FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Undgå ubehag - Sådan bekæmper du menstruationssmerter

Hvis du er en af de millioner af kvinder på verdensplan, som plages af menstruationssmerter eller anden form for ubehag før, under eller efter din menstruation, er der hjælp at hente. Symptomer på PMS varer typisk op til ti dage, før menstruation og vil typisk aftage kort efter den er begyndt. De typiske menstruationssmerter er mavekrampe, rygsmerter, humørsvingninger eller blot ubehag i kroppen.

Generelt Om Menstruation

Menstruation er en kvindes månedlige blødning. Denne periode forbereder kroppen på graviditet hver måned eller hver 30 dag. En regelmæssig menstruationscyklus er et tegn på, at kroppen fungerer som den skal. Menstruationsblødning indeholder blod og væv, der kommer ud den kvindelige krop gennem livmoderhalsen og vagina. Denne blødningsperiode varer gennemsnitligt omkring 3 til 5 dage og kan være forbundet med ubehag og såkaldte menstruationssmerter.

Menstruationens længde og form varierer meget fra kvinde til kvinde. Nogle oplever en kraftig blødning mens andre oplever en let blødning. Ligeledes kan længden af blødningen variere fra omkring 2-7 dage. De første år med menstruation vil den unge kvinde sandsynligvis bemærke en uregelmæssighed i sin cyklus. Nogen vil bemærke at blødningen udgår, en lille blødning, pletblødning eller kraftig blødning. Ligeledes vil menstruationssmerter typisk være større her. Med alderen vil den månedlige cyklus normalt blive mere regelmæssig og smerterne ved menstruation vil reduceres.

Den gennemsnitlige alder for en pige at få sin første menstruation er 12-13 år. Men det kan svinge meget og afhænger af flere forskellige faktorer, herunder miljø og arv. Ligeledes er den gennemsnitlige alder hvor menstruationen permanent stopper omkring de 45-55 år (Overgangsalder).

Menstruationscyklus

Kvindens menstruationscyklus er den hormonelt drevne cyklus. Første dag er den første blødningsdag i din menstruation. Dette sker efter dit hormonniveau falder ved afslutningen af den foregående cyklus. Normalt vil blødningen være stoppet efter 7. Dag. Mellem dag 7 og 14, vil follikel udvikle sig og det vil være i slutningen af denne periode, hvor du vil opleve en ægløsning. Ægløsning vil forårsage at ægget bliver frigivet fra æggestokken og dette æg vil så småt bevæge sig ned mod livmoderen. Hvis dette æg bliver befrugtet af en sædcelle, vil ægget fortsætte ned i æggelederen og tillægge slimhinden i livmoderen. Hvis ægget derimod ikke bliver befrugtet, vil dine hormonale niveauer i sidste ende falde og omkring dag 25 vil ægget begynde at opløses og cyklus starter forfra omkring dag 30, hvor du atter vil opleve en ny blødning.

Hvad Er Menstruationssmerter?

Hvad Er Menstruationssmerter?

Kvinders menstruation ledsages naturligt af menstruationssmerter og en generel følelse af utilpashed. Efter at have oplevet menstruation gennem mange år lærer kvinder deres krop at kende i en sådan grad, at de ikke bliver urolige overfor smerter ved menstruation og ikke tildeler tilstanden mere opmærksomhed end nødvendigt. Det kan dog for yngre piger være særdeles foruroligende at opleve smerter fra underlivet for første gang, hvorfor det betragtes som særdeles vigtigt som forældre at videregive den nødvendige information til deres børn, herunder hvad hjælper på menstruationssmerter.

Nogle kvinder oplever den månedlige blødning som særlig smertefuld, hvilket i denne periode medfører en høj grad af invaliderende utilpashed. Som følge af disse stærke menstruationssmerter er disse kvinder nødsaget til at blive væk fra undervisning eller arbejde. De ligger i stedet derhjemme en til to dage på denne tid af måneden. Af den grund er det for mange yderst vigtigt at finde en holdbar løsning gennem effektiv behandling af smerter ved menstruation.

Kraftige menstruationssmerter kan være ensbetydende med organiske sygdomme, men dette er dog kun i sjældne tilfælde. For at være på den sikre side er det heraf anbefalet at kontakte sin læge, hvis man lider af kraftige smerter i forbindelse med menstruation. I det tilfælde kan du muligvis få et receptpligtigt produkt, som kan hjælpe dig med at slippe af med det store ubehag, der forbindes med stærke menstruationssmerter.

Hvorfor Får Man Menstruationssmerter?

