Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Skæl - Hvad er det og naturlige måder at undgå skæl på

Læs om skæl og se vores udvalg af naturlige behandlingsmuligheder til at fjerne de svampe, der er hovedårsagen til skæl i hovedbunden.

Skæl er udslippet af døde hudceller fra hovedbunden. I takt med, at hudceller dør, er en lille mængde af skæl normalt. Omkring 487.000 celler/cm2 frigives normalt efter hårvask, men nogle mennesker oplever en usædvanlig stor mængde af skæl, herunder enten kronisk eller som følge af visse udløsere. Op til 800.000 celler/cm2, som også kan ledsages af rødme og irritation.

Skælpartikler er synlige flager af hud, der løbende er blevet afskallet fra hovedbunden. Det er normalt at nogle døde hudflager falder af, da huden hele tiden fornyer sig selv. De nye celler dannes i de nederste lag. De nye celler bliver gradvist skubbet til overfladen, da flere nye celler dannes under dem. Når de når overfladen, er cellerne blevet flade og overlapper hinanden som tagplader. Derefter er disse celler døde og kastes fra overfladen hele tiden. De er så små, at vi ikke mærker eller ser dette ske.

Med skælproblemer går denne hele proces af hudfornyelse (eller hudomsætning) i stykker, så et større antal døde celler bliver afstødt. Cellerne begynder at minde om klumper, der er store nok til at blive set med det blotte øje som pinlige flager, især når de lander på mørkt tøj.

Skæl er en almindelig hovedbundsforstyrrelse, der rammer næsten halvdelen af befolkningen i efterpubertetsalderen. Skæl forårsager ofte kløe og det er blevet konstateret, at keratinocytter spiller en stor rolle i ekspression og generering af immunologiske reaktioner under skældannelse. Mængden af skæl kan svinge med årstiderne, da det ofte forværres om vinteren. Man får sjældent problemer med skæl før pubertet. Problemer med skæl falder med alderen, når man når op i 30-års alderen.

De ramte af skæl finder, at det kan forårsage sociale eller selvværdsproblemer, der indikerer behandling af både psykologiske og fysiologiske årsager.

Hvad er forskellen på tør hovedbund og skæl?

Tør hovedbund og skælproblemer er termer, der ofte forveksles af mange mennesker. Det er derfor ikke overraskende, at der er en masse forvirring omkring disse to hovedbundsrelaterede forhold. Symptomerne kan ligeledes fremstå meget ens.

Forskellene på skæl og tør hud

Skælproblemer er forårsaget af overproduktion af talg og en overgroning af en harmløs, gærlignende svamp kaldet Malassezia. Gæren udspringer fra overskydende talg og død hud, hvilket får huden til at fremskynde sin fornyelsesproces. Dette fører til hyppigheden af hudceller i din hovedbund, hvilket resulterer i de synlige flager, som vi kender som skæl.

En tør hovedbund er præcis det, som det lyder til at være: en hovedbund, der er tør og mangler fugt. Tørheden kan så føre til kløende hovedbund, efterfulgt af udslip af små flager af hud på grund af ridser. Årsagerne til en tør hovedbund kan variere fra dehydrering og miljøeffekter til dårlig kost.

Hvad er de fysiske symptomer?

Ved skælproblemer, ligner symptomerne en tør hovedbund, men der er nogle subtile forskelle. De vigtigste symptomer for skæl er fedtede, gullige eller grå-lignende flager og en kløende hovedbund. Flagerne er relativt store, og der kan endda være en tydelig lugt.

Ved en tør hovedbund er tørhed og kløe de vigtigste symptomer, såvel som udslæt af hvide, små flager, hvorfor mange mennesker ofte forveksler deres tørre hovedbunds tilstand med skæl.

Forskellen på årsagerne

En tør hovedbund er normalt forårsaget af intern og / eller ekstern dehydrering, men hovedbundsbetingelser som eksem og psoriasis kan også bidrage til problemet. Ændringer i vejret eller overdreven brug af produkter, der kan føre til opbygning, er alle ting, der kan irritere hovedbunden og forårsage kløe og flak.

Årsagerne til skælproblemer er store, men som tidligere nævnt er Malassezia den største synder. Stress, et svækket immunsystem og andre eksisterende hovedbundsforhold kan gøre dig mere disponeret, men alt fra genetik til hårplejevaner og endda gærfølsomhed er også kendt for at være nogle af de mest almindelige årsager til skæl. Årsagerne vil blive forklaret yderligere nedenfor.

Hvad er årsagerne til skæl?

De helt nøjagtige årsager til skæl er ukendte. En teori er, at skæl er knyttet til hormonproduktion, da det ofte begynder omkring puberteten. Nedenfor forklares 10 af de mulige årsager til problemer med skæl.

