Mandag - fredag | 09 - 18

69 96 03 90 Live Chat
emaerket
  • Fuld tilfredshedsgaranti

    Gælder kun på udvalgte mærker

  • Fri fragt ved køb over 499,-

    Bestil før kl. 17.00, så afsendes pakken samme hverdag

  • Del betalingen op

    Uden renter og gebyrer

Hvad er de almindelige symptomer på fnat?

Fnat symptomer er ganske almindelig og er en naturlig reaktion som kroppen gør sig. De første symptomer på denne hudlidelse viser sig som kløende udslæt, rødme og sår. Hvis du ikke reagere på disse fnat symptomer kan lidelsen udvikle og formere sig.

Hvad er de mest almindelige fnat symptomer?

Fnat symptomer er en naturlig reaktion som kroppen gør sig når den bliver angrebet af en fnatmide. Miden er ca. 0,25 mm stor, så den kan sjældent ses med det blotte øje. Fnatmiden graver sig ind i huden og begynder at lave små gange hvor den lægger sine æg. De første symptomer på denne hudlidelse viser sig som kløende udslæt, rødme og sår. Hvis du ikke reagerer på disse fnat symptomer kan miden hurtigt formere sig og gøre tilstanden meget værre. På denne side kan du læse om nogle af de mest almindelige fnat symptomer og lidt om hvad du kan gøre når du opdager dem.

Fnat symptomer

Når du er blevet smittet af en fnatmide, vil det typisk tage lidt tid før du bemærker nogle synlige fnat symptomer. Hvis du har været smittet tidligere, vil det kløende udslæt normalt begynde inden for de første 1-4 dage. Hvis du derimod ikke har været smittet med lidelsen før, kan det godt tage tid før kroppen reagerer på miden. Typisk vil førstegangstilfælde først udvikle fnat symptomer efter 2-6 uger, og det er først her du synligt vil ligge mærke til det kløende udslæt, rødme og gene. De typiske symptomer er:

Kløe - primært om natten: Kløende udslæt er det mest almindelige af fnat symptomerne. Denne kløen kan være så intens, at den kan holde personer vågne om natten og mange beskriver den som den værste kløe de nogensinde har oplevet. Der kan forekomme kløe over hele kroppen, men den vil selvfølgelig være kraftigst dér hvor fnatmiden har lavet sine gange og lagt æg. Det er æggene og ekskrementerne fra miden, som får huden til at klø.

Udslæt: Dette udslæt giver små buler, som ofte danner en linje i huden. Disse fnat symptomer kan ligne nældefeber, små bid, knuder under huden eller bumser. Nogle mennesker udvikler kløende udslæt, der former sig som skællende pletter, der ligner eksem.

Sår: Et af de andre typiske fnat symptomer er sår. Ofte kommer disse, som et resultat af at kradse i det kløende udslæt. Selvom det kan være utrolig svært at lade være, så skal man prøve at undgå at klø alt for meget, da der kan opstå infektioner som et resultat af såret.

Tykke skorper på huden: Skorper dannes når man udvikler en anden alvorlig form for fnat, som går under navnet norsk fnat. Disse skorper huser hundredevis, eller sågar tusindevis, af mider og deres æg. Med så mange mider, som lever i huden og på skorperne, vil de nævnte fnat symptomer være alvorlige og meget smertefulde.

Det alvorlige kløende udslæt kan føre til konstant kradsen, som atter fører til ridser og åbne sår. Det kan være svært at lade være med at klø og kradse, især hvis man har kløe over hele kroppen, men åbne sår øger risikoen for at der kan opstå infektioner i såret. Hvis der ikke reageres på disse fnat symptomer og indledes til en behandling, kan det føre til livstruende tilstande, hvis infektionen går i blodet.

Hvor er det mest almindeligt at udvikle fnat symptomer?

Fnat kan udvikle sig overalt på huden. Der er dog nogle områder på kroppen som er mere almindelige at miden vælger at grave sig ned i. De søger ofte efter de mest varme områder på kroppen, da det er her deres æg trives bedst.

De mest almindelige steder på kroppen at se kløende udslæt er:

Hænder: Særligt ses fnat symptomer mellem fingrene og omkring neglene.

Arme: Dækker over hele armen, albuer og håndled.

