Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Gode råd til ben problemer

Det kan være mange årsager til hævede ben eller problemer med ben/fødder. Her er små tips og råd til dig som oplever nogle af de generende problemer som kan opstå i ben og fødder. Læs med her

Menneskelige ben er et bemærkelsesværdigt stykke menneskelig maskine. Fra talje til tæer, er der et netværk af mere end 60 forskellige knogler. I en levetid, går den gennemsnitlige person 150.000 km, 9.000 skridt om dagen, og næsten fire gange rundt om verden.

Her får en nem forklaring på, hvordan du holder dine ben i topform.

Fedme

Fedme

Fedme er forbundet med slidgigt (tab af brusk i leddene), som almindeligvis påvirker knæ og hofter. Bærer man for meget vægt kan det også føre til åreknuder - dilaterede overfladiske vener, der spænder fra næppe mærkbar til store bundter af drue-lignende strukturer bag knæet. Omkring én ud af tre kvinder lider af åreknuder. Åreknuder er ikke livstruende, men de ser grimme ud og kan også være smertefulde. Overvægt kan gøre tilstanden værre såvel som graviditet. Under graviditet kan den hormonelle påvirkning af progesteron opbløde venerne. Åreknuder fra graviditeten forbedres normalt efter at barnet er født. I sådan situationer er det vigtigt at få dine åreknuder vurderet ordentligt, som regel med en ultralydsskanning.

Motion

Motion

Motion er meget vigtigt for at forhindre åreforkalkning, smerte eller hævelser i benene eller fødderne. Gåture er en glimrende måde at tone musklerne i benet, mindske kropsfedt og forbedre cirkulation. Vi lærte at gå da vi var små og endnu gik i bleer, men faktisk kan de fleste mennesker ikke gå ordentligt. Folk går på samme måde, som de sidder. Hvis du har tendens til at kollapse når du sidder ned, simpelthen at falde helt i med stolen, har man tendens til at tage dette mønster med sig, når man går. En fælles vane er at gå i jorden snarere end over jorden. Dette betyder du sætter et tungere pres på din krop. Målet er, at du skal gå let, glat og hurtigt. Undgå at kigge ned, fordi det sætter dit hoved ned og ryggen følger efter, hvilket skaber pres på din ryg og nakke. Hold dit hoved op og se udad. Hovedet skal føre ryggen opad, medens knæet, ikke foden fører benet fremad. Hvis du fører med foden, vil din krop vippe bagover, snarere end at opmuntrer den til at forlænge opad fra benene. Prøv at overføre din vægt jævnt fra det ene ben til det næste, i stedet for at bevæge kroppen sammen med overdreven indsats. Stående op, eller selv siddende ned, kan hele dagen føre til hævede ben og ankler.

Løft dine fødder højt

Løft dine fødder højt

Normalt når du går, pumpes blodet tilbage mod dit hjerte og hævelse reduceres. At sætte fødderne op i kun ti minutter om dagen kan hjælpe - ligge ned på sofaen og sørg for dine fødder er hævet højere end dit hjerte. Eller hæve enden af din seng ved 15 centimeter for ekstra dræning, mens du sover. Støttestrømper kan også hjælpe.

Hævede ben kan være forårsaget af lymphodema. I tillæg til arterier, der forsyner benet med blod og vener, der tager blod fra benet, rydder lymfesystemet for materialer, som undslipper fra kredsløbet. Hvis dit lymfesystemet er dårligt udviklet eller bliver blokeret, er du i risiko for at udvikle hævelse. I de fleste tilfælde lymphodema behandles med elastiske kompressionsstrømper eller en intermitterende pneumatisk kompression pumpe. Kirurgi er tilgængelig i ekstreme tilfælde.

Led/muskel udstrækning

Led/muskel udstrækning

Hvis du får hævede ben, især hvis det er bare på den ene side, eller du har smerter eller rødme, er det vigtigt at søge læge for en korrekt diagnose. Denne tilstand kan ramme alle typer folk. Selv folk som motionerer regelmæssigt, kan rammes, hvis de ikke strækker nok ud efter træning. Stramme benmuskler kan sætte hele kroppen ud af balance og føre til skade.

Ofte udsatte områder er;

Hip flexors (stram af at sidde i lange perioder), lægmuskler og akillessene (forkortet ved hyppig brug af høje hæle) og iliotibial (IT) band (et område, der løber ned ydersiden af benet fra hoften til knæet, almindeligvis stram og smertefulde løbere).

Prøv at strække benene hver dag efter et varmt bad eller bruser. Det er også en god ide at tage en bestemt udstrækning eller yoga klasse hver uge for at give dig en solid time eller lange stræk. Et andet tip kan være;

  1. Stil dig overfor op ad trappen og bruge din forfod og tæer for at hænge på.
  2. Stil bagsiden af dine fødder fra en slidbane, lade dine hæle dyppe ned mod et trin nedenfor. Du skal føle en meget tydeligt stræk i ryggen af kalve og akillessene. Du kan endda hoppe der minutiøst, og forsøge at få dine hæle tættere på det nedenfor liggende trin. Du bør stå i stillingen i maksimum 15-20 sekunder af gangen.

Denne vedvarende strækning trækker på venernes gevindskæring inde i anklen, der over tid, gør venernes vægge mere elastiske. Derefter udvider de sig og vil tillade en bedre blodcirkulation tilbage op til hjertet, hvilket vil forhindre hævelser og smerter. Ved at strække venerne vil væggene holdes unge og standser udviklingen af åreknuder og svækkelser.

Høje hæle

Høje hæle

Høje hæle får dine ben til at se længere ud, men hvis hælene er mere end 5 cm høje, kan de skabe tvist i din krop. brug af høje hæle øger din lordotiske kurve eller swayback, hvilket kan føre til rygsmerter. Hvis du bærer høje hæle, kan du prøve at modvirke dette ved at strække din akillessene.

Flyvetur

Flyvetur

Passagerer der flyver meget er i risiko for at udvikle blodpropper i benene og dyb venetrombose (DVT). Det anbefales at bære en kompressionsstrømpe ved flyvning i mere end otte timer. Ligeledes kan det også være en god hjælp at lave nogle øvelser, før du går på flyet, og undgå alkohol. Når du er på flyet, skal du flytte dine fødder op og ned med jævne mellemrum, og ideelt set gå regelmæssigt rundt om flyet.

Koldt vand

Koldt vand

Overbrusning dine ben hver dag med koldt vand kan forbedre cirkulation og tone. Atleter overdækker ofte deres lemmer i iskoldt vand efter en tung træning for at mindske hævelse og lindre ømhed. Dine bens vener som undertiden betegnes som "dit andet hjerte", hjælper hjertet med at pumpe blodet tilbage til det. Ernæringsmæssigt gælder de samme regler for en sund ben vene cirkulation som for et sundt hjerte.

Mættet fedt

Mættet fedt

Skær ned på mættet fedt findes i rødt kød og mejeriprodukter. Gå efter monosaturated fedtstoffer (såsom olivenolie) og flerumættede fedtstoffer (findes i fede fisk, madolie og nogle nødder og bønner). Der er også naturlige kosttilskud, som hævder at forbedre benvene cirkulation.

Cirkulationsmassager

Cirkulationsmassager

Dette apparat, cirkulationstræner, kan ved brug af nervestimulation, fremme blodcirkulation i underkroppen. Ved at fremme blodcirkulationen og blodgennemstrømningen vil du kunne opleve lindring af smerte, hævelse og andre plager.

For yderligere information om åreknuder og andre ben problemer, kan du læse vores artikel om årsager til smerte i benene.

Andre interessante artikler