FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

De forskellige stadier af rosacea | Sådan behandles rosacea

Rosacea er en hudlidelse som rammer tusindevis af mennesker hvert år. Rigtig mange af disse mennesker, er ikke klar over, at der er en mulighed for at lindre denne plagelige hudlidelse. ShytoBuy tilbyder en række behandlingsformer til dig, er plages af rosacea. Disse løsninger kan reducere symptomer forbundet med rosacea og atter gøre din hud flot og sund.

Hvad er rosacea?

Rosacea er en almindelig hudlidelse, som kan forekomme hos kvinder såvel som mænd i alle aldre.

Det kan på mange måder minde om akne, der påvirker teenagere, men denne tilstand er bedst repræsenteret hos folk i 30erne. Hos kvinder, er det ofte et resultat af overgangsalderen, hvor kroppen ændrer sig – men kan realt fremkomme på alle alderstrin. Det skønnes i dag at 1 ud af 10 mennesker lider af denne hudsygdom. Nogle udviser dog kraftigere symptomer end andre. Oftest rammer lidelsen personer med lys hudtone, men det kan også ramme hos folk med blandt andet asiatisk og afrikansk oprindelse. Rosacea omfatter rødme og pus-fyldt knopper på hage, kinder, næse og pande. Det anses som en kronisk tilstand, set i forstand at den kan op blusse igen, hvis den ikke bliver behandlet.

De hyppigste tegn og følelser for denne lidelse er; brændende og sviende fornemmelser, permanent rødme, inflammatoriske læsioner, karsprængninger og akne. I mere alvorlige tilfælde af rosacea kan huden opleves tykkere og hævet som regel på og omkring næseområdet.

Typer af Rosacea

Det er svært at sige eller blive klog på, hvorfor rosacea udvikler sig eller hvorfor det i det hele taget opstår. Hvad er det præcis der udløser denne hudsygdom? Ja det er svært at sige, det afhænger i stor grad af hvilken type rosacea der er tale om.

Der findes forskellige typer af hudsygdommen. Hver af disse typer har forskellige indikationer, symptomer og ligeledes forskellige behandlingsmuligheder. Det er vigtigt at lære de forskellige typer bedre at kende, for at få en bedre forståelse af din tilstand.

Præ-Rosacea
Præ-Rosacea

Dette er stadiet før rosacea. Rødmen ses i perioder, hyppigst hvis huden har været udsat for sol, kulde eller skiftende vejrforhold. Såvel kan rødmen også blusse op efter indtagelse af varme drikke, alkohol, krydret mad osv.

Vaskulær Rosacea
Vaskulær Rosacea

Også kendt under navnet erythematotelangiectatic rosacea. Viser sig i form af små synlige blodkar på næse og kvinder. Denne betændelsestilstand får huden til at være følsom og rød på næsen / inderste kinder.

Inflammatorisk Rosacea
Inflammatorisk Rosacea

Også kendt som papulopustular rosacea. Denne form er præget af et udbrud, der starter i et område i ansigtet og spreder sig. Almindeligt inficerede områder omfatter; næse, kinder, pande og hage.

Phymatous Rosacea
Phymatous Rosacea

Opstår, hvis vaskulær eller inflammatorisk rosacea ikke bliver behandlet.Phymatous rosacea forårsager rhinophyma, som er en proces, hvor overskydende hud vokser på næse, kinder eller pande. Denne proces giver huden et fortykket udseende.

Okulær Rosacea
Okulær Rosacea

Denne form for rosacea skaber en tør, brændende eller følelse af grus i øjnene. Med okulær rosacea, kan øjenlågene blive betændt, hævede eller endda få et skællet udtryk. Hvis det ikke bliver behandlet, kan det forårsage skade på hornhinden eller påvirke synet.

Præ-rosacea

Dette er ikke en egentlig form, men det er en forløber for problemet og kommer med indikationer som rødme, specifikt på næsen. Mennesker med denne type tilstand, bør være opmærksomme på symptomer med øget rødme og blodkarudvidelse, da dette kan være et de første tegn på en mere alvorlig form for rosacea. Mens præ-rosacea er mild så er det vigtigt at få tilstanden under behandling med det samme.

Inflammatorisk Rosacea

Denne hudtilstand, som de fleste ved, viser symptomer forbundet med inflammation og rødme. Men ikke alle former for rosacea er inflammatorisk af natur. Den inflammatoriske form, er en, der er mere avanceret og kan være et tegn på, at tilstanden er på vej til at sprede sig, ikke kun til næsen, men andre områder i ansigtet som hage, pande og kinder. Denne form for rosacea kan behandles effektivt med anti inflammatorisk creme eller oral tilskud designet til rødme.

Vascular Rosacea

Denne form kendetegnes af en udvidelse af blodkarrene, der senere afsløres som synlige blodvener i ansigtet. Det ses typisk på næse og kinder, hvor hævelse bliver mere synlig i perioder. Den kan efterlade en fedtet hud og endda skæl til tider. Dette kan behandles med en fed creme specifikt udviklet til rosacea.

Okulær rosacea

En form, der påvirker øjnene, denne betingelse er meget sjældent, men kan skabe en tør fornemmelse, der kan irritere øjnene. Øjenlåg bliver ømme og skællende og til tider hævede. Tilstanden kan forringe vision og bringe skader på hornhinden.

