FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Rosacea og voksen akne

Læs mere om Rosacea og voksen akne, herunder typer og behandlingsformer

Du har overlevet ungdommen med dens nedture og udfordringer. Du er fri for de prøvelser og trængsler, der hersker i starten af 20-års alderen. Men på livets vej bliver du stadig generet af andre ting - rosacea og voksen akne kan plage selv den mest modne hud. Og du troede, at du havde oplevet akne for sidste gang?

Rosacea

Rosacea

Rosacea er en kronisk hudtilstand, der har indflydelse på blodkar og talgkirtler i ansigtet. Talgkirtlerne producerer en olielignende substans kaldet sebum (talg). Rosacea forårsager rødt udslet, små udbulinger og bumser og gør små blodkar synlige i ansigtet – særligt ved kinderne og næsen. Ind imellem bliver øjenlågene også ramt ved at blive røde og opsvulmede.

I mere alvorlige sager vokser talgkirtlerne, hvilket gør at næsen svulmer op og kinderne virker udvidede. Den lave del af næsen vil måske udviklet tykke buler – disse buler vil muligvis også dukke op på kinderne. Det er mere almindeligt for kvinder end for mænd.

Hvilken aldersgruppe bliver ramt?

Omkring 14 millioner voksne mennesker i USA er ramt af rosacea – især kaukasiske mennesker i aldersgruppen 30 til 50. Kvinder har en tendens til at udvikle rosacea mere ofte end mænd, men tilstanden er ofte mere alvorlig for mænd. Det kan blive forvekslet med voksen akne, men ved rosacea er der ingen hudorme, og voksen akne forårsager ikke rødt udslet.

Rosacea kan forårsage permanent skade til vævet i ansigtet. Tidlige tegn på rosacea kan være en tendens til nemt at rødme. Denne rødmen bliver mere vedvarende, and efterhånden dukker der små blodansamlinger eller bumser op på huden. Hvis øjnene er involveret, er det rosacea ramte område for det meste begrænset til at omfatte øjenlågene. Kun meget sjældent bliver selve øjnene ramt. Symptomer på okulær rosacea (conjunctivitis) eller øjenbetændelse indbefatter: Væske i øjnene og kløe, samt irritation af øjet. Hvis du bemærker nogle symptomer på rosacea henvises til en konsultation ved egen læge. Når du først har fået diagnosen på rosaceaer sygdommen i stand til at blive behandlet.

Hvad forårsager Rosacea?

Hvad forårsager Rosacea?

De præcise årsager til rosacea er ukendte, men nogle ting kan forværre sygdommen:

 • Sollys og ekstreme temperaturer
 • Stress, vrede eller spænding
 • Varme drikke og varm mad, stærk mad og alkohol
 • Make-up der irriterer huden og andre ansigtsprodukter
 • Anstrengende motion
 • Nogle former for medicin

Ved at undgå disse risikofyldte faktorer kan du nedbringe symptomerne på rosacea. Din læge vil muligvis også anbefale specifikke sæber, cremer og solbeskyttende produkter for at forbedre tilstanden.

Behandling mod rosacea udgøres ofte af bestemte former for antibiotika, såsom metronidazol. Disse er nødvendige for at afhjælpe symptomerne fra sygdommen. Orale former for antibiotika, såsom tetracyklin, doxycyklin, metronidazol eller minocyklin vil i nogle tilfælde være nødvendige. Under visse omstændigheder tildeler lægen en recept på en type medicin kaldet Accutane eller en bestemt retinoid creme. Laserkirurgi vil være en behandling til reducering af blodansamlinger og hævelser. Den mest succesfulde behandling mod rosacea vil i langt de flestes tilfælde være en kombination af medicinering og vedvarende hudpleje. Husk, at rosacea kan blive værre uden behandling og vil højst sandsynligt vende tilbage, hvis du afbryder behandlingen.

Voksen akne

Akne bliver opfattet som den mest almindelige hudsygdom, og forekommer ikke kun i teenageårene. 1 ud af 5 voksne mellem alderen 25 til 44 år har mild til moderat akne. Bumser kan blive dannet på dit ansigt, hals, bryst, ryg, skuldre og overarme. I alvorlige tilfælde kan akne blive omdannet til ar på de udsatte steder.

