Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Hvad er helvedesild og sådan behandler du det

Helvedesild kan være skyld i smertefulde blærere og ardannelse. Læs her om naturlige behandlingsmuligheder til at udtørre og helbrede helvedesild, samt mindske smerten ved de ubehagelige symptomer.

Helvedesild, også kendt som herpes zoster, er en infektion i en nerve og huden omkring denne nerve. Infektionen skyldes varicella-zoster-virussen, som også forårsager skoldkopper. Infektionen, som også kaldes herpes zoster, forekommer, når den sovende skoldkoppevirus, varicella zoster, genaktiveres i dit nervevæv. Tidlige tegn på helvedesild omfatter prikkende og lokaliseret smerte.

Det anslås, at omkring en ud af fire personer vil have mindst en episode med helvedesild i løbet af deres liv. De fleste, men ikke alle, mennesker med infektionen udvikler et blærende udslæt. Du kan også opleve kløe, brænding eller dyb smerte.

Hvad er forskellen på helvedesild og skoldkopper?

Det kan være svært at kende forskel på helvedesild og skoldkopper, da udslættet umiddelbart kan ligne hinanden. Der er dog visse markante forskelle på de to infektioner.

 1. Skoldkopper er den primære infektion, hvorimod helvedesild er en reaktivering af infektionen. Når man har haft skoldkopper, forbliver varicella-zoster-virussen i nervesystemet. Denne virus vil dog være inaktiv. Immunforsvaret sikrer, at virussen holdes kontrolleret, men senere i livet kan virussen reaktiveres og herved forårsage helvedesild.
 2. Grundet at helvedesild er en reaktivering af infektionen fra skoldkopper, er det mest almindeligt at få sent i livet. Skoldkopper fås derimod normalt i barndommen.
 3. Det er kun muligt at få skoldkopper én gang, men man kan have helvedesild mere end en gang, dog sjældent mere end to gange.
 4. Alle mennesker skal have haft skoldkopper og infektionen er bedst at få som barn, da den her ikke vil være lige så omfattende. Helvedesild opstår ikke hos alle mennesker og opstår primært kun, hvis immunforsvaret bliver svækket.
 5. Skoldkopper forekommer som et udslæt over hele kroppen, hvorimod helvedesildsudslæt er lokaliseret til et mindre områder.
 6. Skoldkopper er meget sjældent en kompliceret infektion, hvorimod helvedesild oftere kan føre til komplikationer.

Symptomer på helvedesild

Det vigtigste symptom på helvedesild er smerte, efterfulgt af et udslæt, der udvikler sig til kløende blærer, der ligner udseendet af skoldkopper. Nye blærer kan forekomme i op til en uge, men et par dage efter at de er blevet gulbrune, tørrer de ud. Skorper dannes derefter hvor blærerne var, hvilket kan efterlade en lille ardannelse. Smerten kan være en konstant eller brændende fornemmelse, og dens intensitet kan variere fra mild til svær.

Infektionen varer typisk omkring to til fire uger. Det påvirker normalt et bestemt område på den ene side af kroppen og går ikke over kroppens midterlinje, hvilket er en imaginær linje, der løber fra mellem dine øjne ned forbi navlen. Enhver del af din krop kan blive påvirket, herunder dit ansigt og øjne, men brystet og maven er de mest almindelige områder.

I nogle tilfælde kan helvedesild forårsage nogle tidlige symptomer, der udvikles et par dag, før det smertefulde udslæt først vises. Disse tidlige symptomer kan omfatte:

 1. Hovedpine
 2. Brændende, prikkende, følelsesløshed eller kløe i huden i det berørte område
 3. En høj temperatur (feber)
 1. Første symptomer

  Du kan også føle områder med smerte, brændende eller en prikkende fornemmelse. Få dage senere vises de første tegn på udslæt.

  Du kan begynde at lægge mærke til lyserøde eller røde plettet pletter på den ene side af din krop. Disse pletter er langs nerveveje. I dette indledende fase er helvedesild ikke smitsom.

 2. Blærer

  Udslættet udvikler hurtigt væskefyldte blærer svarende til skoldkopper. De kan ledsages af kløe. Nye blærer fortsætter med at udvikle sig i flere dage. Blærer vises over et lokaliseret område og spredes ikke over hele din krop.

  Blærer er mest almindelige på torso og i ansigtet, men de kan forekomme andre steder. I sjældne tilfælde forekommer udslæt på underkroppen.

  Det er ikke muligt at overføre helvedesild til nogen. Men hvis du aldrig har haft skoldkopper, er det muligt at få skoldkopper fra en person med helvedesild gennem direkte kontakt med aktive blærer. Dette skyldes, at det er den samme virus, som forårsager både helvedesild og skoldkopper.

