FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

For tidlig sædafgang

Forskere har defineret for tidlig sædafgang, som værende den tilstand, hvor mænd ejakulerer indenfor 2 minutter (120 sekunder). Tilstanden er kendt i medicinske termer som præmatur ejakulation.

Hvad er for tidlig sædafgang?

For tidlig sædafgang defineres som den tilstand hvor, hvor mænd ejakulerer efter kun minimal stimulation. Dette kan forekomme både før det seksuelle samleje påbegyndes, eller straks efter manden er trængt ind i partneren.

Den tidlige udløsning manifesterer sig fysisk ved at penis bliver slap efter ejakulation. Samleje kan derfor ikke fortsættes, hvilket kan gør det vanskeligt at bringe den seksuelle partner frem til orgasme, og kan være årsag til andre følgeproblemer.

Forskere har defineret for tidlig sædafgang, som værende den tilstand, hvor mænd ejakulerer indenfor 2 minutter (120 sekunder). Tilstanden er kendt i medicinske termer som præmatur ejakulation, og er et meget hyppigt problem hos mænd. Det er vurderet, at ca. 30 % af alle mænd lider under dette problem, uden at have en underliggende tilstand, som er årsag dertil. For tidlig sædafgang et meget frustrerende problem, som ofte kan få manden til at føle sig utilstrækkelig, og dette kan derfor resultere i dårlig seksuel selvtillid og præstationsangst.

Ved præstationsangst, er det typisk manden, at oplever en tidlig udløsning på grund af, at han føler sig presset eller på grund af angst. Præstationsangst er et psykisk problem, som manifesterer sig fysisk bl.a. ved for tidlig udløsning, rejsningsbesvær, erektionssvigt og erektil dysfunktion. Denne lidelse kan forekomme for alle aldersgrupper, og ses specielt hos unge og uerfarne mænd, samt når mænd er sammen med nye partnere.

Hvad er årsagen til for tidlig sædafgang?

For tidlig sædafgang er ofte associeret med unge mænd, som lider af præstationsangst, på grund af uerfarenhed eller nye sexpartnere, men dette er langt fra kun den aldersgruppe, som lider af præmatur ejakulation, men derimod mænd i alle aldre. For tidlig sædafgang kan fremkomme på grund en eller flere af følgende både psykiske og fysiske årsager:

 • Nervøsitet
 • Angst
 • Lavt selvværd
 • Uerfarenhed
 • Nye sexpartnere
 • Stress
 • Komplekse samlivsmæssige problemer
 • Skyld
 • Overfølsomhed på penishovedet
 • Neurologiske problemer
 • Vaskulære tilstande
 • Rygradsskader
 • Lang tid imellem hver udløsning
 • Sklerose
 • Bivirkninger fra lægemidler

Er den tidlige sædafgang et fysisk eller psykisk problem?

Det er en god ide at prøve at finde af om den tidlige sædafgang er et fysisk eller psykisk problem. Behandlingsmetoden kan variere afhængigt af om den tidlige udløsning er et erhvervet eller situationsbetinget problem, eller hvis det optræder sammen med andre seksuelle problemer såsom rejsningsbesvær eller erektionssvigt. Disse overvejelser vil hjælpe dig med at finde den rette behandlingsmetode. Gør dig selv nedenstående overvejelser:

Oplever du for tidlig sædafgang som et tilbagevendende problem?

Hvis den tidlige sædafgang kun forekommer nu og da, er det normalt, og du bør ikke bekymre dig så meget om det. For megen bekymring kan nemlig manifestere sig som præstationsangst, og derigennem ende som en ond cirkel, hvor tilstanden bliver værre. Du kan muligvis have nogle produkter som bedøvende kondomer eller bedøvende gele liggende tilgængeligt, hvis du er nervøs for at det skal forekomme, når du er sammen med en partner.

Hvis det er et kontinuerligt problem, i hvor lang tid har det stået på?

Hvis du oplever for tidlig udløsning hver gang du ejakulerer, og hvis det har stået på i en længere periode, er det en god ide at tage kontakt til din læge. Lægen kan bekræfte eller afkræfte om der en underliggende årsag bag problemet, eller om der findes en eventuel medicinsk løsning. Læger kontaktes hver dag angående dette problem, så du behøver ikke at være flov.

Oplever du kun tidlig sædafgang med nogle kvinder eller med alle kvinder?

