Hæmorider

Hæmorider - hvorfor får jeg dem (igen)?

Oplever du smerte ved afføring, så ofte at du faktisk helst vil undgå overhovedet at gå på toilettet? Har du opdaget blod i afføringen af flere omgange? Eller oplever du at det klør og er ømt omkring endetarmen, måske endda med en form for udposning, som der bestemt ikke plejer at være?

Hvis svaret er ja, så er der en god sandsynlighed for at du har en hæmoride. Den gode nyhed er dog, at hæmorider sjældent er farlige og let kan behandles, og så er de faktisk langt mere udbredt end du regner med - så der er intet at være pinligt berørt over her!

Men har du opdaget en hæmoride, så er du kommet til det helt rigtige sted. Læs med og lær hvad hæmorider er, hvordan de opstår og hvad du selv kan gøre ganske let og enkelt for både at slippe af med dem og forebygge at de kommer igen.

Hvad er hæmorider?

Hæmorider er meget kort beskrevet et udbredt fænomen, der består af udposninger af blodårer, lokaliseret i endetarmen eller omkring anus, og som kan være både symptomfri og have symptomer. Hæmorider er oftest ganske ufarlige, og netop fordi de ikke altid har symptomer, behøver de ikke altid være til ubehage eller være irriterende.

Det er dog svært at sige mere præcist end dette, hvad hæmorider faktisk er - særligt fordi det er svært at sige, hvorfor de opstår. Oftest vides det ikke, hvad der leder til at man pludseligt får en hæmoride, men det er dog nogle faktorer, som hyppigt er associeret med at man oplever hæmorider:

  • Forstoppelse, enten svær eller hyppig, kan øge risikoen for at opleve hæmorider gentagende gange
  • På baggrund af øget tryk i bughulen, hvilket ofte er forårsaget af overvægt (og graviditet)
  • Arbejdsforhold, hvor man står stille længe og/eller tungt arbejde øger ligeledes risikoen for hæmorider
  • En række lidelser eller sygdomme, såsom forstørret prostata hos mænd eller nogle cancer typer, kan også øge risikoen for hæmorider
  • Sidst men ikke mindst, kan graviditet øge risikoen for hæmorider

Det er derfor svært at pege på præcis, hvad du bør være opmærksom på, eller hjælpe dig med at finde en forklaring på, hvorfor netop du har fået en hæmoride (igen).

Hvad vi kan gøre, er hjælpe dig med at forstå din hæmoride, og hvad du kan og bør gøre for at behandle den. Der findes nemlig to typer hæmorider, og flere forskellige stadier som hæmoriderne kan være i - noget der er afgørende for, hvordan du bedst kan slippe af med dem og forebygge at de kommer tilbage.

Hæmorider inddeles i interne eller eksterne hæmorider. Som det ligger i navnene, er interne hæmorider placeret inden i (eller oppe i, om du vil) endetarmen. Denne type hæmorider kan hverken ses eller føles direkte, og er stort set aldrig til gene for individet. Symptomerne der følger med disse hæmorider er oftest blod i afføringen, men intet andet.

Eksterne hæmorider er den type hæmorider, som der oftest har symptomer og som du reelt lægger mærke til, fordi de er lokaliseret ved endetarmen. Det er også den type hæmoride, du vil være nødt til at behandle og dem du lægger mærke til kommer tilbage.

For at afgøre hvor “slem” din hæmoride er, kan du sammenligne den med de fire stadier:

  1. Denne bløder muligvis en smule, men den buler ikke ud af endetarmen og den kan ikke ses ved en undersøgelse af området omkring endetarmen. Hæmorider er ofte i dette stadie og vil gå i sig selv igen helt naturligt
  2. Hæmorider i dette stadig buler ud fra endetarmen, så du kan mærke dem. De vil typisk bule ud når du går på toilettet og presser, for at slippe af med afføring, men vil så derefter glide tilbage i endetarmen
  3. Når hæmorider er i dette stadie, vil de konstant bule ud af endetarmen og du er derfor nødt til selv at skubbe den ind i endetarmen igen
  4. I dette stadie vil det ikke længere være muligt at skubbe hæmoriden tilbage i endetarmen, hvilket oftest vil forårsage gener og ubehag for et individ. Når hæmorider buler ud konstant er der også en større risiko for smerter, dannelse af sår og besvær med ordentlig hygiejne.

Men som sagt - hæmorider er ikke farlige og de er langt mere udbredt end du aner, så selvom det lyder slemt, så har du ingen grund til bekymring.

Hæmorider defineres baseret på fire forskellige stadier

Sådan behandler du dem

Selvom hæmorider er ganske normale og ufarlige, kan de være både ubehagelige og ucharmerende at have. Derfor vil de fleste gerne behandle dem for at slippe af med dem (og de fysiske og/eller psykiske gener) de medfølger.

Det er dog vigtigt at behandle hæmoriden efter hvilket stadie den er i. Hæmorider i første stadie kan let behandles med milde salver, såsom HemaGotil at lindre og hele. Denne er let og sikker at anvende, da den er dermatologisk testet, baseret på naturlige ingredienser, og særligt udviklet til at virke lindrende og fugtgivende. Ligeledes kan du anvende afføringsmiddel, da dette også kan hjælpe med at slippe af med hæmorider i dette stadie.

Hæmorider i stadie 2, 3 eller 4 kan oftest behandles med en metode kaldet “gummielastikmetoden”, som gøre af en læge, eller fjernes ved et kirurgisk indgreb. Det anbefales oftest at gøre brug af et kirurgisk indgreb til hæmorider i stadie 3 og 4, for at få de bedste og mest permanent resultater på den mest smertefrie måde.

Hvis du dog har en hæmoride, som du ikke er sikker på hvilket stadie er i, og du venter på at kunne komme til lægen for at få det tjekket, kan du med fordel behandle den som stadie 1 til en start. Derudover kan det virke både lindrende og afhjælpe symptomer, hvis du bruger blødt undertøj der ikke strammer, undgår parfume og sæber med mange kemikalier, minimerer brugen af toiletpapir og undgå at kradse i området.

Mange gange kan et sundt fordøjelsessystem og en balanceret kost være nok til at linde og forebygge hæmorider

Hvordan forebygger jeg hæmorider?

Fordi det som sagt ikke er tydeligt, hvad der forårsager hæmorider, er det ligeledes også svært at pege på præcis, hvordan du kan forebygge dem. Der er dog mange ting der tyder på at en række simple tiltag kan forebygge dannelse af hæmorider, omend du har haft dem før eller ej.

Her har du vores bedste tips til forebyggelse af hæmorider på ganske simpel og naturlig vis:

  • Sørg for at du har sunde kostvaner, med madvarer der er rige på fibre til at stimulerer god afføring og selvfølgelig masser af væske, så du er hydreret og forebygger/reducerer risikoen for forstoppelse
  • Sørg for bevægelse i dagligdagen, så du hverken står stille for længe eller sidder ned i den samme stilling for længe, da dette kan forårsage unødvendigt press på endetarmen
  • Gør brug af kosttilskud til at bidrage til at din krop kan forebygge hæmorider, såsom HemaPro kapsler, der bidrager til et sundt velfungernede fordøjelsessytem, så du undgår forstoppelse og den risiko for hæmorider det bidrager til
  • Hold øje med din vægt og forsøg at holde en sund form, så overvægt ikke er årsagen til at du får hæmorider (igen)

Husk dog stadig på, at hæmorider er meget udbredt og kan ramme alle og enhver, på et hvilket som helst tidspunkt

Andre interessante artikler