FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

ShytoBuy

Derfor lugter du ud af munden - og 5 gode råd mod dårlig ånde

Sommerferien er snart forbi, og vi kan snart se frem til at vende tilbage på arbejdspladsen eller studiet og vores dejlige kollegaer eller studiekammerater. Det betyder også, at vi igen skal være præsentable for at efterlade et godt indtryk, men det kan være svært have nærkontakt på kontoret eller studiet efter en lang sommerferie, hvis man kæmper med dårlig ånde.

For dårlig ånde har nemlig en kedelig tendens til at afskrække alle omkring en, hvilket kan påvirke personlige relationer. Netop det kan ramme hårdt på selvtilliden, da man udemærket selv er klar over, at man har dårlig ånde, og derved kan det virke hæmmende i løbet af en arbejdsdag.

Der er heldigvis hjælp at hente, og her nedenfor giver vi dig et overblik over, hvorfor man lugter ud af munden, og hvad du kan gøre for at afhjælpe problemet.

Hvorfor lugter du ud af munden?

Man kan få dårlig ånde, selvom man har en god mundhygiejne. Men det er heldigvis muligt at få hjælp til problemet.

Der kan være mange forskellige årsager til dårlig ånde, men for 9 ud af 10, der lider af dårlig ånde, kan årsagen findes i munden. Det kan være alt fra bakterier på tungen, bakteriefyldt tandkød eller utætte fyldninger, der kan danne svovlforbindelser, der ikke lugter specielt godt. De resterende 10%, der lider af dårlig ånde, skyldes ofte indtag af medicin samt drikkevarer, rygning og mad.

4 almindelige årsager til dårlig ånde

  1. Dårlig mundhygiejne: Ofte skyldes lugt fra munden dårlig mundhygiejne. Hvis man ikke børster tænder ordentligt, bruger tandtråd eller mundskyl kan der ske en ophobning af forrådnelsesbakterier i munden, der danner ildelugtede svovlbrinteforbindelser, hvilket er årsagen til den ubehagelige lugt.

  2. Dehydrering: Hvis du ikke har en god væskebalance, vil du også mangle spyt i munden. Spyt har antibakterielle egenskaber, der hjælper med at bekæmpe bakterier i munden. Netop derfor anbefales det også, at du ikke drikker sodavand og saftevand samt begrænser dit forbrug af kaffe og alkohol, da det også har en betydning for spytdannelsen. Det er også en af årsagerne til, at man kan risikere at få dårlig ånde, når man er sulten, da kroppen ved sulttilstand producerer mindre spyt.

  3. Fødevarer, alkohol og cigaretter: Mad som hvidløg, løg, kaffe og ost kan også give dårlig ånde. Som ryger er man også i overhængende risiko for at lide af dårlig ånde, og et stort alkoholforbrug kan ligeledes være en synder, da alkohol får mundhulen til at producere en speciel lugt, der går ånden ildelugtende.

  4. Sygdom og medicin: Sygdomme i luftveje eller i mave-tarmkanalen kan ligeledes give dårlig ånde, og ofte kan den medicin, man tager for at behandle den underliggende sygdom, også give anledning til dårlig ånde, og derved er man lidt inde i en dårlig spiral af ildelugtende ånde. Men fortvivl ikke, nedenfor kan du læse gode råd til, hvordan du kan slippe af med den dårlige ånde.

Hvordan kommer man af med dårlig ånde?

En dårlig væskebalance kan gøre, at du lugter ud af munden. Så sørg for at drikke rigeligt med vand.

Ofte er det heldigvis muligt selv at gøre noget ved de underliggende problemer, der giver dårlig ånde. Enten i form af forebyggende tiltag eller ved at håndtere kilden til problemet – altså dårlig mundhygiejne eller manglende spytproduktion.

Men i visse tilfælde skyldes dårlig ånde ikke kun dårlig mundhygiejne. Problemer som kronisk mundtørhed, tandkødssygdomme, dårlig fordøjelse, frembrydende visdomstænder og indtagelse af visse medikamenter kan ligeledes være en del af forklaringen, og derfor bør du altid rådføre dig med egen læge eller tandlæge, hvis du med relativt simple virkemidler ikke kan få bugt med problemet.

Tips mod dårlig ånde:

  1. Børst tænder: En god tandhygiejne er et vigtigt fundament for at undgå dårlig ånde. Så sørg for at børste tænder hver morgen og hver aften før sengetid, mindst 2 minutter ad gangen. Rengør også tungen grundigt med en tungerenser eller tandbørste og sørg for at bruge mundskyl et par gange dagligt samt tandtråd et par gange om ugen.

  2. Tyggegummi: En pakke tyggegummi i lommen kan være din ven i nøden, hvis du har problemer med dårlig ånde. Hvis du bemærker, at den dårlige ånde kommer snigende, kan du tage et stykke tyggegummi for at holde den ildelugtende lugt nede i et stykke tid.

  3. Naturlige kosttilskud: Et nemmere alternativ til tyggegummi kan være at tage et naturligt kosttilskud, der er udviklet til dårlig ånde. Her er vores pebermynteolie kapsler et godt alternativ, da du ved at tage 1 kapsel om morgenen før arbejde kan få en friskere og mere behagelig ånde hele dagen.

  4. Spis regelmæssigt: Spytproduktion er vigtigt for at holde svolvlugt fra munden væk, og derfor bør du spise og drikke regelmæssigt for at holde spytproduktionen i gang, da spyt har antibakterielle egenskaber til at bekæmpe bakterier i munden. En god spytproduktion har dermed en effekt på dårlig ånde.

  5. Undgå rygning, kaffe og krydret mad: Sidste råd er nok også det sværeste, da det handler om livsstil og ændring af vaner. Men for at afhjælpe dårlig ånde bør man afholde sig fra at ryge, drikke kaffe og spise krydret mad, da det har en tendens til at påvirke ånden. Hvis det dog bliver for svært at undgå, er det selvfølgelig muligt at håndtere ånden med nogle af de andre gode råd – som god mundhygiejne, tyggegummi eller vores pebermynteolie kapsler.

Er du i tvivl? Gå til tandlæge

Pebermynteoliekapsler kan være din ven i nøden, hvis du har dårlig ånde

Selvom man selv kan gøre meget for at afhjælpe og forebygge problemet med dårlig ånde, bør du opsøge tandlæge, hvis det er et problem, der hæmmer din hverdag. Tandlægen kan finde årsagen til din dårlige ånde, der potentielt kan skyldes mere alvorlige problemer i blandt andet mave-tarm-regionen, sukkersyge eller en sygdom i tandkød og tænder.