FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Hvad er prostata?

Denne kirtel en del af en mands kønsorganer, og har en vigtig funktion ved at beskytte og berige sæden. Prostata undersøgelse er en vigtig del af at vedligeholde og forebygge problemer i området. Hvis du er i tvivl om hvorvidt din funktion fungerer som den skal, kan du få foretaget en prostata undersøgelse hos din læge.

Hvad er prostata?

Dette et organ, der indgår i det mandlige reproduktive system. Den er placeret umiddelbart under blæren og lige foran tarmen og er cirka på størrelse med en valnød. Organets vigtigste funktion er at producere væske som beskytter og beriger sperm. Du kan få foretaget en prostata undersøgelse hos din lokale læge, hvis du er i tvivl om dens tilstand og funktion.

Der er flere symptomer du bør være opmærksom på, og hvis de erfares kræver prostata undersøgelse hos lægen.

  • Vågner om natten for at skulle tisse
  • Oplever pludselige behov for at kunne tisse nu og her
  • Besvær med at påbegynde vandladning
  • Langsom strømningen af urin og vanskeligheder med at stoppe vandladning
  • Smertefuld ejakulation kræver prostata undersøgelse
  • Nedsat evne til at få erektion
  • Blod i urinen eller sæd

Hvilke problemer kan der forekomme og hvordan erfares de?

For mænd under 50 år er det mest almindelige problem med blærehalskirtlen prostatitis. For mænd over 50 er det mest almindelige problem forstørret prostata. Denne tilstand kaldes også ”Benign Prostatisk Hyperplasi” eller BPH. Ældre mænd har en større risiko for kræft i området, men denne sygdom er langt mindre udbredt end BPH. Hvis du er i tvivl om hvorvidt dine symptomer er normale eller ej, så få fortaget en prostata undersøgelse hos din lokale læge.

Hvad er prostatitis?

Hvad er prostatitis?

"Prostatitis" betyder at prostata er betændt, hvilket kan ses i en tilstand af hævelse, rødme og varme. Hvis du har prostatitis, kan du opleve en brændende fornemmelse, når du urinerer eller du er måske nødt til at urinere oftere. Andre symptomer kan være feber eller en følelse af at være træt. Betændelse i nogle dele af kroppen er normalt et tegn på at kroppen bekæmper bakterier eller reparerer en skade. Prostatitis er såvel som forstørret prostata mere hyppigt end kræft i kirtlen, men hvis du er i tvivl om hvad er prostata og dens symptomer, så bør du altid konsulere med din læge, som kan foretage en prostata undersøgelse, inden du finder en behandling.

Visse former for prostatitis er forårsaget af bakteriedannelse. Hvis du har bakteriel prostatitis, kan din læge foretage en prostata undersøgelse, ved at kigge i gennem et mikroskop og finde bakterier i en prøve af din urin. Din læge kan så give dig et antibiotikum medicin til at bekæmpe bakterierne. I nogle tilfælde kan man være ude for at have en defekt blærehalskirtel, der tillader bakterier at vokse sig større. Denne defekt kan normalt korrigeres ved operation. Det meste af tiden behøver lægerne ikke finde nogen bakterier hos mænd med prostatitis. Hvis du har vandladningsproblemer, vil lægen kigge efter andre mulige årsager, såsom nyresten eller kræft. Hvis andre årsager ikke er fundet ved den foretaget prostata undersøgelse, kan lægen beslutte, at du har en tilstand kaldet nonbacterial prostatitis. Antibiotika vil ikke hjælpe nonbacterial prostatitis. Du vil så måske blive nødt til at arbejde med din læge om at finde den rette behandling, der er bedst for dig. Ændring af kost eller varme bade kan hjælpe. Din læge kan desuden give dig en medicin kaldet en alfa-blokker til at slappe af muskelvæv i kirtlen.

Hvad er BPH?

Hvad er BPH?

Hvis du er en mand over 50 og er begyndt at have problemer med vandladning, kan årsagen være en forstørret prostata eller BPH. Som mænd bliver ældre, vokser deres kirtel. Som den vokser, klemmes urinrøret. Da urin kommer fra blæren gennem urinrøret, kan trykket fra forstørret kirtel påvirke blærekontrollen. Hvis du er i tvivl om hvorvidt du har BPH, så konsulere med din læge og få lægen til at foretage en prostata undersøgelse. Ved at konsulere med lægen, kan i finde frem til den bedste løsning til dig og undgå værre tilstand, såsom bakteriedannelse eller kræfttilstande. Hvis du har BPH, kan du opleve nogle af de førnævnte symptomer. Herunder et presserende behov for at tisse, utæthed og problemer med at komme af med vandladningen.

Hvorfor er det vigtigt at foretage en prostata undersøgelse?

I sig selv er BPH ikke en alvorlig tilstand, medmindre symptomerne er så generende, at man ikke kan nyde livet. Men BPH kan føre til alvorlige problemer. Et problem er urinvejsinfektioner. Hvis du ikke kan tisse, bør du få lægehjælp med det samme, som kan foretage en prostata undersøgelse. Somme tider sker dette pludseligt med mænd, når de fx tager allergimedicin. I sjældne tilfælde kan BPH og dens konstante vandladningsproblemer føre til nyreskader.