Akne er en sygdom i huden, der involverer talgkirtlerne og de hårsække, der er forbundet til dem. Mængden af talgkirtler sammen med hårsække er størst i ansigtet, på ryggen og på brystet. Det sebum, der bliver produceret af kirtlerne, bliver udtømt af kroppen gennem hårsækkenes porer i hudens overflade. Nogle gange opstår et indgroet hår opstår i forbindelse med udskillelsen af sebum. Dette giver anledning til at de bakterier, der normalt findes på hudens overflade, kan gro i den stoppede hårsæk og forårsage inflammationer. Når tilstopningen af hårsækken forsvinder kommer sebum, gamle hudceller og bakterier i forbindelse med den omkringliggende hud, hvilket fører til bumser eller læsioner.

Typer af læsioner i forbindelse med rosacea

Læsioner kan forekomme i adskillige variationer:

 • Comedo – Dette er en forstørret og stoppet hårsæk. En comedo kan forblive lukket under hudens overflade, og producerer en hvid bule kaldet en hvid hudorm. En comedo kan også nå hudens overflade og dermed danne en sort hudorm. Den sorte farve forekommer ikke på grund af snavs, men er i stedet resultatet af fed materiale, der bliver udsat for oxygen.
 • Papler – Disse er betændte læsioner, der ligner små ømme lyserøde buler på huden.
 • Pustler – Disse er et andet navn for bumser. Pustler er papler toppet med pusfyldte læsioner. Både papler og pustler er meget almindelige i forbindelse med rosacea
 • Noduler – Disse er store, smertefulde og solide læsioner, der går dybt ned i huden.
 • Cyster – Disse er dybe, smertefulde og pusfyldte læsioner.

Ingen ved præcist hvad der forårsager akne. Mulige årsager inkluderer hormonelle forandringer, stress, genestisk nedarvning, ophobninger af bakterier på hudens overflade, og bestemt medicin. Din diæt forårsager ikke akne, ej heller skidt. Faktum er, at hvis du vasker dit ansigt for voldsomt eller for ofte vil du muligvis forværre akne.

Der er flere ting du kan gøre for at hjælpe til at kontrollere akne. Vask din hud med en mild rens eller sæbe morgen og aften, og efter anstrengende motion. Rens omhyggeligt. Brug ikke ansigts scrubs eller masker, da disse kan irritere huden og gøre akne værre. Hvis du bruger make-up, så kig efter produkter der er fri for olie og hvor formularen er lavet til ikke at forårsage akne. Disse produkter er mærket med ikke-comedogen, hvilket betyder, at de ikke medvirker til dannelsen af lukkede hud-porer. Brug oliefri creme, solcreme og foundation. Brug ofte shampoo i håret. I tilfælde af fedtet hår er det en god ide at vaske med shampoo hver dag. Hvis de hårprodukter du bruger er fedtede anbefales det, at de holdes væk fra ansigtet.

Hvis du er en mand med akne, så prøv både en barbermaskine og klassisk skraber for at se hvad der virker bedst for dig. Hvis du anvender en klassisk skraber skal du sørge for at holde bladene skarpe og blødgøre dit skæg med sæbe og vand før der bruges barberskum. Prøv at barber mildt og kun når det er nødvendigt.

Forslag til egen-behandling

Forslag til egen-behandling

Ved mild akne er egen-behandling i de fleste tilfælde tilstrækkeligt. Benzoylperoxide cremer og gels vil i nogle tilfælde også være gavnlige. Benzoylperoxid i lavere koncentrationer er tilgængeligt i håndkøb. Ved højere indhold kræves en recept fra en autoriseret læge.

Ved alvorlige tilfælde af akne skal du søge egen læge. Her kan du på recept få adgang til cremer og produkter, der kan løsne op for tilstoppede porer og reducere mængden af bakterier. Der findes også oralt indtagelig antibiotika, samt andet oral indtageligt medicin mod akne, der alle er tilgængelige på recept. Effektiv medicinsk behandling af akne har været tilgængelig i adskillige år. Denne medicin indeholder retinoid og isotretinoin, hvilke er orale former for A-vitamin derivat. Isotretinoin kan forårsage alvorlige bivirkninger, og brugen af den bør følges tæt af din læge.

Mange typer af medicin til bekæmpelse af akne gør huden mere følsom overfor solen. Selvom solen gennem en brunere kulør, gør rødhed forårsaget af bumser mindre mærkbart og tørre huden kan for meget sollys forøge risikoen for hudkræft.

Endeligt - klem eller pres ikke dine bumser! Dette kan lede til infektion eller ardannelse. Visuelt er det selvfølgelig ucharmerende at have pusfyldte læsioner i ansigtet, men måden hvor de forsvinder hurtigst og forårsager begrænset skade, er ved at lade dem være og ikke gøre noget aktivt for at fjerne den betændte væske.

Med den rigtige egen-behandling og råd fra din læge, kan du overvinde dine problemer med rosacea eller akne.

Andre interessante artikler