Seborrheisk Dermatitis

Personer med Seborisk Dermatitis har irriteret og fedtet hud og de er derved mere tilbøjelige til at få skælproblemer. Seborrheic Dermatitis påvirker mange områder af huden, herunder bagsiden af ørerne, brystbenet, øjenbrynene og næsens sider. Huden vil være rød, fedtet og dækket af hvide eller gule skaller. Seborrheic Dermatitis er tæt forbundet med Malassezia, hvilket er en svamp, der normalt lever i hovedbunden og som udspringer fra de olier, som hårsækkene udskiller. Det forårsager normalt ikke et problem, men ved nogle mennesker, vil det blive overaktivt, hvilket får hovedbunden til at blive irriteret og til at producere ekstra hudceller. Når disse ekstra hudceller dør og falder af, blandes de med olien fra håret og hovedbunden og danner på denne måde skæl.

Ikke nok hårbørstning

Kæmning eller børstning af håret reducerer regelmæssigt risikoen for skæl, fordi det hjælper med normal udslæt af huden.

Gær

Folk, der er følsomme overfor gær, har en lidt højere chance for skælproblemer. Gær kan derfor være en årsag til udvikling af skæl. Skæl er ofte værre i vintermånederne og bedre, når vejret er varmere. Dette kan skyldes, at ultraviolet-A (UVA) lys fra solen modvirker gæren.

Tør hud

Mennesker med tør hud har større sandsynlighed for udvikle skælproblemer. Kold vinterluft kombineret med overophedede rum er en almindelig årsag til kløende, skallende hud. Skæl, der stammer fra tør hud, har tendens til at have mindre, ikke-olieholdige flager.

Shampoo og hudplejeprodukter

Visse hårplejeprodukter kan udløse en rød, kløende og skallende hovedbund. Hyppig vask af håret med shampoo kan forårsage skælproblemer, da det kan irritere hovedbunden.

Visse hudforhold

Mennesker med psoriasis, eksem og nogle andre hudsygdomme har tendens til at få skæl hyppigere end andre. Tinea Capitis, en svampeinfektion der også er kendt som hovedbundsringorm, kan forårsage skæl.

Medicinske forhold

Voksne med Parkinsons sygdom og nogle andre neurologiske sygdomme er mere tilbøjelige til at udvikle skæl og Deborrheisk Dermatitis. En undersøgelse har vist, at mellem 30 og 83 procent af mennesker med HIV har Seborisk Dermatitis sammenlignet med 3 til 5 procent i befolkningen generelt.

Patienter, der er ved at genoprette sig fra et hjerteanfald eller et slagtilfælde og dem med svagt immunsystem, kan være mere tilbøjelige til at udvikle skæl.

Kost

Hvis du ikke spiser nok mad, der indeholder zink, B-vitaminer, og nogle typer fedtstoffer kan risikoen for at få udvikling af skælproblemer blive øget.

Opgrader din zinkindtagelse

Kliniske forsøg har vist, at zinktilskud er effektiv til at kontrollere talg produktionen. Zink kræver vitamin B6 til korrekt absorption i tarmene og findes i en række forskellige fødevarer som østers, rødt kød, fjerkræ, bælgfrugter, nødder og korn.

Tilsæt Allicin til din kost

Allicin er en sundhedsfremmende forbindelse, der især findes i hvidløg og løg, når disse produkter knuses eller hakkes. Det har vist sig at fremme hjerte-kar sundhed, forebygge og behandle kræft samt reducere højt blodtryk, men det er også nyttigt for mennesker med skæl på grund af dets svampegenskaber.

Spis masser af fødevarer, der er rige på B-vitaminer

Hvis du kæmper med skælproblemer, skal du spise masser af fødevarer, der er rige på B-vitaminer. Forksning viser, at B6 (pyridoxin) og B12 (riboflavin), kan bidrage til at reducere skæl. Det er blevet foreslået, at ineffektiv metabolisme af kulhydrater og fedtsyrer kan være en af de bagvedliggende årsager til skæl, og B-komplekse vitaminer er kendte for at spille en afgørende rolle i metaboliske processer. Vitamin B6 kan findes i en række forskellige fødevarer som bønner, kød, fjerkræ, fisk og nogle former for frugter og grøntsager.

Reducer sukkerforbrug

Hvis der indgår meget sukker i din kost, som hurtigt hæver blodsukkerniveauet, kan problemer med skæl forværres hos nogle mennesker. Skæl tilskrives ofte Candida gæren, og sukkerholdige fødevarer fremmer en overproduktion af denne gær i kroppen. Sukker udtømmer også kroppen for B-vitaminer, som er en vigtig bestanddel af enhver anti-skæl diæt. Et højt indtag af sukker påvirker også indholdet af antioxidant C vitaminer og E vitaminer i kroppen.

