Julen står for døren, og nu er det snart tid til at mæske løs i lækker julemad og hygge med familie, venner og bekendte. Men hvis du har problemer med candida, kan julefrokosterne og julemaden blive lidt af et problem, og kan faktisk være med til at ødelægge julestemningen.
Men hvad er candida, og hvilke symptomer skal du være opmærksom på? Det og meget mere giver vi dig det fulde overblik over i denne artikel, hvor vi ligeledes fortæller dig hvilken julemad du bør overveje at skære ned på (eller desværre helst undgå), hvis du har candida.
Hvad er candida?
Candida, også kaldet candida albicans, er en gærsvamp, der findes naturligt med andre svampe og bakterier i tyktarmen, men som under visse betingelser kan vokse vildt og sprede sig ud i resten af kroppen. Normalt lever candida som gærceller i tarmene, og bliver renset ud med afføringen og skaber en naturlig balance i tarmbakterierne.
Hvad er symptomerne på candida?
Candida kan give overfladiske infektioner i hud, negle og slimhinder, men kan i alvorlige tilfælde også inficere bestemte organer eller sprede sig til resten af kroppen via blodet. De hyppigste symptomer er slimhindeinfektioner, som eksempelvis trøske hos børn, men især i vagina hos kvinder. Det er en meget normal infektionssygdom, og man vurderer, at op mod 75% af alle kvinder på et eller andet tidspunkt i deres liv får candida i vaginaen (skedebetændelse).
Hvilken julemad bør du undgå, hvis du har candida?
Eftersom candida lever naturligt i tyktarmen, er det ofte den mad, du spiser, der kan påvirke en vild vækst af gærsvamp. Derfor kan det være en god idé helt at undgå bestemte fødevarer, hvis du har problemer med candida. I denne søde juletid kan der dog være helt bestemte fødevarer, du helt bør overveje at undgå eller skære ned på. Og her nedenfor giver vi dig det fulde overblik over, hvilken julemad (og produkter deri) du bør undgå, hvis du har candida.
1. Juleslik og kager
Gærsvampen lever primært af sukker, og derfor er det en god idé at holde igen med juleslik og andre sukkerholdige fødevarer som kage, småkager, sodavand og brunede kartofler. Det kan selvfølgelig være svært her i den søde juletid, men sukker kan bidrage til, at candida begynder at vokse og sprede sig vildt.
2. Figner og tørret frugt
Tørrede figner er for mange en fast juletradition, og selvom de er lækre og hører højtiden til, har de også et højt naturligt sukkerindhold, der giver gode vækstbetingelser for candida. Derfor er anbefalingen at skære kraftigt ned på figner og andet tørret frugt, som eksempelvis dadler, rosiner og lignende, hvis du har problemer med candida.
3. Gluten
Der er ikke et julefrokostbord uden rugbrød, tarteletter eller lækre julekager, som desværre indeholder gluten, som nedbrydes til simpelt sukker i fordøjelsesprocessen, som kan være med til at fodre candida-svampen. Netop derfor er det bedst at skære ned på dit glutenindtag eller helt undgå gluten, hvis du har candida. Hvis det er helt umuligt at undgå at indtage gluten, kan du også nøjes med at skære kraftigt ned og blot spise et par sildemadder i løbet af julen, indtil symptomerne på candida er forsvundet.
4. Fermenterede fødevarer
Fermenterede fødevarer som eksempelvis kefir, kombucha, sauerkraut og miso er ikke ligefrem julede, og er faktisk gavnlige for kroppen, da de virker som probiotikaer til at fodre bakterierne i maven. Men hvis du spiser fermenterede fødevarer, når du har en candida-infektion, vil de bidrage med til at fodre candida-gærsvampen, så det er bedst at vente, til at infektionen er væk.
5. Alkohol
Julesnaps kan du godt drikke med måde, hvis du har candida, men lad være med at indtage øl og vin. Det skyldes, at øl og vin er gæret, og derfor kan det forværre din candida. Derudover indeholder øl også gluten, og vin indeholder sukker, hvilket giver din candida gode vækstbetingelser. Derudover kan indtagelse af alkohol forværre symptomet ‘’gennemhullet mave’’, der kan få candida til at gå ind i blodstrømmen.
6. Stivelsesholdige grøntsager
Hvide og brunede kartofler er en normal ret på de danske juleborde, men det er ikke optimalt at spise, hvis du har candida. Det skyldes, at de er en god kilde til kulhydrater, som nedbrydes til sukker/glukose, der kan fodre gærsvampen. Så hold igen med kartoflerne og andre stivelsesholdige grøntsager i julen, hvis du har problemer med candida.
7. Mejeriprodukter
Risalamande er en lækker dessert, men du bør helst undgå mejeriprodukter, hvis du har candida. Det skyldes, at mejeriprodukter som mælk, fløde og ost kan forværre din candida. Forklaringen på, at du skal undgå mejeriprodukter, hvis du har problemer med candida, er, at de er slimdannende, hvilket giver gærsvampen gode vækstbetingelser. En undtagelse er dog smør, som de fleste med candida-problemer godt kan klare.
Naturligt kosttilskud til candida
Som du kan se, er der flere danske juleklassikere, du bør holde dig fra, hvis du har candida. Det kan selvfølgelig være svært at sige nej til alle de mange lækkerier og fristelser, der hører en god dansk jul til, men du kan give dig selv de bedste forudsætninger for at stabilisere din mave ved at tage et naturligt kosttilskud som Candida Support. Tilskuddet indeholder kaprylsyre, mælkesyrebakterier og mange andre naturlige ingredienser, der bidrager til fremme gode bakterier i tarmen og opretholde et balanceret niveau af candida, og kan dermed være din naturlige hjælper i nøden, hvis du har problemer med candida. Som altid er det dog vigtigt at få afklaring hos lægen først, hvis du mistænker, at du har problemer med candida.