FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Hæmorider

Går hæmorider væk af sig selv? Tips og tricks til at slippe af med hæmorider!

Hæmorider er ikke kun en smertefuld og irriterende lidelse, det kan også være meget tabubelagt at have en hæmoride. Men der er faktisk ikke noget at skamme sig over, da det er helt normalt at døje med hæmorider, og man regner med, at omkring en tredjedel af alle danskere har hæmorider. Men hvorfor får man hæmorider, hvad er det egentlig, kan de gå væk af sig selv, og hvad kan du gøre, hvis du har fået en hæmoride? Det kigger vi nærmere på i denne artikel.

Hvad er hæmorider?

Hæmorider er en ubehagelig lidelse, der opstår på grund af udvidelser af de blodkar, som vi alle har i slimhinden og på huden omkring endetarmsåbningen. Kort sagt kan man beskrive dem som en form for åreknuder, der kan vise sig som både indre og ydre hæmorider.

Ved milde tilfælde kan hæmorider have en tendens til at klø samt give smerter, men der kan også sive lidt væske eller frisk blod fra endetarmen, som kan besværliggøre at holde endetarmsåbningen ren. Den milde blødning ses typisk ved lidt frisk blod i enten afføring eller på toiletpapir, men der kan også opstå kraftigere blødning, også kaldet kummesprøjt. Det kan godt se voldsomt ud, og man kan blive lidt skræmt over kummesprøjt, men ofte er der blot tale om ret beskedne mængder blod.

Hæmorider opstår ofte ved forstoppelse og hård mave, hvor du er nødt til at presse hårdt for at komme af med afføringen.

Derfor får du hæmorider

Selvom der er flere årsager til, at du får hæmorider, er den mest almindelige hård mave, hvor man har en tendens til at presse hårdt for at komme af med afføringen. Dette hårde pres skaber et øget tryk på blodårene omkring endetarmen, og kan føre til de smertefulde udposninger, som man kalder hæmorider.

En anden almindelig årsag er et øget tryk på bughulen, som er meget almindeligt, hvis man er gravid eller overvægtig. Selvom alle selvfølgelig kan være uheldige at få hæmorider, er kvinder både under og efter graviditeten især i risikozonen, da fosteret kan presse på tarmsystemet og dermed skabe et øget tryk. Selvom hæmorider efter fødsel ofte går væk af sig selv, oplever mange kvinder, at de får vedvarende problemer med hæmorider efter fødsel.

Det er faktisk kendetegnet ved hæmorider, når først man har svækket huden omkring endetarmsåbningen, og man har fået sin første hæmoride, er der overvejende sandsynlighed for, at det er et problem, man kommer til at kæmpe med resten af livet.

Og selvom hård mave, forstoppelse, graviditet, overvægt og andre faktorer ofte kan være forklaringen på hæmorider, kan de i mange tilfælde også opstå, uden nogle af de ovennævnte er involveret.

Symptomer på hæmorider

Ofte er man ikke i tvivl, om man har en hæmoride i numsen, men det er alligevel godt at have styr på symptomerne, der ofte viser sig som:

  • Blødning fra endetarmen
  • Noget, der hænger ud af endetarmsåbningen
  • Drypblødning eller skummesprøjt
  • Svie og kløe i numsen
  • Smerter på grund af rifter i endetarmsåbningen

Selvom hæmorider ofte er en ufarlig lidelse, kan det i sjældne tilfælde udvikle sig alvorligt, og hvis du oplever følgende symptomer, bør du kontakte egen læge med det samme for at blive tilset og få behandling:

  • Blødninger - kan være symptomer på alvorlige sygdomme længere oppe i tarmen.
  • Symptomer på blodmangel som eksempelvis træthed, svimmelhed og bleghed
  • Varierende afføringsmønster - som eksempel tendens til flere hæmorider på grund af forstoppelse.

Foruden smerte, kløe og svie er en af de første symptomer på hæmorider, at man oplever blod på toiletpapir efter toiletbesøg.

Kan hæmorider gå væk af sig selv?

Nogle gange kan man godt være heldig, at hæmorider forsvinder af sig selv igen, men det afhænger af årsagen til, hvorfor du har fået hæmorider til at starte med. Hvis hæmoriderne skyldes forstoppelse eller graviditet, er der gode chancer for, at hæmorider går i sig selv igen, når den underliggende årsag forsvinder. Det vil med andre ord sige efter graviditeten, eller når du ikke har problemer med hård mave.