Eliminer fødevareallergener

Fødevareallergier for mejeriprodukter eller hvede kan forårsage skælproblemer ved nogle mennesker. Hvad der forårsager en allergisk reaktion hos en person, behøver dog ikke forårsage en reaktion i en anden. En eliminerende kost kan bruges til at identificere, hvilke fødevarer, der forværrer skæl ved dig som individ. Det betyder, at det vil være en god ide at fjerne mad, der mistænkes for at forårsage allergi eller intolerance fra din kost i to til fire uger. Hvis din skæl er forsvundet eller reduceret betydeligt, kan de mistænkte fødevarer og stoffer genindføres til kosten, en ad gangen. Du skal systematisk gå igennem alle de mistænkte allergener en efter en ved at indtage et mistænkt produkt eller stof flere gange om dagen og derefter vende tilbage til eliminationsdiæt i nogle dage. Hvis symptomerne gentages eller forværres i løbet af denne tid, kan du være allergisk over for den fødevare eller kemikalie, der blev genindført.

Mentalt stress

Der kan være en sammenhæng mellem stress og mange hudproblemer.

Stress kan påvirke skælproblemer, selvom det ikke forårsager tilstanden. Personer under stress har ofte et nedsat immunsystem. På grund af dette er de ikke altid i stand til effektivt at bekæmpe pityrosporum oval. Dette gør det sværere at slippe af med skæl, hvis du allerede har det.

Skælproblemer i sig selv kan endda øge en persons stressniveau, fordi det anses som en pinlig tilstand. Flagerne er ofte synlige i håret og på mørkere tøj, hvilket gør problemet let synligt.

Alder

Skæl er mere sandsynligt at udvikle i ungdomsårene, selvom det kan være livslangt. Det påvirker mænd mere end kvinder, muligvis af årsager forbundet med hormoner.

Hvordan bekæmper man skæl?

Der findes forskellige typer af produkter til bekæmpelse af skælproblemer. Den bedste bekæmpelse af skæl og det klart mest udbredte produkt er skælshampoo. Der findes dog mange typer af skælshampoo og ikke alle er lige gode. Vi anbefaler at benytte Dandrene Skælshampoo. Dandrene Skælshampoo overgår alle produkter på markedet, da der anvendes langt mere effektive stoffer samt naturlige ekstrakter til bekæmpelse af svamp. Dette sikrer en mere effektiv behandling af rød og kløende hovedbund samt fedtet skæl. Produktet tilføjer derudover den rette mængde næring til dit hår og din hovedbund ved hjælp af aminosyrer og lindrer samtidig kløe og inflammation. Dandrene Skælshampoo er beregnet til benyttelse i hjemmet og er baseret på 100% naturlige ingredienser, hvilket sikrer, at du ingen bivirkninger vil opleve. Shampooen skal anvendes i vådt hår. Massér shampooen ind i hovedbunden, så den skummer. Lad shampooen sidde i 2 minutter, før denne skyldes ud af håret. Du skal gentagen denne proces en gang herefter. Dandrene Skælshampoo er tryg at benytte 3-4 gange om ugen.

Ingredienser, som du skal kigge efter, når du køber skælshampoo

De fleste anti-skæl eller anti-svamp shampooer indeholder mindst et af følgende aktive ingredienser:

  1. Ketoconazol: Et effektivt ingrediens mod svamp. Shampoo indeholdende denne ingrediens kan anvendes i enhver alder. Dette ingrediens er blandt andet også en kerneingrediens i Dandrene Skælshampoo.
  2. Selsulfid: Dette reducerer produktionen af naturlige olier med kirtler i hovedbunden. Det er effektivt til behandling af skæl.
  3. Zinkpyrithion: Dette sænker væksten af gær.
  4. Kul tjære: Dette har et naturligt anti-svampemiddel. Farvet eller behandlet hår generelt kan blive farvet ved langvarig brug. Tjære sæbe kan også gøre hovedbunden mere følsom over for sollys, så brugerne skal bære en hat, når de er ude. Koldtjære kan også være kræftfremkaldende i høje doser.
  5. Salicylsyrer: Disse hjælper hovedbunden med at slippe af med hudceller. De bremser ikke reproduktionen af hudceller. Mange hovedbunds-scrubs indeholder salicylsyrer. Behandling kan nogle gange forlade hårbunden og gøre hudfladen værre.
  6. Te-træ olie: Afledt af australske Tea Tree (Melaleuca Alternifolia), omfatter mange shampooer nu denne ingrediens. Det har længe været brugt som et anti-svampe, et antibiotikum og et antiseptisk middel. Nogle mennesker er allergiske over for denne ingrediens.

Den bedste strategi til at vælge den rette shampoo er at kigge efter ovenstående ingredienser. Brug herefter shampooen dagligt, indtil dit skæl-problem er under kontrol igen. Herefter kan shampooen bruges mindre hyppigt for at bekæmpe fremtidig skæl. Det kan være en god ide at skifte mellem shampooer, da du kan blive immun overfor shampooerne med tiden.

Del med