Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Hæmorider - Hvad er det og sådan behandler du dem

Vidste du at hæmorider er noget, der rammer 75% af alle mænd og kvinder en gang i livet? Disse er også kendt som pæle, og viser sig som små åreknuder i nærheden af endetarmen og de typiske symptomer kan vise sig som kløe i endetarmen eller andet ubehag. Find løsningen til at behandle de ubehagelige symptomer på hæmorider her.

01 Undgå følgende ved afføring

02 Varier din kost for at undgå hæmorider

03 Anvend følgende naturlige behandlinger for at slippe af med hæmorider

Hvad er hæmorider?

Hæmorider er en hævelse som opstår i eller omkring anus og endetarmen. De er ofte placeret i den nederste del af endetarmen og anus. Det er en pinlig, forstyrrende og til tider meget smertefuld lidelse med ekstrem kløe i endetarmen, som kan være forårsaget af en række forskellige årsager, herunder hæmorider.

Hæmoriders dannelse kan opdeles i to overordnede kategorier – interne og eksterne.

Interne hæmorider

Disse typer er placeret langt oppe i endetarmen, hvor de ikke kan ses eller føles direkte. Denne type gør normalt ikke ondt, da smertenerven i dette område er lavere. Blødninger og generelt blod fra endetarmen opleves som de typiske symptomer på interne hæmorider.

Eksterne hæmorider

Denne type hæmorider sidder på og omkring anus og er ofte forbundet med stort ubehag. Denne type kan ses og føles direkte, og er derfor mere smertefulde end den interne type. Typiske symptomer på eksterne hæmorider, udover hvad man rent faktisk kan se, er typisk smerte, kløe i endetarmen og blødninger.

Hvad er årsagen til hæmorider?

Alle kan blive påvirket af denne lidelse og den rammer således folk på tværs af alder, miljø, kultur og livsstil. Men som hovedregel er hæmorider mere almindelige hos ældre mennesker eller hos kvinder under graviditet. Det vurderes, at over halvdelen af befolkningen rammes af hæmorider på et eller andet tidspunkt i deres liv. Nogle mennesker mærker ikke symptomerne (såsom kløe i endetarmen) og er derfor ikke så plaget af det, så hæmoriderne forsvinder ofte af sig selv igen efter et stykke tid. Herunder kan du læse om de forskellige årsager til at vi får hæmorider.

Irritation

En af de typiske årsager bag hæmorider, er at venerne i endetarmen kommer under tryk eller bliver irriteret. Der kan være forskellige årsager til at de kommer under ekstra tryk eller bliver irriteret, blandt andet fedme, graviditet, stående eller siddende positioner i længere perioder af gangen, tætsiddende tøj, hosten, nysen, opkastning eller fysisk belastende arbejde. Et øget tryk i blodårerne kan også give tryk til venerne, og netop dette er årsagen til at kvinder under graviditet har større risiko for at fremkalde hæmorider og kløe i endetarmen i denne periode end normalt.

Kost

Kost har også vist sig, at have en central rolle i frembringelsen af hæmorider. Folk der spiser mere fiberrig kost, synes at være mindre tilbøjelige til at danne hæmorider, mens folk der indtager mindre fiberrig eller en høj andel af forarbejdede fødevarer, har en gennemsnitlig større risiko for at få symptomer.

Væskemangel

Du har nok hørt det masser af gange før. Drik vand, vand og mere vand. Men vand ér faktisk en vigtig faktor når det kommer til vores helbred, da vi fungerer bedst når kroppen er fugtgivet indefra. Utilstrækkelig væske kan forårsage forstoppelse, hvilket betyder at din afføring bliver hård og kan skabe irritation og kløe ved endetarmen, især når du går på toilettet. Både irritationen og det øgede tryk på venerne kan føre til hæmorider, som nævnt tidligere, men også eventuelle rifter fra den hårde og skarpe afføring, kan føre til infektion i endetarmen, altså hæmorider.

Svulster

Hæmorider kan under sjældne tilfælde også fremkomme som resultat af mere alvorlige lidelser, såsom forstørret prostata eller svulster i mave eller endetarm. Det er derfor en god idé altid at få tjekket dine hæmorider hos lægen, for at fastlægge årsagen til at de er opstået.

Hvad er symptomerne på hæmorider?

De typiske symptomer på hæmorider er frisk blod i afføring, smerte ved afføring eller synlig udposning i anus og endetarm. Der kan også opstå kløe ved endetarmen og omkring anus pga. irritation eller hygiejneproblemer. Selvom de altid er godartede, bør du opsøge din læge ved store blødninger fra endetarmen for at fastslå årsagen. Hæmorider kan deles op i 4 stadier (sværhedsgrader):

Stadie 1: Her sidder dine hæmorider indvendigt i endetarmen og kan give blødninger og kløe ved endetarmen af og til. Symptomerne i dette stadie kan godt gå væk af sig selv, hvis de er forårsaget af f.eks. graviditet eller forstoppelse som er blevet behandlet.

Stadie 2: Her vil du opleve en generende følelse, når du går på toilettet (ved afføring). Pælen vil glide ud, men glider ind på plads igen når du er færdig.

Stadie 3: Hæmoriderne glider ikke længere tilbage efter afføring, men du kan selv skubbe dem på plads med en finger.

Stadie 4: Dine hæmorider kan ikke længere skubbes tilbage i endetarmen og hænger derfor udenfor anus. I dette stadie kan der opstå sår på dem og god hygiejne bliver meget vanskelig at opretholde.