 3. Skorpedannelse

  Når blærerne begynder at tørre ud, begynder der at danne sig skorper på blærerne. Det kan tage 1-2 uger for hver blære at danne en fuldstændig skorpe.

  I løbet af dette stadium kan din smerte blive forbedret lidt, men smerten og helvedesild kan fortsætte i flere måneder eller i nogle tilfælde år.

  Når alle blærer er blevet til fuldstændige skorper, er der lav risiko for at sprede virussen.

 4. Helvedesilds "bælte"

  Blærerne vises ofte rundt om ribbenene eller taljen og kan ligne et "bælte" eller et halvt bælte. Dette klassiske udslæt er let genkendelig som helvedesild. Bæltet kan dække et bredt område på den ene side af din midt-sektion. Helvedesilds placering kan gøre stramt tøj særligt ubehageligt.

 5. Oftalmisk helvedesild

  Oftalmisk helvedesild påvirker nerverne, som styrer ansigtsfølelse og bevægelse i dit ansigt. Ved denne type vises et udslæt omkring dit øje og over din pande og næse. Denne form for infektion kan være ledsaget af hovedpine.

  Andre symptomer omfatter rødme og hævelse i øjet, betændelse i din hornhinde eller iris og hængende øjenlåg. Oftalmisk helvedesild kan også forårsage sløret eller dobbelt syn.

 6. Udbredt helvedesild

  Ifølge diverse undersøgelser og forskning udvikler omkring 20% af mennesker med infektionen et udslæt, der krydser flere dermatomer. Et dermatom er det område i huden, som har nerveforsyning fra en enkelt nerverod fra rygmarven.

  Når udslæt påvirker tre eller flere dermatomer, kaldes det spredt eller udbredt zoster. I disse tilfælde kan udslætende ligne skoldkopper mere end helvedesild. Denne form for helvedesild er mere sandsynligt, hvis du har et svækket immunsystem.

 7. Infektion

  Åbne sår af enhver art er altid modtagelige for bakteriel infektion. For at mindske muligheden for sekundær infektion, skal området holdes rent og undgå ridser. Sekundær infektion er også mere sandsynligt, hvis du har et svækket immunsystem.

  Alvorlig infektion kan føre til permanent ardannelse i huden. Rapporter straks et tegn på infektion til din læge. Tidlig behandling kan forhindre, at den spredes.

 8. Heling

  De fleste mennesker kan forvente at udslættet forsvinder inden for 2 til 4 uger. Selv om nogle mennesker kan blive efterladt med mindre ar, vil de fleste komme igennem uden synlig ardannelse.

  I nogle tilfælde kan smerter langs udslætstedet fortsætte i flere måneder eller længere. Dette er kendt som postherpetic neuralgi.

  Du har måske hørt, at når du får helvedesild, kan du ikke få det igen. Dog viser forskning, at infektionen kan forekomme flere gange hos nogle mennesker i modsætning til skoldkopper, som man kun kan få én gang.

Hvordan ser helvedesild ud?

Det første tegn er udseendet af grupper af røde pletter på en lyserød eller rød baggrund, som hurtigt bliver til små væskefyldte blærer. Nogle af blærerne brister, andre fyldes op med blod eller pus. Området tørrer derefter langsomt ud, og skorper dannes. Skorperne vil falde af i løbet af de næste 2 til 3 uger.

Udslættet dækker normalt kun et veldefineret hudområde på den ene side af kroppen og krydser ikke midterlinjen. Dens position og form afhænger af hvilke nerver der er involveret. Infektionen kan påvirke ethvert område, men almindelige mønstre omfatter et bånd, der løber rundt om den ene side af brystet eller ned på en arm eller et ben.

Et skoldkoppe-lignende udslæt kommer lejlighedsvis op samtidig med infektionen. Dette kan indikere et mere alvorligt og udbredt angreb af helvedesild eller at der er en underliggende årsag til infektionen.

Hvem får helvedesild?

Enhver, der har haft skoldkopper, kan få helvedesild. Du har større chance for at få infektionen, hvis du er ældre end 50 år, eller hvis du har et svagt immunsystem.

Der er en helvedesildsvaccine til voksne. Vaccinen sænker dine chancer for at få infektionen og forhindrer langvarig smerte, der kan opstå efter infektionen. Hvis du får helvedesild, gør vaccinen det mere sandsynligt, at du får mindre smerte, og dit udslæt vil forsvinde op hurtigere.

