Apriludsalg: Køb 3 betal for 2*

Hvad er forskellen på akne og rosacea?

Mange personer forveksler fejlagtigt akne og rosacea. De er faktisk to forskellige hudsygdomme, hvor der blot kan opstå ligheder mellem symptomerne. Ses der nærmere på disse hudlidelser er de dog helt forskellige og der kræves i mange tilfælde forskellige tilgang til behandlingsmetoder, behandlingstid, alvorlighed osv.

I denne artikel kan du læse nærmere om du to hudlidelser og lære at kende forskel ved sammenligning af de mest gængse symptomer. Samtidig kan du få et konkret overblik, så du får lettere ved at identificere, hvilken hudlidelse du lider af.

Symptomer

Symptomerne ved akne og rosacea har i nogle tilfælde de samme karakteristika, men der eksisterer ligeledes en stor forskel i hvordan hudlidelserne ser ud. Her kan du se en tabel inklusiv uddybelse af de mest gængse symptomer på henholdsvis akne og rosacea.

Rosacea Acne Vulgaris
Berørte områder Den centrale del af ansigtet. Oftest kinder og næse, men i nogle tilfælde også hage og pande. Primært i ansigtet, men ryg, bryst og skuldre rammes også – dog i mindre grad.
Symptomer Manifesterer sig oftest som en let rødmen – nogle gange i forbindelse med, at blodårer bliver mere tydelige. Buler og bumser vil måske fremkomme i takt med, at der opstår en betændelsestilstand. Øjnene vil muligvis fremstå trætte, kløende og blodsprængte. I mere alvorlige tilfælde kan næsen blive hævet som følge af overskydende væv. Bliver karakteriseret af en række af varierende ujævnheder, som starter med åbne hudorme (blackheads). Bumser og buler vil også udvikle sig i ansigtet og andre inficerede områder. Huden vil muligvis også bliver mere fedtet, hvilket er en tilstand der opstår som følge af en overproduktion af sebum.
Behandling Receptpligt- eller naturmedicin til topisk eller oral behandling. Ændringer i livsstil, der kan have indflydelse på fremkomsten af rosacea. Topisk eller oral håndkøbsbehandling i kombination med en omlægning til sundere livsstil. I mere alvorlige tilfælde kræves der receptpligtige midler.

Akne (Acne Vulgaris)

Først bliver et udbrud af akne vist som lukkede og åbne hudorme . Lukkede hudorme viser sig som mindre knopper i en hvid/gullig kulør (white heads). De åbne hudorme viser sig som mørke pletter (black heads), som let kan trykkes ud fra hudens overflade. Lukkede hudorme udvikler sig i mange tilfælde til småknuder, der både kan være ømme og røde. Dette er et tegn på, at der er ved at opstå en betændelsestilstand, som senere hen udvikler sig til reelle bumser med indhold af nedbrudt fedt fra huden. Afhængig af, hvor dybe og slemme bumserne er, aftager betændelsen i løbet af få dage op til flere uger.

Hvis din akne sidder dybt i huden kan den efterlade store ar, som du vil skulle døje med resten af livet. Heldigvis findes der forskellige muligheder for akne ar behandling. Hudsygdommen akne udsætter i mange tilfælde personer for et stort psykisk pres, der giver en risiko for ødelæggelse af særligt teenageres socialliv. Af den grund er det yderst vigtigt at igangsætte korrekt behandling på et tidligt stadie og få identificeret hudlidelsen korrekt, så den ikke forveksles med eksempelvis rosacea. Jo tidligere behandlingen igangsættes, des bedre resultat kan man opnå, samtidig med at risikoen for permanente akne ar mindskes.

Rosacea

Hudlidelsen er helt almindelig og det anslås, at cirka 10% af befolkning er ramt. Alle aldersgruppe kan rammes, men tilstanden er mest repræsenteret hos personer i 30-års alderen. Symptomerne kan variere, hvilke er grunden til at sygdommen i nogle tilfælde forveksles med akne. Rosacea kan opstå i flere forskellige varianter, men symptomerne omfatter altid en eller flere af følgende:

  • Tendens til rødme og inflammation i ansigtet. Ofte blandt de første symptomer, der sagtens kan være det eneste i flere år indtil andre symptomer giver sig til kende.
  • Permanent rødme på forskellige stedet i ansigtet, hvilket let kan forveksles med solskoldning.
  • Bumser og pustler i ansigtet, der let kan forveksles med symptomer på akne. Disse opstår som følge af betændelsestilstande i ansigtet. Hos nogle kan de komme og gå, mens de hos andre er permanent og kræver behandling.
  • Blodsprængninger i ansigt og øjne.
  • Brændende, kløende og stikkende fornemmelse i øjnene.
  • Tykkere hud – bedst kendt i forbindelse med rhinophyma, som er en speciel type af rosacea, hvor næsen bliver pæreformet, rød og ujævn.

Behandling

Naturlige behandlingsmuligheder ved brug af topiske cremer eller kosttilskud er i mange tilfælde nok til at kunne behandle milde til moderate tilfælde af de to hudlidelser. Flere gange overlapper behandlingerne, da symptomerne som nævnt har mange fællestræk. Overordnet kan det med udgangspunkt i artiklen siges, at disse hudsygdomme er meget forskellige. Det er kun enkelte symptomer som går igen i begge tilfælde og som supplerende information er årsager til de to hudlidelser også helt forskellige.

For at læse mere om Acne Vulgaris og se vores udvalg af naturlige håndkøbsprodukter mod akne, kan du klikke her. Ønsker du at bliver klogere på rosacea og lære mere om de forskellige behandlingsmetoder, kan du læse med her.

Andre interessante artikler