10 Myter og Fakta om Ringorm

Her kan du få et overblik over de 10 mest anerkendte myter og fakta omkring ringorm. Ringorm er en generende svampeinfektion, som rammer børn og voksne. Få her et overblik over hvad der er sandt og falsk med hensyn til denne sygdom.

Myte 1: Ringorm er en orm

Muligvis den mest anerkendte myte omkring infektionen er, at det er en orm. Foruden infektionens navn, har den intet med orm at gøre. Infektionen er faktisk en svamp kaldet dermatofytter, hvilket kan forsage svamp på huden. Ringorm har således fået sit navn fra de røde opsigtsvækkende ringe, som viser sig i svampeinfektion i huden. I resten af denne artikel, vil vi gennemgå 9 andre myter om ringorm.

Myte 2: Infektionen rammer kun huden

Selvom infektionen hyppigst rammer huden, kan man sagtens få ringorm på fingerneglene og tåneglene. Her ses ringorm dog ikke som en rød ring med udslet, men nærmere som en hævelse og misfarvning af neglene. Typisk bliver neglene gule og får et hvidt lag på neglen.

Myte 3: Alle med ringorm får røde ringe på huden

Nogle som bliver smittet med svamp på huden får relativt store røde ringe med hvad der minder om ”normal” hud inden i, men det er langt fra alle. Hvis man får en infektion af ringorm, kan man se plettede røde plamager rundt om på kroppen. Får du infektionen i hovedbunden, kan den blot ligne en rød bums i stedet for en ring. Symptomerne på ringorm er altså ikke kun røde ringe, men også rødt udslet og plamager.

Myte 4: Kun børn får ringorm

Børn bliver hyppigere inficeret end voksen, men voksne kan også sagtens få infektionen. Oftest bliver mennesker smittet med infektionen af dyr, såsom katte og hunde. Ofte bliver voksne mennesker kun smittet såfremt de omgås dyr og dyrenes pæls. Derfor ses det hyppigt at dyrlæger og landmænd ser sig smittet. Ringorme kan på dyr ikke altid ses, idét svampeinfektionen i huden ikke altid ender ud i røde plamager på dyr, men blot inficerede områder. Læs eventuelt mere information om ringorm her

Myte 5: Ringorm kan ikke smitte

Fakta er, at infektionen nemt spreder sig fra person til person. I sær i kommunalområder såsom omklædningsrum, baderum og lignende. Infektionen kan generelt smitte relativt nemt, men specielt med ringorm er smitten stor. Mennesker kan blive smittet af andre inficerede mennesker, men ligeledes kan vi blive smittet af dyr med svampeinfektion i huden.

Myte 6: Infektionen kan ikke behandles med håndkøbsmedicin

Familie som er fri for ringorm

Langt de fleste milde former for ringorm kan behandles med håndkøbs medicin mod svampeinfektioner. Disse skal dog bruges som anbefalet i en periode på minimum 4-6 uger. Huden skal have lov til at absorbere cremen eller sprayen, før behandlingen bliver effektiv. Ringorme er generelt ikke en farlig infektion, men behandles infektionen ikke kan ringene spredes og blive større og større. Derudover bibeholder du smittefaren indtil du er helbredt, hvorfor det må siges at være en god idé at få købt noget medicin i håndkøb. Vi anbefaler Manuka Naturals mod ringorm. Medicinen kan købes let og diskret, og koster ikke en bondegård

Myte 7: Du vil se symptomer på ringorm så snart du er smittet

Infektionen har en lang inkubationsperiode. De røde plamager eller ringe kan tage mellem et par dage til en uge før det viser sig på din hud. Hvis du får ringorm i hovedbunden kan der gå op til 2-3 uger før du begynder at se tydelige symptomer. Det er derfor vigtigt at holde øje, hvis du har mistanke om at kunne være smittet, da man let kan glemme de potentielle smittefarer flere dage efter.

Myte 8: Kun de inficerede personer behøver behandling

I og med at infektionen smitter så let, er det klart anbefalet at få hele husholdningen behandlet for ringorm – også selvom de ikke umiddelbart viser symptomerne på infektionen. Ringorm kan generelt være meget svær at se, og endnu sværere at få bugt med hvis man ikke start behandlingen tidligt. Ydermere er det anbefalet, da der er risiko for at smitte andre udenfor husholdningen igennem berøringer og kommunale områder.

Myte 9: Ringorm behandles kun med antibiotika

Svampeinfektion i huden kan ikke behandles med antibiotika. Antibiotika er kendt for at dræbe bakterier, men da svamp ikke decideret er en bakterie, er man nødsaget til at ty til medicin mod svamp. Dette kan enten være oralt eller igennem cremer man påfører det inficerede område.

Myte 10: Har man fået ringorm, kan man ikke få det igen

Det er normalt at blive inficeret af svampen igen – især hvis man stadig omgås dyr og mennesker, som endnu ikke er blevet behandlet. Derudover er infektion i neglene hyppigt at få tilbage, i sær hvis behandlingen ikke er fuldendt effektivt.

Del med