Hvordan kommer man af med hæmorider?

Før du kan behandle dine hæmorider og den irriterende kløe i endetarmen, er det en god idé at slå fast hvad der er årsagen til at de er kommet. Har du symptomer på hæmorider og er du i tvivl om årsagen, så opsøg din læge og få ham/hende til at undersøge problemet. Lægen vil normalt starte med at føle med en finger i endetarmen, for at fastslå om der er tale om hæmorider. Herefter vil der som regel foretages en kikkertundersøgelse i den nederste del af tarmen. Har der været blødninger, undersøges der også højere oppe i tarmen via kikkert, for at sikre sig at der ikke er tale om polypper, tarmbetændelse eller værre.

Grunden til at det er en god idé at kende årsagen til at dine hæmorider er opstået, er så du kan sigte mod at undgå at det sker igen og du kan føle dig sikker på at blødningen ikke skyldes en alvorlig sygdom. Måske får du ikke fibre nok igennem din kost eller også drikker du for lidt vand. Disse to årsager er lette at gøre noget ved, da det er ting du selv kan ændre i din kost og drikkevaner. Skyldes din kløe i endetarmen irritation enten pga. for meget varme eller et stillesiddende job, kan du prøve at gøre det til en vane at rejse dig og gå lidt rundt i et par minutter hver time. Det kunne eventuelt være en tur på toilettet eller køkkenet, for at hente et glas vand eller få lidt frisk luft.

Her hos ShytoBuy fører vi det populære HemaGo, som er en ideel håndkøbsløsning - en creme mod hæmorider. Det er EU godkendt og certificeret og kan bruges uanset årsagen til at de er opstået. HemaGo er en dobbeltvirkende løsning, da det virker både indefra (i form af tabletter) og udefra (i form af en creme). Tabletterne og cremen indeholder aktive naturlige ingredienser, som i samspil kan bekæmpe og fjerne symptomer på de smertefulde knuder. Denne creme mod hæmorider indeholder bl.a. Aloe Vera, som i årtier har været kendt for at være helende og smertelindrende. Rosmarin olie er også en af de aktive ingredienser i cremen, som virker beroligende på irriteret hud og er ideel mod kløe i endetarmen.

Hæmorider der er blevet behandlet, kan i nogle tilfælde efterlade små hudlapper som sidder lige omkring endetarmen. Disse kaldes marisker. De bløder ikke og giver ikke anledning til kløe, men det kan i nogle tilfælde gøre hygiejne en smule besværligt.

Der er ingen grund til at gå og lide af kløe i endetarmen forårsaget af hæmorider, længere end højst nødvendigt. Som tidligere nævnt rammes ca. halvdelen af befolkningen af denne lidelse, så du er bestemt ikke alene. Det er de færreste der taler om dem, men de fleste har prøvet at have dem. Gør noget ved dem idag, så du kan komme af med ubehaget og og have ét problem mindre i hverdagen.

Sådan forebygges hæmorider

Den bedste måde at forhindre på, er at holde din afføring blød, så den passerer nemt. Du kan forhindre hæmorider og reducere symptomerne på dem, ved at følge disse tips:

Spis fiberrige fødevarer

Spis mere frugt, grøntsager og fuldkorn. Hvis du gør det blødgøres afføringen og øger dens bulk, som vil hjælpe dig med at undgå den belastende under toiletbesøg, hvilket i mange tilfælde er årsag til hæmoridedannelse. Disse kostråd kan også lindre symptomerne, hvis du plages med nuværende udbrud. Tilføj fiber til din kost langsomt for at undgå problemer med gas i mave og tarm.

Drik masser af væske

Drik seks til otte glas vand og andre væsker (ikke alkohol) hver dag for at hjælpe med at holde afføring blød.

Overvej fiber kosttilskud

De fleste mennesker får ikke nok af den anbefalede mængde fiber om dagen. Der anbefales at indtage minimum 25 gram fibre om dagen for kvinder og 38 gram om dagen for mænd - i deres kost. HemaGo kapsel tilskud, huskfibre eller andre fiberrige tilskud, kan forbedre de overordnede symptomer og blødning fra hæmorider. Disse produkter hjælper med at holde afføring blød og regelmæssig. Hvis du bruger fiber kosttilskud, skal du sørge for at drikke mindst otte glas vand eller andre væsker hver dag. Ellers kan kosttilskud forårsage forstoppelse eller gøre forstoppelse værre.

Undgå anstrengelser under toilet besøg

Anstrengelse og holde vejret når du forsøger at passere afføring, kan skabe et større pres på venerne i den nederste endetarmen. Derfor bør du undgå at presse og anstrenge dig under toiletbesøg.

Gå så snart du føler trang

Hvis du venter til at passere en afføring og trangen går væk, kan din afføring bliver tør og være sværere at passere, hvilket kan forværre hæmorider eller udvikle nye udbrud.

Motion

At være aktiv, kan hjælpe med at forhindre forstoppelse og reducere presset på venerne, som kan opstå med lange perioder med stående eller siddende aktivitet. Motion kan også hjælpe dig med at tabe overskydende vægt, der kan bidrage til dine hæmorider.

Undgå lange perioder med at sidde

Sidder du meget ned, på arbejde, toilet eller et helt tredje, kan du øge presset på venerne i anus, hvilket kan fremme hæmorider.

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med