FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Kønsvorter - Hvad er det og hvordan slipper du af med dem?

Hvert år bliver over 90.000 mænd og kvinder diagnosticeret med kønsvorter – også kaldet kondylomer. Disse vorter er forårsaget af HPV-virussen, som overføres ved seksuel kontakt. Der findes i dag flere effektive muligheder for at behandle kønsvorter, som ligeledes vil hjælpe dig med at fjerne symptomerne fra disse kondylomer og forhindre fremtidige udbrud. Behandlingen mod kønsvorter kan foretages i dit eget hjem når du har tid.

Hvad er kønsvorter?

Indholdsfortegnelse:

 • Hvad er symptomer på kønsvorter?
 • Findes der en behandling mod kønsvorter?
 • Hvor lang tid tager det før kønsvorten er forsvundet?
 • Sådan forebygges kønsvorter

Kønsvorter er resultatet af en viral hud infektion forårsaget af human papillomavirus (HPV). De er normalt smertefrie og ikke udgør en alvorlig trussel mod sundheden.

Men de kan være ubehagelige at se på og forårsage psykiske lidelser. Der er ingen beviser for, at din fertilitet vil blive påvirket af kønsvorter.

Kønsvorter er en lidelse, som overføres ved seksuel kontakt. Lidelsen ses som små vorter, der typisk vokser på de mandlige og kvindelige kønsorganer, og i mere sjældne tilfælde i og omkring anus. Vorten kan variere i farve og størrelse, da dette afhænger af din hudfarve og kropstype. Den typiske farve på vorten er lyserød til en mere brunlig farve. Denne vortelidelse er mere og mere udbredt og anses i dag, som værende en af de mest almindelige virale seksuelt overførte sygdomme i Vesteuropa. Sygdommen ses oftest hos kvinder i alderen 16-19 år og hos mænd i alderen 20-24 år. Det antages at ca. 10% af befolkningen vil få kønsvorter i løbet af deres liv.

Statistik for kønsvorteri Danmark

konsvorter-infograph

Hvad er symptomer på kønsvorter?

Langt størstedelen af disse vorter er forårsaget af videregivelse af virus under ubeskyttet sex. Denne virus er fra HPV-gruppen (humane parilloma virus). Det er dog ikke forbundet med de samme gener, som blandt andet forårsager livmoderkræft.

Det kan tage måneder eller endda år, for vorter at udvikle sig efter infektion med kønsvorter. Så hvis du er i et forhold, og du får kønsvorter, betyder det ikke nødvendigvis, at din partner har haft sex med andre mennesker.

Derfor er mange mennesker en potentiel viderefører af infektionen, uden selv at være klar over det. Kønsvorter gør normalvis ikke ondt, men de kan sommetider fremkalde en kløen og svien hos den udsatte. Ligeledes kan almindelige symptomer også være blødninger fra vorten, særligt hvis kønsvorten er stor.

Hos kvinder, kan kønsvorter vises:

Hos kvinder, kan kønsvorter vises:

 • På vulva
 • I eller omkring vagina
 • På livmoderhalsen
 • Inde i urinrøret (røret, der bærer urin fra blæren og ud gennem vulva)
 • I eller omkring anus

Hos mænd, kan kønsvorter vises:

 • På penis
 • På pungen
 • Inde i urinrøret (røret, der bærer urin fra blæren og ud gennem penis)
 • I eller omkring anus

Hvordan ser kønsvorter ud?

Udseendet kan variere fra flade vorter til blomkålslignende vorter. De kan fremkomme alene eller i en gruppe af gangen. Hos mænd viser de sig ofte på penis og under forhuden. De kan også være placeret i urinrøret og kan synligt stikke ud af det, såvel som de kan fremkomme i og omkring anus. Hos kvinder fremkommer kønsvorten på kønslæberne, i vagina eller i nærheden af urinrørets åbning. Såvel som hos mænd kan kønsvorten også forekomme i anus området. I mere sjældne tilfælde kan kønsvorten også fremkomme på læben, på tungen eller i mund slimhinden og kan forårsage lignende symptomer.

Hvad er årsagen til kønsvorter?

Kønsvorter kan spredes af vaginal eller anal sex, og ved at dele sexlegetøj. Men du behøver ikke at have samleje for at videregive infektionen, fordi kønsvorter spredes ved hud-mod-hud-kontakt.

Kønsvorter er mest tilbøjelige til at blive overført til andre, når vorterne er synlige, selv om det stadig er muligt at passere virus før vorter har udviklet sig og efter at de er forsvundet.

Alle har en risiko for at fremkalde lidelsen. Men risikoen er størst, hos personer med flere seksuelle partnere eller ved ubeskyttet sex. Den bedste måde at beskytte sig selv på, er at bruge kondom ved seksuelle aktiviteter.

Kondomer giver ikke fuldstændig beskyttelse, da det er muligt for huden omkring dit genitale område, som ikke er omfattet af kondom, at videreføre smitten.

