FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Alt, du skal vide om: kønsvorter og graviditet

Mange danskere er eller vil blive udsat for virussen der kan give kønsvorter også kendt som; kondylomer. Men kan det påvirke graviditeten eller barnet? Nedsætter det ens chancer for at blive gravid? Her er alt du har brug for at vide omkring kønsvorter og graviditet.

Kan kønsvorter påvirke graviditet

Den beroligende nyhed er, at virussen ikke synes at have nogen forbindelse med abort, for tidlig fødsel eller andre typer af graviditet komplikationer, samt risikoen for at overføre virussen til barnet er ekstremt lav. Hvis du har aktive kønsvorter, når du er gravid, kan du opleve, at de vokser hurtigere på grund af det forventede fald i immunitet, samt den øget mængde af hormoner og blodforsyning i kroppen. Flere egnede behandlingsformer er tilgængelige, hvis du har generende symptomer forbundet med vorter. Selv hvis du ikke oplever ubehag, kan det være klogt at behandle kønsvorter før levering, da dette kan reducere mængden af virus og sænker risikoen for overførsel af virussen til barnet. I meget sjældne tilfælde kan en kvinde passere kønsvorter til hendes nyfødte under vaginal fødsel. Dette kan resultere i alvorlige medicinske betingelser for nyfødte, herunder problemer med at trække vejret og alvorlige, undertiden fatal, udviklingsforstyrrelser. Kejsersnit kan derfor være nødvendigt, for at undgå at videregive infektionen under fødslen. Vorterne vil sandsynligvis også komme til at bløde kraftigt under fødslen

Fertilitet
Fertilitet

Den virus, der forårsager kønsvorter, har ingen effekt på din evne til at undfange, det påvirker ikke fertiliteten på hverken mænd eller kvinder.

Risici ved at have ubehandlede kønsvorter
Risici ved at have ubehandlede kønsvorter

Du kan finde kønsvorter værende ubehagelige eller mildt irriterende, men de er ikke farlige. De kan dog forårsage sår og blødning - hvilket kan øge din risiko for hiv-smitte. Hiv smitten kan videregives til dit ufødte barn, chancen for dette er dog under 2%, men det er stadig en eksisterende risiko.

Livmoderhalskræft

Visse andre typer af virussen der giver kønsvorter kan give celleforandringer i livmoderhalsen. Celleforandringerne kan i enkelte tilfælde udvikle sig til kræft. Fra 25-35-års-alderen er det derfor vigtigt at gå til gynækologiske kontroller for at få taget en celleprøve med nogle års mellemrum. Der findes flere former for kondylomvira (HPV). Almindelige, spidse kondylomer giver ikke kræft og øger ikke risikoen for kræft i livmoderhalsen.

Behandling af kønsvorter

Der er flere måder at behandle kønsvorter på, det kræver oftest at man væbner sig med tålmodigheden. Kondylomer viser sig først noget tid efter man er blevet inficeret, der kan gå mellem 12 uger helt op til 9 måneder, før man ser de første tegn på smitten. Der er ingen forebyggende behandling af kønsvorter/ kondylomer i udbrud, hvis du allerede er inficeret med virussen.

Vaccine
Vaccine

Det er muligt at få en HPV vaccine. Det kan beskytte mod de to HPV-typer, der forårsager 90 procent af alle tilfælde af kønsvorter, har man allerede smitten, har vaccinen ingen effekt.

Rygning
Rygning

Stop med at ryge. Rygere kan være mere tilbøjelige til at udvikle kønsvorter end ikke-rygere. De er også mere tilbøjelige til at få vorter igen.

Kondomer

Hvis du vælger at have vaginalt eller analt samleje, så brug kondomer hver gang. De kan reducere risikoen for kønsvorter betydeligt. De er ikke så effektive mod HPV, som de er mod andre infektioner såsom klamydia og HIV. Men de i høj grad reducere risikoen for infektion. Du kan også bruge kondomer under oralsex for beskyttelse, der må ikke bruges samme kondom til oralsex, som til vaginalsex, fordi kondomet kan blive ”beskadiget” under oralsex, og man risikere at flytte HPV smitten fra mund til skede.

Andre interessante artikler