Hvad er pigmentpletter?
Pigmentpletter er forandringer i huden, og de findes både som lyse og mørke pletter. Dette skyldes stoffet melanin, som der enten kan være en over eller en under produktion af. De lyse pletter (hypopigmentering) stammer fra en mindsket produktion af melanin, mens de mørke pletter (hyperpigmentering) skyldes en overproduktion af stoffet melanin. Melanin er et kemisk pigment, som faktisk er at finde flere steder i vores krop, ikke kun i huden, men også i vores øjne og hår. I huden giver det huden sin farve, det har faktisk det formål at beskytte kroppen/huden mod det ultraviolette lys fra solens stråler.
Hvad kan så påvirke denne pigmentering af huden?
En af de vigtigste årsager til pigmentpletter, er hudens udsættelse af for meget UV-lys. Der kan dog også være tale om andre årsager. Her kan nævnes kroniske pletter, som kan skyldes hormonale ændringer i kroppen, eller de kan være arveligt betinget. De kan også komme hvis man har været udsat for strålebehandling på huden, har fået en medicinbehandling, eller hvis man har haft et større sår som er helet.
Hvordan kan man slippe af med disse pigmentpletter?
Der findes flere forskellige metoder til at få foretaget hudblegning på, og til at mindske disse pletter på, man bør dog passe meget på med hvad og hvordan man gør det, og tale med en hudlæge først.
Mange lader sig friste til, at købe peeling creme og så prøve hjemme. Dette er også en mulighed hvis der er tale om overfladiske pletter, køber man mere dybdevirkende cremer, er der en større risiko for, at dette efterlader huden med sår, som der så kan gå betændelse i, og dette kan i værste fald efterlade huden med ar i stedet for.
Som nævnt tidligere, så er hudlægen som udgangspunkt nok det bedste sted at starte. Her vil man kunne se hvilken type der er tale om, og hvor dyb en pigmentforandring der er tale om. Det kommer også an på, hvor stort et område der er angrebet. Herefter vil hudlægen så anbefale hvilken type af behandling, som man mener vil være den mest effektive. Der kan være tale om forskellige laser og lysbehandlinger, lysnende cremer og kemisk peeling.
Man kan også vælge at opsøge en kosmetolog, som kan give råd og vejledning. Vælger man alligevel at prøve sig frem derhjemme, skal man bare gå langsomt frem, og naturligvis stoppe hvis huden bliver rød. Alt efter hvor store områder der er tale om, er der også mange som vælger at bruge dækkende cremer og makeup.
Kan pletterne forsvinde helt?
Nej pigmentpletter forsvinder aldrig helt, men med de forskellige behandlingsmetoder kan de behandles, så de ikke længere er så synlige, og giver disse psykiske bivirkninger, som det kan være at gå rundt med mørke eller hvide pletter på kroppen. Det er også muligt stadig at blive brun efter de forskellige behandlinger, da kroppen bliver ved med at producere farvestoffer. Dog skal man jo huske på ikke, at begynde at udsætte kroppen for de samme mængder af skadelige solstråler. Brug en god og dækkende solfaktor, da risikoen for skader på huden, jo ikke kun gælder pigmentforandringer men jo også kan give hudkræft, hvilket er langt værre end farvede pletter. Vær derfor også helt sikker på, at der er tale om ufarlige pletter og forandringer på huden og ikke forstadiet til hud eller modermærkekræft.