkel person. Nedenfor ses de mest almindelige faktorer, der kan være skyld i at forstoppelse opstår:

 • Inaktivitet og manglende motion
 • Manglende bevægelse i hverdagen
 • Manglende væskeindtag
 • Diæt med lavt fiberindhold - fibre holder på væsken og gør din afføring lettere og blødere

De mere sjældne årsager kan inkludere følgende:

 • Rygskader
 • Sklerose
 • Mave- eller prostatakræft
 • Nyrefejl
 • For meget kalcium i blodet
 • Graviditet
 • Angst eller depression
 • Nogle former for smertestillende og anti-epileptisk medicin

Lider du hård mave eller oppustet mave bør denne tilstand ikke ignoreres. Kronisk forstoppelse eller generelle ændringer i tarmbevægelsen bør undersøges, såfremt forandringerne har fundet sted i mere end 2 uger. Oftest er løsningen en generel ændring i diæten, men i nogle tilfælde kræver det mere seriøs behandling.

Hvordan Forebygges Forstoppelse?

Diæt
1. Diæt

En afbalanceret og varieret diæt er absolut den mest ideelle metode til at forebygge hård mave og oppustet mave. Ofte er hovedårsagen til ændringer i tarmbevægelserne for ensformig kost, der ikke er tilpasset din krops individuelle behov. Af den grund er det bedste råd ved lidelsen forstoppelse at spise sundt og varieret – en diætist kan eventuelt kontaktes ved særligt slemme tilstande, hvor det kan være nødvendigt med udarbejdelsen af en kostplan. Generelt kan det siges, at fiberindtaget skal forøges gennem en større mængde af fuldkorn, frugt og grøntsager i kosten. Forsøg så vidt muligt også at undgå fødevarer med højt indhold af tomme kulhydrater, herunder hvidt brød. En sund og simpel hovedregel, der kan anvendes for at skabe ro i tarmene, men også forbedre dit generelle velvære er følgende: Gå efter uforarbejdede fødevarer – altså rå, naturlige fødevarer, såsom grøntsager, frugt og kød.

Væskeindtag
2. Væskeindtag

Et højt og stabilt væskeindtag er essentielt i en afbalanceret og varieret diæt. Studier viser, at op til 75% af danskerne lider af kronisk dehydrering, hvilket betyder, at den almene dansker simpelthen ikke indtager nok væske i løbet af hverdagen. Mange oplever denne dehydrering uden af vide det, og er måske ikke klar over de skjulte symptomer, der måske medfølger. Det anbefales at drikke 2-3 liter væske om dagen, hvilket svarer til 5-8 glas. Dette vil nemt kunne betyde store forbedringer i din sundhed og velvære, og tilmed forebygge forstoppelse. Ydermere anbefaler vi varme drikke såsom kaffe og te, da disse kan hjælpe til at blødgøre afføringen.

 Detox og udrensning
3. Detox og udrensning

Detox og udrensninger fungerer både som forebyggende middel mod forstoppelse, men også som direkte behandling mod forstoppelse. For at din lever og nyre er i stand til at fungere optimalt og udfylde sin funktion, der indebære at filtrere alle de skadelige stoffer som vi indtager i løbet af dagen, kræver det en detox og udrensning af kroppens systemer. Her er der ikke tale om en decideret tarmskylning, men gennem topiske behandlinger og naturlige medikamenter kan kroppens systemer udrenses på simpel og effektiv vis. Til dette formål anbefales Digestive Science® Intensive Colon Cleanse . Dette produkt er et naturligt fremstillet produkt med aktive ingredienser, der effektivt renser tarmsystemet og skaber de optimale vilkår for en god og sund fordøjelse.

Motion
4. Motion

Motion er et yderst vigtigt element i fysisk og psykisk velvære og sundhed, hvilket i den grad også sættes i relation til fordøjelsen. Det anbefales, at du skal dyrke motion hver dag, hvilket dog kan være så simpelt som at gå en tur hver dag – eventuelt ifølge WHO’s anbefalinger om 10.000 skridt dagligt. Dette mål kan let og simpelt spores på enhver smartphone, men også ved brug af en manuel skridttæller. Daglig motion er ikke kun i stand til at forbedre din fordøjelse og forebygge hård mave og forstoppelse, men vil ligeledes øge din generelle velvære og fylde dit liv med mere friskhed, glæde og sundhed.

Hvordan behandles forstoppelse?

Hård mave og forstoppelse er en særdeles svær tilstand at behandle, og oftest kan man nå rigtig langt i processen ved blot at ændre sine kost- og motionsvaner. Dette kan i mange tilfælde vise sig at være meget effektivt, men for at hjælpe behandlingen på vej findes der effektive naturmidler baseret på effektive og aktive ingredienser. Hos ShytoBuy har vi med succes forhandlet lægemidlet Native Remedies Natural Moves™, som er en effektiv formel specielt mod forstoppelse og hård mave. Mange kunder på verdensplan har været yderst tilfredse med dette produkt, hvilket har fungeret som et effektivt supplement kombineret med ændringer i kost- og motionsvaner. Dette lægemiddel skal indtages før sengetid for en optimal virkning af de aktive ingredienser i kroppen, mens du sover. Native Remedies™ vil i samarbejde med en fiberholdig diæt og øget væskeindtag kunne kurere hård mave, hvorved en lind og naturlig afføring igen skabes.

Yderligere Behandlingsmuligheder

Det er som tidligere nævnt særdeles svært at behandling forstoppelse, men her kan du se en oversigt over yderligere behandlingsmetoder som kan anvendes ved særlig svær forstoppelse.

 • Afføringsmiddel og klyx (en væske, som sprøjtes op i endetarmen, hvilket kan igangsætte afføring)
 • Tarmflora-stimulerende medicin (receptpligtig), hvilket kan øge tarmens bevægelser og evne i forbindelse med transportering af afføring.
 • Tarmskylning af endetarmen.
 • Særlige former for fysioterapi, som kan styrke endetarms- og lukkemuskelfunktionen.
 • Operationer: I sjældne tilfælde opstår nødvendigheden af implementeringen af en åbning i bugvæggen til tarmen. Dette skaber muligheden for at skylle sin afføring ud af normal vej (skylle-stomi). I yderst sjældne tilfælde kan en stomi-operation være den eneste mulighed – som et alternativ til dette kan hele tyktarmen fjernes, hvilket er ensbetydende med cirka 2-4 tynde afføringer hver dag.

Har du brug for mere information omkring forstoppelse, eller hjælp til at kombinere en bestemt behandling kan du altid skrive eller ringe til vores kundeservice.

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med