Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Psoriasis - Hvad er det og hvilke typer er der?

Behandling af psoriasis er desværre en stor byrde for mange mennesker. Faktisk oplever hele 2-3% af den danske befolkning psoriasis i mild eller svær grad. Derfor har vi lavet denne artikel, så du kan få et hurtigt overblik over hvilke psoriasis behandlinger vi anbefaler.

Hvad Er Psoriasis?

Psoriasis er en hudsygdom, som desværre er velkendt for mange. Undersøgelser viser, at 2-3% af den danske befolkning er ramt af sygdommen. Psoriasis behandling er derfor et meget omtalt emne, da det for mange er en sygdom med stor indflydelse i dagligdagen. Symptomerne består oftest af røde, flagede sår, som oftest kan klø eller svie. Sygdommen kan forekomme alle steder på kroppen, men de hyppigste er albuerne, knæene, hovedbunden og lænden. De fleste mennesker rammes heldigvis kun i små områder. Udbredelsen af sygdommen varierer meget fra person til person. For nogle, er der kun tale om en mild irritation, hvor andre kan være ramt med voldsommere symptomer, hvor det har stor indflydelse på deres livskvalitet.

Tilstanden kan opstå i enhver alder, men udvikler sig oftest inden man er fyldt 35 år. Fordelingen af mænd og kvinder ramt af sygdommen er fordelt ligeligt. Tilstanden er typisk en længerevarende kronisk sygdom, som involverer perioder med ingen eller svage symptomer, efterfulgt af perioder med stærke symptomer. Af den grund leverer ShytoBuy naturlige udvalg af psoriasis behandling, og på denne side kan du læse mere om sygdommen, samt hvilke behandlingsmetoder der eksisterer. Dertil får du også vores anbefalinger baseret på lægevidenskaben og autoriserede dermatologer.

Hvorfor Får Man Psoriasis?

Personer med denne hudsygdom har typisk en øget produktion af hudceller. Hudceller skal normalt udskiftes hver 3-4 uge, men hos personer med psoriasis tager denne proces typisk kun 3-7 dage. Dette gør, at hudcellerne ophobes og skaber de ændringer i hudoverfladen som associeres med psoriasis symptomer. Selvom denne proces ikke er forsket til bunds mener forskere, at denne tilstand relateres til problemer i immunsystemet. Immunsystemet er kroppens forsvar mod sygdomme og infektioner, men for personer med denne hudsygdom angriber immunforsvaret sunde hudceller ved en fejltagelse. Denne sygdom er ofte arvelig og der er stor sandsynlighed for at du vil få sygdommen, hvis andre i din familie har den. Det vides dog ikke helt præcist, hvilken rolle genetik spiller i at forårsage sygdommen, men den arvelige tendens er dokumenteret gennem diverse undersøgelser.

Mange personers psoriasis symptomer opstår eller forværres i forbindelse med en speciel hændelse kendt som en ”udløser”. Mulige udløsere af sygdommen kan inkludere en skade på huden, hals-infektioner og brug af visse former for medicin. Sygdommen er ikke smitsom, så den kan ikke spredes fra person til person. Af den grund bør du ikke være urolig for at blive smittet. Enten lider man af sygdommen, ellers gør man ikke. Er du bange for at du gør, så læs videre omkring hvordan man diagnosticerer tilstanden, samt hvilke muligheder der er for psoriasis behandling.

Hvordan Diagnosticeres Psoriasis?

Hvordan Diagnosticeres Psoriasis?

Din praktiserende læge kan ofte identificere hudsygdomme ud fra udseendet på din hud. Der er sjældent noget at tage fejl af, men er lægen usikker på sin sag, kan psoriasis behandling ikke finde sted førend du er 100% diagnosticeret. Dette sker ved en lille hudprøve, også kaldet en biopsi, som sendes til et laboratorium for eksamination under et mikroskop. Dette identificerer din eksakte hudsygdom, hvad end det drejer sig om psoriasis eller andre sygdomme. I svære tilfælde vil du blive henvist til en dermatolog, som er specialiseret i at identificere hudsygdomme. Dette er dog udelukkende, hvis din læge er usikker på diagnosen. Oplever du psoriasisrelaterede symptomer kan du dog uden risiko lindre med det naturlige udvalg af produkter fra ShytoBuy.

Typer Af Psoriasis

Det, at vide hvilken form for psoriasis du har, vil hjælpe dig og din læge til at udarbejde en konkret vurdering af din behandlingsplan og diagnose. De fleste mennesker har kun en type af sygdommen ad gangen, men i enkelte og sjældne tilfælde kan man have flere typer af psoriasis. Efter symptomerne er stoppet kan det hænde, at der opstår en ny type og på denne side kan du læse om, hvordan du kan genkende de 6 typer af psoriasis, som findes.