Det er også muligt at få kønsvorter forårsaget af den samme virus som på dine læber og i munden, næse eller hals.

Selvom vorter normalt er smertefrie, kan de blive betændt eller kløende og kan bløde. Du vil måske bemærke blod i urinen, hvis kønsvorter i urinrøret begynder at bløde. Blod kan vises på toiletpapir eller i toilettet, hvis der er blødning fra anal vorter.

Hvis du gerne vil læse mere omkring årsagen til kønsvorter, kan du med fordel læse med i vores artikel om hvordan kønsvorter smitter.

Findes der en behandling mod kønsvorter?

Hvis du er i tvivl om hvorvidt du har kønsvorter eller ej, er det altid en god ide at opsøge din lokale læge. Din læge vil foretage en undersøgelse af din vorte eller foretage en vævsprøve. Hvis du har lidelsen er der flere muligheder at foretage dig, i søgen efter at komme lidelsen til livs. Der er en række måder at behandle vorter på – men du behøver ikke nødvendigvis behandling, det er dog anbefalingsværdigt. Hvis efterladt ubehandlet kønsvorter kurere sig på egen hånd. Dette kan dog tage lang tid - år for nogle mennesker.

Behandling af kønsvorter varierer afhængigt af størrelsen, placeringen og antallet af vorter.

Du kan blive ordineret medicin i form af cremer eller væsker til anvendelse på kønsvorter. Du kan være i stand til at bruge dette for dig selv derhjemme. Du kan bede en partner til at hjælpe, hvis placeringen af vorter gør dette vanskeligt. Alternativt kan du være nødt til at gå til en seksuel sundheds klinik for at få effektiv behandling. Hos ShytoBuy har vi produktet ZymaDerm mod kønsvorter, som er helt sikkert at bruge til de genitale områder, og effektivt fjerner dine kønsvorter.

Kryoterapi anvender flydende nitrogen til at fryse dine kønsvorter. Du vil normalt rådes til at gennemgå et forløb af kryoterapi, for eksempel en gang om ugen eller hver anden i op til seks og 12 uger. Din læge eller sygeplejerske vil rådgive dig, hvis du har brug for mere behandling.

cate

Laserterapi kan anvendes til at nedbryde dine kønsvorter. Du får en lokalbedøvelse. Denne bedøvelse blokerer smerte fra området, og du vil forblive vågen under proceduren.

Du kan blive tilbudt varmebehandling (elektrokautering eller loop elektrokirurgiske excision procedure) for at slippe af med din kønsvorter. Du får en lokalbedøvelse for denne procedure.

Du kan også få en operation for at fjerne dine vorter under lokalbedøvelse.

Du skal muligvis have gentagne behandlinger for at slippe af med din kønsvorter, da de kan være vanskelige at fjerne, de kan endda komme tilbage efter behandlingen. Hvis du ryger, vil du sandsynligvis ikke reagere så godt på behandlingen som en ikke-ryger.

Brug ikke behandlinger designet til at fjerne vorter fra andre områder af kroppen (såsom hænder og fødder), fordi disse ikke er egnede til behandling af kønsvorter, og kan forårsage skader på de følsomme væv i kønsdelene.

Nogle cremer kan forstyrre visse former for prævention, såsom kondomer, membraner og spiraler, så det kan være nødvendigt at benytte et alternativ præventionsmiddel. Undgå ubeskyttet sex efter anvendelse af cremer, fordi disse kan forårsage hudirritation hos din partner. Spørg din læge eller sygeplejerske til råds.

Der findes også få remedier som du selv kan bruge til at komme af med kønsvorter. Læs mere i vores artikel: "Tips til at komme af kønsvorter i hjemmet".

Hvor lang tid tager det før kønsvorten er forsvundet?

Det kan variere fra person til person. Nogle mennesker kan opleve, at kønsvorten forsvinder inden for nogle måneder, mens andre er smittet af lidelsen i flere år. Det antages desuden at tidligere smitteramte er i en større risiko for at få tilbagefald for nye kønsvorter end personer, som ikke har været smittet tidligere. Dette skyldes at kroppen allerede er inficeret med HPV.

Sådan forebygges kønsvorter

Den bedste måde at forebygge kønsvorter på, er at undgå sex, men da det i manges tilfælde ikke er en mulighed, kan kønsvorter forebygges ved at have sex med kun én ikke-inficerede partner. Brug af kondomer kan også hjælpe til at forebygge infektionen. Dog kan kondomer ikke altid dækker alle berørte hud.

Faktorer, der øger risikoen for at blive smittet, omfatter:

 • I forvejen smittet med andre kønssygdomme (fordi risikofaktorerne er de samme)
 • Flere sex-partnere
 • Rygning har vist sig at øge risikoen
 • Visse vitaminmangel
 • Medicin eller medicinske tilstande, der undertrykker immunsystemet, såsom aids

Andre interessante artikler