FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Vi punkterer myterne om fnat

Fnat er en af de mest almindelige dermatologiske tilstande, der rammer over 200 millioner mennesker verden rundt på et eller andet tidspunkt. Som resultat, florerer der nu adskillige myter om denne infektion, hvilket gør det svært at vide, hvad der er sandt. For at hjælpe dig, har vi skelnet fakta fra fiktion og har punkteret nogle af de mest populære myter om fnat.

Hvad er fnat?

Fnat er en særdeles ubehagelig hudinfektion, der er forårsaget af bitte små mider kaldet Sarcoptes scabiei. Så snart man er inficeret, reproducerer de og graver sig ind i huden og lægger æg. Dette resulterer i et rødt og kløende udslæt, der kan være super ubehageligt og svært at komme til livs.

Myte 1 - Fnat er yderst smitsomt

Denne myte er kun delvis sand. Fnat er smitsomt på den måde, at det spredes via tæt kontakt fra person til person, men det er ikke klassificeret som yderst smitsomt. Med det menes, at selvom du går forbi en på gaden med infektionen, så er der ikke særlig stor risiko for, du selv får det.

Myte 2 - Fnat rammer kun børn

Falsk - på verdensplan er kun 5-10 % af tilfældene hos børn. Børn og ældre mennesker menes dog at være de mest sårbare, når det kommer til infektioner.

Myte 3 - Fnat er nemt at diagnosticere

Denne myte er ikke sand, da der er mange udslæt, der ligner fnat. Fnat forårsager et rødt og kløende udslæt, der ofte kan blive forvekslet med mange andre hudproblemer. De er også almindelige symptomer på mange andre virale og fungale hudproblemer så vel som eksem.

Myte 4 - Behandling af fnat er hurtigt

Irriterende nok er denne myte ikke altid sand. Fnatmider er meget modstandsdygtige og stærke. Det resulterer i, at de ikke er tilbøjelige til at forsvinde så snart, du begynder behandlingen, og det tager måske et par dage eller behandlingskure for at blive helt fri for dem. Du kan dog bruge en beroligende creme med antibakterielle ingredienser, der øjeblikkeligt kan reducere rødmen og kløen.

Myte 5 - Fnat klør altid

Dette er en anden myte, der ikke er sand. I de fleste tilfælde er kløe det hovedsagelige symptom på fnat, men det gælder ikke for alle, så kig også efter andre fnat symptomer som fx et rødt udslæt.

Myte 6 - Fnat forekommer kun hos dem med dårlig hygiejne

Det er en normal opfattelse omkring fnat, og det er faktisk ikke sandt overhovedet. Selvom lande med dårligere hygiejne og levestandarder oplever flere fnatudbrud, kan du have perfekt hygiejne og stadig blive ramt af fnat.

Myte 7 - Fnatmider kan leve for evigt

Denne myte er absolut ikke sand. Uden menneskekontakt kan fnatmider kun overleve i omkring 72 timer, og på en person kan de leve i op til omkring 2 måneder.

Myte 8 - Fnatmider kan godt lide varme

Denne myte er på en måde sand; fnat-infektioner er mest almindelige i varme og tropiske klimaer; de top 4 lande med flest fnat-udbrud er Indonesien, Kina, Østtimor og Vanuatu. Dog menes det, at miderne kan leve længere tid i koldere områder med højere fugtighed.

Myte 9 - Du kan kun blive ramt én gang

Desværre er dette ikke sandt. Fnat er ikke ligesom skoldkopper, hvor du ikke kan blive ramt igen, hvis du allerede har haft det én gang. Rent faktisk er tilbagefald et stort problem i mange lande med en høj forekomst af fnat.

Oversigt

Selvom fnat aldrig vil blive et godt hudproblem at blive ramt af, vil du forhåbentligt nu være i stand til at separere fakta fra fiktion i forhold til de mange myter omkring fnat. Dette kan hjælpe dig til bedre at kunne klare infektionen og være mere opmærksom på, hvad du kan gøre for at forhindre at blive ramt af fnat.

Andre interessante artikler