Smerter ved menstruation er en naturlig følgevirkning af den sammentrækning, som opstår i muskulaturen i livmoderen. Ved kraftige smerter er det et tegn på, at den sammentrækning der naturligt opstår er mere krampagtig end normalt. Kroppen indeholder visse signalstoffer kaldet prostaglandiner, hvilket er den direkte årsag til hvordan smerterne bliver udløst – disse signalstoffer er dog naturlige og vigtige for funktionaliteten i livmoderen. For en ud af 10 kvinder kan kraftige menstruationssmerter være forårsaget af endometriose, hvilket er en sygdom, der udelukkende kan diagnosticeres ved læge eller autoriseret gynækolog.

Sygdommen består hovedsageligt af, at livmoderslimhinden (endometrium) er placeret på det forkerte sted. Ved denne sygdom er hovedsymptomet netop kraftige menstruationssmerter og ubehag.

Menstruationssmerter Ved Graviditet

Menstruationssmerter Ved Graviditet

Ved graviditet er det ligeledes helt normalt at opleve smerter, samt stik og jag af ubehag. Det er naturligt at opleve smerter på det tidspunkt under graviditeten, hvor menstruationen ellers skulle være kommet. Dette skyldes, at kroppen er i en overgangsproces fra en ikke-gravid til gravid tilstand. Den vænner sig til at afgive kontrollen over kroppen til graviditetshormonerne, der netop er med til at sikre, at menstruationen udebliver, så du ikke afstøder barnet – hormonerne sikrer fortsat graviditet. To til tre måneder inde i graviditetsperioden har kroppen en tendens til at falde mere til ro og føle sig tilpas i sin nye tilstand.

Menstruationssmerter Behandling

Der er mange muligheder for at behandle eller helt undgå menstruationssmerter. Det er dog essentielt, at du ved kraftige og uregelmæssige smerter ved menstruation bliver undersøgt ved en læge eller gynækolog – disse vil kunne konstatere om du fejler noget og i så fald give den rette behandling. Følgende muligheder har du dog selv for at minimere mængden af smerter forbundet med menstruation:

  • Sørg for at være i god fysisk form
  • Indtag en sund og varieret kost
  • Fasthold en aktiv livsstil med daglig motion
  • Vær sikker på at du får en passende mængde af søvn og hvile
  • Undgå stress

Ved særligt kraftige menstruationssmerter, eller ved ekstra ubehag i kroppen i denne periode er der også følgende muligheder for medicinsk behandling:

  • Femalite™ mod menstruationssmerter De aktive ingredienser i Femalite danner en unik formel, som kan afhjælpe smerte og ømhed ved PMS. Den unikke kombination af naturlige ingredienser er effektiv overfor både menstruationssmerter, men også kramper og humørsvingninger. Femalite anbefales til alle kvinder i den menstruerende alder, der lider af de ubehagelige symptomer, som opstår i forbindelse med menstruation.
  • Stoffet Ibuprofen, der blandt andet findes i Ipren, er ligeledes et smertestillende middel, der har en god effekt mod smerter ved menstruation. De fås som håndkøb, og den anbefalede dosis består af 400 mg. Ibuprofen. Dette kan evt. Kombineres med et gram af paracetamol, som blandt andet findes i Pamol, Panodil og Pinex. Kombinationen af disse piller kan maksimalt tages 3 gange per dag – det anbefales at tage dem sammen med væske og et måltid. Hvis dette ikke gøres kan mavesmerter forekomme.
  • P-piller er ikke kun i stand til at forhindre graviditet, men fungerer for mange også effektivt mod menstruationssmerter. Hormonerne i p-piller (Gestagen og Ethinyløstradiol) erstatter rollen fra kvinders selv-producerende hormoner, hvilket kan minimere blødningen og ofte gøre dem kortere og ikke så smertefulde. P-piller kan også modvirke langvarig menstruation.
  • Blandt kvinder, som er overfølsomme overfor p-piller kan behandling forsøges med stoffet Gestagen, der forekommer i mini-piller og hormonspiraler.

De fleste kvinder opnår den bedste behandling mod menstruationssmerter ved at kombinere flere af ovennævnte behandlingsmuligheder. Det mest ideelle ville være at reducere smerterne så vidt muligt gennem kost, motion og sundhed. De resterende smerter kan for mange reduceres gennem smertestillende medicin, herunder Ipren og Panodil, men også gennem naturlige produkter, såsom Femalite™.

For yderligere spørgsmål omkring menstruationssmerter og muligheder for behandling kan ShytoBuy kundeservice kontaktes alle hverdage mellem 10-18. Kontakten tilbydes gennem både livechat, e-mail og telefon.

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med