Plaque Psoriasis

Dette er den mest almindelige type hudsygdommen. Omkring 8 ud af 10 personer med psoriasis, lider af plaque psoriasis. Din læge vil typisk kalde tilstanden ”psoriasis vulgaris”. Denne type af sygdommen viser sig i form af hævet, betændt hud, som ofte fremstår som værende dækket med et sølvfarvet skær eller hvide skæl. Disse områder klør og er brændende, og kan vise sig overalt på kroppen. Oftest dukker de op i følgende områder:

 • Albuer
 • Knæ
 • Hovedbunden
 • Lænden

Guttat Psoriasis

Denne type hudsygdom starter ofte hos børn eller unge voksne og forekommer hos mindre end 2% af tilfældene. Guttat psoriasis forårsager små, lyserøde pletter på huden, som oftest optræder i skridtet, på overarmene, lårene eller hovedbunden. Af kendte grunde til denne type psoriasis blusser op, findes luftvejsinfektioner såsom halsbetændelse, stress, hudbeskadigelse og visse lægemidler. Denne type psoriasis kan forsvinde i løbet af få uger, selv uden behandling. I visse tilfælde er udbruddet mere stædigt, og kræver derfor behandling. Det er en god idé altid at udføre psoriasis behandling med naturlige cremer eller sprays for at skåne huden på optimal vis.

Invers Psoriasis

Invers Psoriasis viser sig i form af områder, som er lyserøde, glatte og skinnende, men ikke har flager. Det er normalt at finde disse i armhulerne, lysken, under brysterne, samt i hudfolder omkring kønsdelene og bagdelen. Denne type kan forværres ved svedproduktion eller gnidning, hvilket skaber øget irritation.

Pustuløs Psoriasis

Denne form for psoriasis er yderst usædvanlig og forekommer hovedsagligt hos voksne. Denne type af sygdommen forårsager blister, omgivet af rød hud. Disse kan se yderst inficerede ud, men er det oftest ikke. Pustoløs psoriasis kan dukke op på et område af din krop, såsom hænder og fødder. Nogle gange dækkes det meste af kroppen, hvilket kaldes en ”generaliseret pustuløs psoriasis”. Når dette sker, kan det være meget alvorligt, hvorfor du bør søge øjeblikkelig lægehjælp. Har du derimod fået pustuløs posriasis på hænderne eller fødderne, og ikke føler, at det er alvorligt, så kan du med fordel blot behandle det med cremer eller salver. Vi anbefaler cremer med emu-olie, da det har en naturligt helende effekt på huden, hvilket plejer i dybden og genopretter hudens hudcelleproduktion på normal, sikker og effektiv vis. Generaliseret pustuløs psoriasis kan forårsage følgende symptomer:

 • Feber
 • Kuldegysninger
 • Kvalme
 • Hurtig puls
 • Muskelsvaghed

Erytrodermisk Psoriasis

Denne type af hudsygdommen er den absolut mindst almindelige, og på samme måde mest alvorlige. Den påvirker din krop ved, at du vil føle dig udbrændt, have rød og sviende hud, som vises brændt. Du kan også have svær kløe, brændende fornemmelser og afskalning af hud, en højere og hurtigere puls, samt store ændringer i kropstemperatur. Hvis du har disse symptomer, bør du omgående søge lægehjælp, da du skal behandles på et hospital.

Neglepsoriasis

Op til halvdelen af de personer, som lider af sygdommen oplever ligeledes negleforandringer. Dette er endnu mere almindeligt hos mennesker, som har psoriasisgigt, hvilket påvirker dine led dramatisk. Almindelige symptomer omfatter følgende:

 • Huller i dine negle
 • Ømme, smertefulde negle
 • Adskillelse af neglen fra roden
 • Farveskift

Behandling Af Psoriasis

Den individuelles behandlingsmetode bestemmes ud fra typen og graden af psoriasis. Din læge vil forhåbentlig starte med en mild behandlingsmetode, såsom naturlige cremer, og senere gå hen mod stærkere behandlinger hvis nødvendigt.

Der er mange mulige behandlinger – hvorfor det sværeste er at vælge den rigtige løsning til dit problem. Behandlingerne falder typisk indenfor en af disse 3 kategorier:

 • Cremer, som tilføjes til din hud
 • Fototerapi – din hud eksponeres for ultraviolet lys
 • Systematiske behandlinger såsom injiceret medicin, som virker gennem hele kroppen

Ofte er forskellige behandlinger brugt i kombination med hinanden. Ligeledes må din behandling ofte evalueres, for at se, om det er den helt rette behandling af din psoriasis. Herunder vil vi uddybe de forskellige typer behandlinger.