Hud der ofte er dækket af tøj eller tunge smykker: Det kan være balderne, bæltelinjen, penis og huden omkring brystvorterne er typiske steder, hvor miden graver sig ned og giver kløende udslæt. Såvel som håndled og fingre der er dækket af armbånd, urrem eller ringe.

Hvad skal jeg gøre når jeg ser de første fnat symptomer?

Hvis det er første gang du har fnat, så vil symptomerne først vise sig indenfor 2-6 uger efter miden har bosat sig i din hud. Dvs. den er godt igang med at lave gange og lægge æg, så den kan formere sig. Så snart du oplever det kløende udslæt og har mistanke om at det kan være fnat symptomer, skal du søge hjælp hos din læge. Der vil du kunne få noget kløestillende creme eller gel samt starte på et behandlingsforløb, som dræber miden og dens æg. Når du starter på behandlingen er det også vigtigt at du vasker alt dit tøj, sengetøj og håndklæder på 60 grader eller derover. På den måde sikrer du at eventuelle fnatmider heri dræbes. Har du tøj som ikke tåler vask på 60 grader, kan du alternativt lægge det i fryseren natten over. Bor der andre personer i din husstand, er det vigtigt at de følger samme behandlingsforløb og vasker alt linned. Derudover bør du kontakte de personer du har været i fysisk kontakt med de sidste 2 ugers tid og informere dem om dine fnat symptomer, da de også med stor sandsynlighed kan være smittet. Det er især vigtigt at der gives besked til institutioner og skoler, hvor der er mange børn på ét sted, da kløende udslæt og fnatmider hurtigt kan sprede sig disse steder.

Fnat er utrolig smitsomt når det ikke er under behandling. Når du klør og kradser i udslættet, gør du det ikke kun værre, men du kan også få fnatmider op under neglene. De er så mikroskopiske at det ikke vil være til at se. Når du så rører ved ting, som andre også skal røre ved (f.eks. et tastatur, telefonrør, håndklæder osv.) overføres fnatmiderne til genstanden og den næste der rører ved det kan blive smittet. De mest almindelige smitteveje er dog seksuel kontakt og blandt legende børn, da miderne opsøger varme. Derfor er det vigtigt at du søger behandling så hurtigt som muligt, så snart du oplever de første fnat symptomer.

Hvordan behandles det?

Der findes forskellige behandlingsmetoder af fnat. Går du til din læge, vil du få nogle piller og et kemisk produkt som du smører på kroppen direkte på dine fnat symptomer og kløende udslæt. Til dig der er bevidst om skadelig kemi og ønsker et mere naturligt alternativ, er der heldigvis også hjælp at hente. Typisk kan fnat miden og dens æg behandles ved anvendelse af svovl. Svovl er udover at være effektiv mod hudlidelser, svampe og bakterieinfektioner også en mild og sikker løsning mod fnat. Svovlholdige produkter kan dræbe fnatmiden, men ikke dens æg, hvilket betyder at behandling skal genoptages efter den første periode, for at sikre sig at eventuelle nyudklækkede mider også dræbes. Tea Tree olie er også kendt for at være en naturlig fjende for fnatmider og kløende udslæt. Denne olie kan dræbe både fnatmiden og dens æg. Her hos ShytoBuy tilbyder vi forskellige naturlige midler til at lindre de værste fnat symptomer, herunder det generende kløende udslæt. Vi forhandler bl.a. svovlsæbe, som man kan vaske sig i hver dag samt en olie indeholdende tea tree olie, som du kan bruge i badet, direkte på huden eller ved tøjvask. Du kan se vores naturlige udvalg af produkter i fnat kategorien, og starte med at bekæmpe dine fnat symptomer og eventuelle kløe over hele kroppen allerede i dag.

Naturasil ™ Scabies Topical Cream mod Fnat er en effektiv topisk behandling, som har hjulpet tusindvis af mænd og kvinder til at fjerne fnatmider...

Naturasil Scabies Relief Soap mod fnat indeholder ingen skadelige indholdsstoffer eller parabener, men er udelukkende baseret på naturlige ingredienser

Naturasil Scabies er en effektiv topisk behandling af fnatmide angreb. Denne behandlingform er baseret på 100% essentielle planteekstrakter, og helt uden...

Tilmeld nyhedsbrev