Hvis du kun oplever det med nogle kvinder, men ikke alle, er det højst sandsynligt en psykisk årsag bag problemet, og du bør derfor kunne afhjælpe problemet med bedøvende kondomer, bedøvende gele eller stop-start teknikken (forklares senere). Hvis tilstanden forekommer med alle kvinder uden undtagelse, bør du kontakte din læge, så han eller hun kan bekræfte eller afkræfte om der en underliggende årsag bag.

Kan du genkende nogle af de årsager fra ovenstående afsnit ’Hvad er årsagen til for tidlig sædafgang’, som muligvis kan være grunden til at du oplever for tidlig sædafgang?

Gennemgå de fysiske og psykiske årsager ved hjælp af udelukkelsesmetoden. Hvis du ikke finder et svar bør du kontakte din læge.

Oplever du tidlig udløsning sammen med andre seksuelle problemer?

Hvis du oplever flere seksuelle problemer såsom rejsningsbesvær og erektionssvigt, er sandsynlighed for at det er psykiske faktorer, som ligger bag. Hvis du ikke mener at det er psykiske årsager til tilstandens forekomst, bør du overveje om du tager nogen medicin som kan have en indflydelse, og kontakte din læge.

Hvordan behandler jeg for hurtig sædafgang?

Da tidlig sædafgang er en meget almindelig tilstand og et udbredt problem findes der også flere forskellige måder at behandle den uønskede tilstand på.

Ofte er årsagen til at mænd kommer for hurtigt, at de er meget følsomme på penishovedet i kombination med at de nervøse eller angste. Læs mere om de forskellige behandlingsmetoder af for tidlig sædafgang her:

Snak om problemet:

Hvis du oplever for tidlig sædafgang og har et godt forhold til din partner, vil det være en god ide at snakke om problemet. Situationen kan nemt forværres, hvis der ikke bliver talt om det.

Varier sexlivet:

Forsøg at variere sexlivet, så man ikke er fokuseret på orgasmen alene. Man kan prøve at holde pauser, når sædafgangen nærmer sig. Prøv at ændre stilling eller tilfredsstil kvinden, mens du ’køler af’.

Onaner inden sex:

Du kan også onanere inden sex, eller i kan have samleje flere gange efter hinanden. Det er en god ide at undersøge, stimulere og eksperimentere med sin egen krop, så man derigennem lærer at styre sædafgangen.

Lokal bedøvende spray, gele eller creme:

Overfølsomhed på penishovedet kan nedsættes med eller lokalbedøvende spray, gele eller creme som nedsætter følsomheden, så længe man kan holde i længere i tid, og derigennem få bedre kontrol over, hvornår man ønsker at ejakulere.

Bedøvende kondomer:

Du kan også bruge et kondom, som indeholder bedøvende creme, for at holde i længere tid. Kondomer i sig selv er kendt for at nedsætte følsomheden, og i samklang med bedøvende creme, kan de derfor være en effektiv løsning på tidlig sædafgang. Man kan også bruge kombinationen af førnævnte forsinkelses spray sammen med et almindeligt kondom for at opnå samme effekt.

Stop-start teknikken:

Stop-start teknikken – princippet her er at man træner sin krop til at få bedre kontrol over sædafgangen. Onani en god øvelse: Manden onanerer indtil han mærker at udløsningen er ved at nærme sig, hvorefter man stopper og bruger bl.a. åndedrættet til at koncentrere sig om ikke at ejakulere. Denne proces gentages 3-5 gange, før manden til sidst ejakulerer. Øvelsen kan også laves sammen med en partner under samleje. Desuden kan et fast klem under penishovedet også hjælpe til med at forsinke sædafgangen. Dette kan dog opfattes, som ubehageligt af både manden og partner.

Tantrasex:

Tantrasex er den mere avancerede løsning på for tidlig sædafgang. Tantrasex kan være en mere langvarig investering i dit sexliv, som handler om den mentale kontrol under sex, så du kan dyrke sex i flere timer. Denne mentale kontrol kan opnås gennem meditation og brug af specielle sex stillinger, der giver bedre og længerevarende oplevelser under samlejet.

Medicin:

Medicin – der findes receptpligtigt medicin, som kan afhjælpe den uønskede tilstand, og forlænge samlejet. Medikamenter bør dog ses som en sidste løsning på problemet, da disse kan have ubehagelige bivirkninger. Klik her for at finde ikke-medicinske behandlingsmetoder af for tidlig sædafgang.

Andre interessante artikler