Phymatous rosacea

Når type to og tre tilstand efterlades ubehandlet, kan Phymatous rosacea forekomme. Dette resulterer i en proces, hvor huden vokser overdrevent og rager i panden, kinder og næse. Den fortykkede udseende vil være chokerende, men det kan behandles med anvendelse af laser og andre invasive behandlinger.

rosacea-shydk_banner

rosacea symptomer

Symptomer på rosacea omfatter en eller flere af følgende:

  • Stor tendens til at rødme. Dette er ofte det første symptom og kan være det eneste symptom i måneder eller år, før noget andet udvikler sig.
  • Permanent rød(erytem) på dele af ansigtet. Dette kan ligne solskoldning.
  • Små klumpede røde pletter (papler) og små cyster (pustler) i ansigtet. Pletterne og cyster ligner akne. Disse kan komme og gå i nogle tilfælde, men hos andre, forbliver de permanente medmindre behandles.
  • Blodsprængte øjne og årer. Disse er små blodkar under huden, som bliver tydeligere og ganske fremtrædende på ansigtet.
  • Yderligere øjensymptomer (også kaldet okulær rosacea). Forekommer i omkring halvdelen af tilfældene, men ofte er svage. De kan omfatte: En følelse af noget i øjet. Brændende, stikkende eller kløende øjne. Tørhed. Lysfølsomhed.
  • Øjenlågs problemer. Såsom cyster eller inflammation af øjenlåget (blefaritis).
  • Fortykkelse af huden. Forekommer i nogle tilfælde. Det mest kendte eksempel på dette kaldes en rhinophyma (en pæreformet, ujævn næse).

Hvis du gerne vil vide mere omkring symptomerne på rosacea og hvorfor det opstår kan du med fordel læse vores artikel om årsager og symptomer på rosacea nedenfor.

Hvem kan rammes og hvordan udløses hudsygdommen?

Den præcise årsag til hvorfor nogle mennesker fremkalder rosacea er ukendt, men flere udløsere er blevet identificeret som værende årsag til fremkaldelsen. Heriblandt kan nævnes direkte sollys, stress, motion, koldt vejr, overgangsalderen, alkohol og koffein drikke samt stærk krydret fødevarer. Alle disse er blevet identificeret som værende potentielle fremprovokerende udløsere for hudlidelsen. Ved at undgå overdrivelse af disse udløsende faktorer kan fremkaldelse af rosacea muligt minimeres og forebygges.

Omkring 1 ud af 10 mennesker i Danmark menes at udvikle rosacea. Dette tal kan virke højt, men i mange af tilfældene er der tale om en mild form rosacea. Symptomerne vises først i dine tidlige 20''ere, men den sædvanlige alder hvor symptomerne opstår, er i 30''erne-50''erne. Rosacea kan rammer sjældent børn. Kvinder er mere almindeligt ramt end mænd. Men rosacea er ofte mindre alvorlig hos kvinder end hos mænd. Rosacea er mere almindelig hos lyshudede end mørke mennesker.

rosacea

Findes der nogen behandlinger?

Rosacea er en stor plage, som har store konsekvenser for dem, der er berørt af det, psykisk såvel som fysisk. Denne hudlidelse kan ikke kun ældre dit ansigts udseende og udstråling, men også præge din generelle selvtillid. Derfor er der mange, som plages af denne hudsygdom, som søger effektive behandlinger for at minimere den og nedtone symptomerne. Der findes desværre ingen permanente rosacea behandlinger, som kan eliminere hudsygdommen fuldstænding. Men der findes behandlingsformer, som kan minimerer symptomerne og holde sygdommens synlige udbrud nede.

Rosacea er en kronisk og recidiverende tilstand, hvilket betyder at mennesker med lidelsen ofte oplever perioder, hvor symptomerne er særligt slemme, ligeledes opleves andre perioder, hvori symptomerne er mindre slemme. For at holde lidelsen nede er det muligt at behandle huden med gode og skønsomme produkter.

Undgå direkte sollys på ansigtet. Sollys menes at gøre symptomerne værre. Brug en solcreme creme i ansigtet, med en høj beskyttelsesfaktor (30 eller højere og med ultraviolet A (UVA) og ultraviolet B (UVB) beskyttelse). Det er svært at sige, hvad der er stærkt sollys. Derfor vil mange læger anbefale, at du anvender solcreme hver dag, uanset niveauet af solskin. En bredskygget hat vil også bidrage til at beskytte dit ansigt fra solen.

Hvis du har tør hud, kan du prøve en hypoallergen, ikke-parfumeret og ikke-fedtende fugtighedscreme. Desuden bør du generelt undgå at bruge enhver steroidcremer (medmindre rådgivet af din læge) eller andre slibende cremer på dit ansigt. Mænd kan bør også bruge en elektrisk barbermaskine i stedet for barbering med en kniv hjælper deres symptomer.

ShytoBuy tilbyder cremer og kapsler, som alle er baseret på udelukkende naturlige ingredienser. Disse løsninger er udviklet til at bekæmpe de ubehagelige og pinlige symptomer i forbindelse med rosacea. Vores udvalg er udelukkende udvalgt i samarbejde med kompetente kosmetologer, observationer og kliniske forsøg, så du får stillet de allerbedste vilkår for at genvinde din sunde huds udseende og få din selvtillid tilbage. Vi har blandt andet PyratineXR creme mod rosacea.

Andre interessante artikler