Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Årsager til strækmærker i en tidlig alder

Årsager til strækmærker i en tidlig alder

Det er ikke kun midaldrende folk, der får strækmærker. Mange mennesker oplever også at få strækmærker i en ung alder. Til at begynde med vil mærkerne være rødfarvede linjer og med tiden vil de ændre farve til sølv eller grå. Strækmærker skyldes en overstrækning af huden og kan forblive permanente.

Hvad er strækmærker og hvordan forekommer de?

Som navnet antyder refererer stregmærker til linjer forårsaget af en hudstrækning. Strækmærker opstår, fordi det mellemliggende lag af huden bliver revet i stykker. I bund og grund er strækmærker forårsaget af overtræk i huden, der forekommer under visse forhold såsom:

 1. Graviditet. Det er klart, at huden strækker sig meget under graviditeten, især i tredje trimester. Denne strækning kan rive dermisvævet i stykker og efterlade strækmærker på maven, som kan være synlige. Om du vil have strækmærker i løbet af din sene graviditet afhænger af din hudtype, dine hormonproduktioner og hvor elastisk din hud er. Strækmærkerne kan falme efter fødslen, men de vil måske ikke forsvinde fuldstændigt.
 2. Hurtig vægtforøgelse eller vægttab. Vores hud skal være indtrækbar. Under hurtig vægtforøgelse strækker din hud sig for meget. På samme måde som ved graviditet forårsager denne strækning revet hudvæv. Som følge heraf er nogle af områderne på din hud synlige for at have strækmærker, når du har fået en vis vægt hurtigt. Disse områder kan være dine arme, hofter, inderlår, bryster eller mave.
 3. Arvelige forhold. Strækmærker er arvelige og kan overføres fra tidligere generationer.
 4. Pubertet. Dette kan være en interessant årsag til strækmærker. Folk antager ofte, at strækmærker opstår, fordi din hud mangler elasticitet, hvilket sker, når du er ældre. Det er imidlertid konstateret, at strækmærker også kan forårsages af puberteten. Dette vil blive diskuteret nærmere nedenfor.

Hvad forårsager stregmærker i en ung alder?

Strækmærker forekommer ikke nødvendigvis kun for mennesker i en mere moden alder. Selv om mangel på hudelasticitet kan forårsage, at hudvævet går i stykker, kan strækmærker skyldes forskellige andre ting. Pubertet er en af de mest almindelige faktorer, der forårsager strækmærker i ung alder. Det er ikke selve strækningen af huden, der forårsager strækmærkerne, men derimod stigningen af glucocorticoid hormoner sammen med de store stræk.

Intense hormonelle ændringer, der sker under graviditet, fedme, overdreven muskelvækst og pubertet forårsager det stigende niveau af visse hormoner kaldet glucocorticoider, der fremstilles af humane binyrer. Glucocorticoider, som er et steroidhormon, der støtter din kropsvækst under puberteten, vil strømme ind i blodbanen, hvilket får det midterste hudlag eller dermis til at producere tilstrækkeligt niveau af kollagen og elastinfibrer, som skal understøtte hudens elasticitet.

Sammen med faldende niveau af kollagen reduceres hudens elasticitet, mens din hud vokser på grund af din hormonspurt og kropsvækst. Hvis du er mere tilbøjelig til at have strækmærker, kan denne hudstrækning forårsage, at dermis overstrækkes og ikke kan trække sig tilbage til sin oprindelige form og størrelse på grund af manglende elasticitet forårsaget af stigende niveau af glukokortikoider. Uden tilstrækkelig elasticitet er dermislaget skrøbeligt og kan let revne. Når din dermis er revnet, vil den efterlade rødlige mærker på epidermis, som med ujævn kollagenproduktion vil give ujævne striber til huden, som er synlige som strækmærker.

Det er meget vigtigt at behandle strækmærker første gang de opstår. Hvis du ser nogle rødlige streger på din hud, skal du massere de berørte områder med cremer såsom Skinception Intensiv for at få linjerne falmet. Selvom der ikke er nogen nøjagtig behandling og et produkt, der eliminerer strækmærker permanent og fuldstændigt, har det vist sig, at hyppig massage i den tidlige fase af udvikling af strækmærker er effektiv.

5 enkle tips til at behandle strækmærker

 1. Træn regelmæssigt
  Regelmæssig udstrækningsøvelser og motion er en af de bedste måder at behandle strækmærker på i en tidlig alder. Træning forhindrer vægttab og fedt og forhindrer derfor strækmærkerne i at udvikle sig yderligere.
 2. Drik regelmæssigt
  Jo mere vand du drikker, jo mere vil din hud blive hydreret. En velhydreret hud gør strækmærkerne mere smidige og bløde. Det anbefales at du drikker 8-12 glas vand om dagen, for at holde huden velhydreret.
 3. Spis sundt
  Indtagelse af sunde fødevarer, der er indeholder mange A og C vitaminer, kan hjælpe med at behandle strækmærker. Prøv især at spise fødevarer såsom appelsiner, grapefrugter, mælk, ferskner og andre frugter og grøntsager, der producerer kollagen og elastin i kroppen.
 4. Smør huden regelmæssigt med creme
  Regelmæssig smørelse af dine strækmærker, kan have en stor påvirkning på formindskelsen af disse. Cremer, som kan benyttes er bl.a. RemeScar og Skinception Intensiv. Disse indeholder kollagen og elastin og hjælper med at opstramme huden. Cremerne er dermatologisk testede og sikre at benytte.
 5. Massage olie
  Regelmæssig massering af området med god vitamin E-rig kropsolie vil hjælpe dig med at slippe af med strækmærker. Du skal handle tålmodigt, når du forsøger denne metode. Hvis du masserer området forsigtigt hver dag med olien, vil du løbende kunne se resultater. Et yderst anerkendt produkt til dette formål er Skinception Argan olie til ar og strækmærker.

Klik her for at se vores udvalg af behandlinger mod strækmærker.

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med