Dog er der en tendens til, at når du først har fået den første hæmoride, så er der stor sandsynlighed for, at du igen vil få problemer med hæmorider fremover. Det skyldes, at når der først er sket en svækkelse af huden omkring endetarmen, skal der ikke meget til, før en ny hæmoride kigger ud, næste gang du har problemer med forstoppelse eller dårlig mave.

Netop derfor er det også en god idé, at du bør drikke vand og spise en fiberrig kost, da du med disse kan give din tarm de bedste forudsætninger for ikke at blive forstoppet.

Sådan slipper du af med hæmorider

Ved alvorlige tilfælde bør du selvfølgelig søge lægebehandling, men det er også muligt selv at håndtere hæmoriderne, hvis du regulerer afføringen ved at holde dig hydreret med væske samt spise masser af fibre. Hvilket også ofte er det, som lægen vil anbefale, hvis du opsøger læge med en hæmoride.

Du kan selvfølgelig få nok fibre ved at spise masser af fiberrig mad, men et andet godt alternativ er HemaPro hæmoridepiller. HemaPro er et naturligt kosttilskud med sunde fibre, arginin og calcium til at støtte et sundt fordøjelsessystem og blodcirkulation, og er dermed en diskret og naturlig metode til at håndtere hæmorider. Pillerne kan ikke kun tages, når skaden allerede er sket, men kan også være et godt forebyggende alternativ, hvis du er i risikozonen for at udvikle hæmorider, og vil have et tilskud til at bidrage til en stabil fordøjelse.

Alternativt kan du også bruge en lindrende hæmoride creme til svien og kløen, og her er og her er er HemaGo Hæmoridecremen et rigtig godt valg, da den med naturlige ingredienser kan styrke, lindre og beskytte området omkring endetarmsåbningen, hvor de irriterende hæmorider sidder.

Nogle hæmorider kan også behandles ved at sætte en stram elastik omkring hæmoridens stilk. På den måde stopper man blodtilførslen til hæmoriden, og den vil falde af i løbet af 1-2 uger. Det er noget, som lægen skal gøre, og er ofte en smertefri behandling fri for komplikationer. Ved alvorlige tilfælde kan en operativ fjernelse af hæmorider være nødvendigt, men ofte er det heldigvis ikke nødvendigt. Dog er det en god idé at rådføre med egen læge, hvis ovenstående tips og tricks ikke har nogen effekt.

At have hæmorider kan godt føles som at sidde på en kaktus. Det giver en ubehagelig smerte, svie og kløen.

Gode råd til at undgå hæmorider

Ligesom alt andet her i livet er forebyggelse selvfølgelig det bedste, og du kan med meget få livsstilsændringer gøre meget for at give dig selv de bedste forudsætninger for at undgå hæmorider.

  • Spis fiberrigt: Fibre er vigtige for, at du ikke får problemer med forstoppelse eller hård mave, som kan føre til hæmorider. Så sørg for at spise masser af fiberrig mad eller tag et fibertilskud for at forkæle maven.
  • Drik masser af vand: En forudsætning for en sund og normal afføring er, at du er hydreret. Så sørg for at drikke rigeligt med vand for at give dig selv de bedste forudsætninger for at få en sund afføring.
  • Pres ikke for hårdt: Hvis uheldet er ude, og du har fået forstoppelse, bør du ikke presse for hårdt, når du skal af med afføringen. Ofte er det nemlig presset, der gør, at man får hæmorider.
  • Undgå toiletpapir: Toiletpapir er kulturelt betinget, og i Danmark er det meget normalt at bruge papir til at tørre sig med efter toiletbesøg. Men det er faktisk meget sundere for endetarmsåbningen enten at bruge vådservietter eller vand i form af et bidet. Det gør faktisk også, at du bliver mere ren.
  • Motion: Et aktivt liv kan hjælpe med at forebygge forstoppelse og reducere presset på blodkarrene omkring endetarmsåbningen, som ellers kan komme under pres efter en lang arbejdsdag med stillesiddende arbejde. Derudover kan motion også hjælpe med vægttab, hvilket er ideelt, da overvægtige har øget risiko for at få hæmorider.

Andre interessante artikler