Årsager til helvedesild

De fleste mennesker har skoldkopper i barndommen, men efter at sygdommen er forsvundet, forbliver varicella-zoster-virussen i nervesystemet, dog som inaktiv. Immunsystemet holder virussen kontrolleret, men senere i livet kan det reaktiveres og forårsage helvedesild.

Det er muligt at have helvedesild mere end en gang, men det er meget sjældent at få det mere end to gange.

Årsagerne til hvorfor virussen genaktiveres på et senere tidspunkt i livet kendes ikke, men de fleste tilfælde antages at skylde et nedsat immunforsvar, som sænker beskyttelsen mod infektioner og sygdomme. Et nedsat immunforsvar kan komme som følge af:

 1. Alderdom - når du er gammel, kan din immunitet falde. Helvedesild forekommer mest hos mennesker over 70 år.
 2. Fysisk og følelsesmæssig stress - kemikalier udgivet af din krop, når du er stresset, kan forhindre, at dit immunsystem fungerer korrekt.
 3. HIV og AIDS - mennesker med HIV er meget mere tilbøjelige til at få helvedesild end resten af befolkningen, fordi deres immunsystem er svagt.
 4. Knoglemarvstransplantation - den konditionering du har brug for før transplantationen svækker dit immunsystem.
 5. Organtransplantation - du bliver muligvis nødt til at tage medicin for at undertrykke dit immunsystem, så din krop accepterer doneret organ.
 6. Kemoterapi - kemoterapi medicin, der ofte bruges til at behandle kræft, kan midlertidigt svække dit immunsystem.

Helvedesild er dog også muligt at udvikle, selvom du er ung og sund. Ovenstående årsager er blot nogle af de mest almindelige årsager til et svækket immunforsvar, som kan føre til helvedesild.

Er helvedesild smittefarlig?

Det er ikke muligt at få infektionen fra nogen med tilstanden eller fra en person med skoldkopper. Du kan dog få skoldkopper fra en person med helvedesild, hvis du ikke har haft skoldkopper før. Blærerne indeholder en levende virus. Hvis en person, der aldrig har haft skoldkopper, får direkte kontakt med en åben blister eller noget med væsken på det, kan de på denne måde udvikle skoldkopper.

Forebyggelse af virussens spredning

Hvis du har helvedesild, er du smitsom, indtil den sidste blære er tørret og skorpen er faldet af. For at forhindre, at virussen overføres til andre mennesker, skal du undgå at dele håndklæder, svømme eller spille kontaktsport med andre. Du bør også undgå arbejde eller gå i skole, hvis dit udslæt væsker og ikke kan dækkes.

Virussen kan være særligt farlig for bestemte grupper af mennesker. Hvis du har virussen, skal du derfor undgå:

 1. Kvinder, der er gravide og har ikke haft skoldkopper før, da de vil kunne få det fra dig, hvilket kan skade deres ufødte baby.
 2. Mennesker, der har et svagt immunsystem, som for eksempel en person med HIV eller AIDS.
 3. Babyer der er mindre end 1 måned gamle, medmindre det er din egen baby, i hvilket tilfælde din baby skal have antistoffer, hvilket er proteiner der bekæmper infektion, for at beskytte dem mod virussen.

Hvordan behandler jeg helvedesild?

Selv om der ikke er nogen kur mod virussen, er der mulighed for behandling for at lindre symptomerne, indtil tilstanden ophører. De fleste tilfælde varer infektionen omkring 2 til 4 uger. For at lindre smerterne, som opstår, hvis du har infektionen, kan du tage almindelige smertestillende piller. Der er dog også andre måder at mindske smerten på. Der findes forskellige produkter på markedet, som kan lindre disse smerter, men ikke alle produkter vil have samme positive effekt. Det er derfor vigtigt at vælge det helt rigtige produkt.

 1. Harrogate mod helvedesild

  Hvis du har mange smerter i forbindelse med virussen anbefales det på det kraftigste, at du benytter produkter fra Harrogate. Harrogate er baseret på 100% naturlige ingredienser og med sin unikke formel, kan produktet udtørre og bekæmpe infektionen. Harrogate forsøger at hele blærer og vil samtidig minimere risikoen for ardannelser samtidig med, at smerten vil blive formindsket. Virkningen af dette produkt er blevet klinisk testet og produktet er sikkert at anvende for både voksne og børn. For at mindske kløe og irritation samt helbrede blærer og mindske smerte skal du blot benytte harrogate dagligt direkte på huden, som oplever infektioner. Der vil ingen bivirkninger være ved at benytte Harrogate, grundet de udelukkende tilsatte naturlige ingredienser. Læs mere om Harrogate mod helvedesild her.

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med