Naturlige Cremer

Cremer virker ved at fugte din hud på de berørte steder, samt behandle symptomerne gennem en unik kombination af psoriasis-modvirkende ingredienser. Har du en mild form for sygdommen, kan disse cremer virkelig gøre underværker. Hovedårsagen til at benytte sig af cremer er, at det er billigt, nemt, og det kan hurtigt reducere kløe, rødme og skaller. Disse cremer findes i mange former og størrelser, og kan købes receptfri fra apoteker eller hudplejeforretninger. Vi anbefaler produkter fra mærket Anasor.E™, som har vist sig yderst effektive mod milde former for psoriasis. Flere års forskning har også understreget den gavnlige effekt ved brug af behandlingsmetoder indeholdende emu olie, der er anerkendt af dermatologer for dens effektive virkning til at lindre ubehagelige psoriasis symptomer.

Anasor.E™ Creme
Anasor.E™ Creme

mod Psoriasis Denne anerkendte creme fra Anasor.E™ indeholder en række af effektive ingredienser til psoriasis behandling, herunder aloe vera, boragoolie og kæmpenatlysolie. Disse skaber en unik kombination, som effektivt lindrer inflammation og irritation i huden og samtidig forebygger fremtidige symptomer på sygdommen.

EmuaidMAX®
EmuaidMAX®

Salve mod kløe og eksem Denne creme er baseret på emu olie, som har vist sig yderst effektiv til behandling af psoriasis symptomer. Cremen er særlig anerkendt for sin almene effekt mod forskellige typer af hudsygdomme, hvor den lindrer smerte, kløe og rødme og behandler huden skånsomt. Tilmed er den egnet for både børn og voksne.

Fototerapi

Fototerapi er en alternativ type af behandling, hvis cremer eller sprays ikke giver den ønskede effekt. Fototerapi virker igennem naturligt og kunstigt lys til at behandle psoriasis. Disse behandlinger bliver primært foretaget på sygehuset, men nogle dermatologer og hudlæger kan ligeledes behandle klienter med fototerapi på deres klinikker.

Konceptet med fototerapi har længe været velkendt, men det er en behandling til de færreste. For det første er det dyrt, langsommeligt og en relativt kompliceret behandling. Behandlingen foregår ved, at din hud bliver udsat for ultraviolet B-lys, som er lys, der sendes i en bølgelængde, således at den er usynlig for det menneskelige øje.

Generelt er fototerapi en løsning man benytter, hvis man ikke har oplevet nogen fremgang ved cremer, sprays eller andre typer af behandling. Lyset gør produktionen af hudceller langsommere, hvilket er hovedårsagen til psoriasis (hudcellerne dannes for hurtigt og bliver overproduceret). Hver fototerapi-session tager kun få minutter, men du kan forvente at skulle besøge hospitalet 3-4 gange om ugen i op til 6-8 uger.

Systematisk Behandling

Hvis din psoriasis er af svær grad, og andre behandlingsformer ikke har virket, kan du med fordel prøve systematiske behandlinger i form af injiceret medicin. Disse typer behandling kan være utroligt effektive, men ligeledes forårsage alvorlige bivirkninger. Før du starter en behandling, bør du konsulteret ved din praktiserende læge. Generelt findes der to former af systematisk behandling: non-biologiske, typisk givet som tablet eller kapsel, og biologiske behandlinger, typisk givet som injiceret medicin.

Lige meget hvilken behandlingstype du vælger, vil der altid være fordele og ulemper. Generelt anbefaler vi alle, som lider af hudsygdommen, at prøve de mere milde behandlingsformer såsom cremer og sprays, da disse er mest skånsomme for kroppen og i mange tilfælde kan vise sig yderst effektive. Har disse ingen effekt på længere sigt, kan du altid tage en snak med din praktiserende læge, og få anbefalet en af ovenstående behandlingsmetoder.

At Leve Med Psoriasis

Selvom denne hudsygdom heldigvis kun er en mindre irritation for mange, kan det have en signifikant indflydelse på andre. På det psykiske plan, kan folk med synlige symptomer opleve et mindre selvværd. Der kan ligeledes opstå stor fysisk indflydelse, da der let kan opstå smerter og opsvulmede led omkring det inficerede område. Af den grund er psoriasis behandling for disse personer en høj prioritering og mange studier laver løbende forskning i at finde en decideret kur på denne hudsygdom. Indtil denne kur findes kan enhver med fordel anvende cremer og sprays som behandling og til lindring af symptomer. Er du i tvivl om hvilke muligheder du har, som person ramt af sygdommen, anbefaler vi at snakke med din praktiserende læge, eller læse videre online.

Kontakt

ShytoBuy har mere end 10 års erfaring i behandling af diverse lidelser. Har du yderligere spørgsmål til psoriasis er du velkommen til at kontakte vores uddannede kundeservice på enten livechat, e-mail eller telefon alle hverdage fra 10-18. Vi står til din rådighed og ønsker at hjælpe dig med at løse netop dit problem.

shydk-tik-logo-women-page-banner

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med