Mandag - fredag | 09 - 18

69 96 03 90 Live Chat
emaerket
 • Fuld tilfredshedsgaranti

  Gælder kun på udvalgte mærker

 • Fri fragt ved køb over 499,-

  Bestil før kl. 17.00, så afsendes pakken samme hverdag

 • Del betalingen op

  Uden renter og gebyrer

Anal smerter – hvad bør du vide?

Smerter der kommer fra det nederste område er ikke noget, vi er vant til at føle, og derfor kan anal smerte forårsage en masse bekymringer. Få et overblik over emnet, og læs hvad smerterne hyppigst skyldes

HemaPro™ 2-i-1 Hæmoride behandling | Håndkøb

449,00 kr.

Hemapro™ Kapsler

299,00 kr.

Hemapro™ Hæmoride creme

249,00 kr.

Hvilken slags smerte er det?

Hvilken type smerte er der tale om (de hyppigste problemer med anal smerte);

 • En kniv-lignende smerte, som kommer når din tarm presses (feks. Når du presser på afføring). Den varer typisk 10-15 minutter og går herefter væk igen. Dette skyldes i de fleste tilfælde en anal rift eller revne. Nogle mennesker beskriver smerten som ”passerende glas”. Udover smerten, vil du muligt også kunne opleve lyserødt blod på toiletpapiret, når du tørre dig.
 • En lignende smerte, som beskrevet ovenover, kan også være forårsaget af herpes virus.
 • En nagende, stikkende ubehag, som forværres efter afføring kan skyldes hæmorider.
 • En dunkende smerter, som forværres i løbet af et par dage, og kan være så smertefuld, at den kan påvirke og forstyrre din søvn. Denne smerte kan være forårsaget af en byld.
 • En lejlighedsvis, slem, krampe-lignende smerte, som sidder dybt inde i endetarmen. Smerten varer omkring 10-30 min og er hyppigst om natten. Denne tilstand kan skyldes en tilstand, der kaldes proctalgia fugax.
 • En følelse af uafbrudt smerte i anus. Denne smerte kan skyldes flere årsager; hyppigst forårsaget af problemer med ryggen (når en del af rygsøjlen presser på en nerve).

Anal rift

En anal rift er en split eller revne i den anale hud, lige inden for anus åbning, og normalt mod bagsiden. Smerten af en anal rift føles som at passere glas, når du sidder på toilettet. Smerten vil opleves værst under og efter pres på din tarm. Ligeledes vil du i nogle tilfælde, kunne bemærke lyserødt blod på toilet papiret efter at du har tørt bagi.

Anal sprækker er mest almindelige hos teenagere og unge voksne, ofte efter en periode med forstoppelse eller hård afføring. Sommetider kan de også komme efter graviditet eller fødsel. De vil normalt gå væk eller i sig selv, uden nogle former for behandling. Dette kan tage flere uger før riften er helt helbredt.

Hvad du kan gøre

 • Selvom det er smertefuldt, skal du huske dig selv på, at det ikke er farligt.
 • Undgå forstoppelse. Hold din afføringen blød ved at spise masser af klid korn, frugt og grøntsager. Husk at drikke vand.
 • Smøre noget smertestillende gel rundt i området lige før du går på toilettet. Det vil forhindre anus i at gå i krampe, som kan forværre problemet. Brug ikke gelen på et andet tidspunkt.
 • Tag et varmt bad to gange dagligt, hvis du har tid. Sætte en håndfuld almindelig køkkensalt i badet.

Smerten fra anal revne kan minde om smerten fra hæmorider. Hvis du er i tvivl, så kan du læse om forskellen på hæmorider og anal revner her.

Herpesvirusinfektion

En herpesvirus-infektion kan fremme en smerte der minder om smerten fra anal rifte. Herpes kan inficere det anale område, enten spredes af hænderne fra et forkølelsessår i ansigtet, eller overføres som en seksuelt infektion. Ved anus, vil herpes ofte danne en revne snarere end de små sår, der har tendens til at forekomme andre steder, når der er tale om herpesinfektion. Det kan også forekomme hos personer, der aldrig har haft herpes andre steder på kroppen. Smerten fra en herpes infektion forekommer i episoder, som hver varer et par dage. Din læge vil være i stand til at undersøge, hvorvidt det er herpes eller en anden infektion du har.

Hæmorider

En hæmoride er en væv, som af en årsag ikke holdes på plads korrekt. Når dette sker, vil de små blodkar i vævet fyldes med blod, som forårsager at det svulmer op. Hæmorider kan forekomme i alle aldre, men vil typisk komme efter pres på venerne i anus. De typiske symptomer vil være en stikkende, klørende fornemmelse, som kan komme før og efter afføring. Læs mere om hæmorider.

Byld

En byld tæt på anus fremmer en dunkende smerte, der forværres i løbet af et par dage, og er normalt er slemt nok til at forstyrre din søvn. Du vil ofte kunne føle en hævelse i huden ved siden af anus, eller bylden kan være skjult inde i anus. Dette er usandsynligt, at bylden vil gå væk af sig selv. Du bør opsøge din læge for hjælp.

Proctalgia fugax

Proctalgia fugax er en alvorlig, krampe-lignende smerte, som sidder dybt inde i endetarmen. Det varer sædvanligvis i nogle få sekunder eller minutter, men kan undertiden vare i op til en halv time. Mellem anfaldene er der ingen smerte overhovedet. De fleste patienter har kun 5 eller 6 anfald om året. Du kan føle et behov for at skulle på toilettet, men kan ikke få afføring ud når det kommer til stykket. Det kan endda gøre dig svimmel, eller give dig en hovedpine. Smerten er hyppigst om natten, og mænd kan have en erektion på samme tid. Nogle mænd oplever det efter sex. Det er en mystisk tilstand; ingen ved, hvad der forårsager det, men det er sandsynligvis en krampe i det rektale område eller bækkenbundsmusklerne. Det betyder ikke, at der er noget alvorligt galt. Der er flere metoder, der kan lindre smerten. Prøv at anbringe dig selv i varmt vand eller alternativt anvend et is omslag.

Tilmeld nyhedsbrev