Er BPH et tegn på kræft? Nej. Det er rigtigt at nogle mænd med prostatakræft også har BPH, men det betyder ikke at de to tilstande altid er forbundet. De fleste mænd med BPH udvikler ikke kræft. Men fordi de tidlige symptomer er de samme for begge betingelser, bør du opsøge en læge for at være sikker.

Hvordan foretages en prostata undersøgelse?

Flere tests kan hjælpe lægen til at identificere problemet og finde den bedste behandling.

Digital prostata undersøgelse. Denne undersøgelse er normalt den første test lægen vil udføre. Lægen indsætter en behandsket finger ind i endetarmen og føler den del af blærehalskirtlen, som sidder ved siden af. Denne eksamination giver lægen et generelt indtryk af størrelse og tilstand af prostata.

Blodprøve. Lægen ønsker måske at teste en prøve af dit blod for at lede efter specifikt antigen, eller PSA. Hvis din PSA er høj ved den fortaget prostata undersøgelse, kan det være et tegn på, at du har en mere alvorlig tilstand. Men denne test er lang fra nøjagtig, men det giver en god indikator, for at undersøge kirtlen yderligere.

Billeddannelse. Lægen ønsker måske at få et billede af din kirtel ved hjælp af enten x-stråler eller et sonogram. En prostata undersøgelse med IVP eller intravenøs pyelogram er et x-ray af urinvejene. For en IVP vil et farvestof blive indsprøjtet i en vene. Senere når farvestoffet passerer ud af dit blod i urinen, vil det dukke op på x-ray. Et sonogram anvender en probe, indsat i endetarmen til at måle lydbølger fra blærehalskirtlen.

Urinstrøm prostata undersøgelse. Her kan du blive bedt om at tisse i en særlig anordning som måler, hvor hurtigt urinen flyder. Et reduceret flow kan fx betyde at du har BPH.

Cystoskopi. En anden måde at se et problem indefra er gennem et cystoskop, der er et tyndt rør med linser som et mikroskop. Røret bliver indsat i blæren via urinrøret og lægen ser gennem cystoskop.

Hvordan behandles BPH?

Flere behandlinger er tilgængelige, men du bliver nødt til at arbejde sammen med din læge om finde den løsning, på baggrund af din prostata undersøgelse der er bedst for dig. Hvis dine symptomer ikke generer dig for meget, kan du vælge at leve med dem snarere end at tage piller hver dag eller opereres, men du skal stadig have regelmæssige eftersyn for at sikre at din tilstand ikke bliver værre.

Medicin. I de seneste år har forskere udviklet flere lægemidler til skrumpe eller afslappe prostata for at holde det fra at blokere blære åbningen.

Kirurgiske procedurer. Et antal indretninger er blevet udviklet for at fjerne dele af prostata. Disse procedurer kan normalt gøres på en klinik eller hospital uden overnatning. Procedurerne er transuretrale, hvilket betyder, at lægen når området ved at gå gennem urinrøret. Lægens anordninger anvender tynde rør indsat gennem urinrøret til at levere kontrolleret varme til små områder af prostata. En gele kan anvendes til urinrøret for at forhindre smerter eller ubehag ved prostata undersøgelse og operation.

Vil du ikke behøver generelle medicin, der gør dig til at sove. Disse procedurer kaldes ” transurethral mikrobølge termoterapi” (tumt) og ”transurethral nål ablation” (tun).

Kirurgisk behandling. Operation til fjernelse af et stykke af kirtlen kan ske gennem urinrøret eller ved åben kirurgi, hvilket kræver at man skærer gennem huden i bunden af penis. Deres læge kan anbefale åben kirurgi hvis din blærehalskirtel efter prostata undersøgelse vises særligt stor. Den mest almindelige operation kaldes ”transuretral resektion af prostata” eller TURP. I TURP indsætter kirurgen et tyndt rør op i urinrøret og skærer stykker af området væk med en podenålsøje gennem et cystoskop. TURP og åben kirurgi kræver begge generel anæstesi og et ophold på hospitalet.

Er TURP det samme som at fjerne prostata?

Nej. TURP og andre procedurer for BPH fjerner kun nok væv til at lindre urinblokering. I nogle få tilfælde kan både blærehalskirtlen og vandladningsproblemer fortsætte med at vokse. Du bør fortsætte med at få din læge til at foretage en prostata undersøgelse en gang om året selv efter operation for at sikre, at BPH eller kræft ikke har udviklet sig. En fjernelse eller prostatektomi er normalt kun for at stoppe kræften fra at sprede sig.

Er der bivirkninger af behandlinger og prostata undersøgelse?

Er der bivirkninger af behandlinger og prostata undersøgelse?

Kirurgiske indgreb for BPH kan have en midlertidig effekt på ens seksuelle funktion. De fleste mænd genvinder fuld seksuel funktion inden for et år efter operationen. Den nøjagtige tid afhænger af hvor længe du har haft symptomerne før operationen blev udført og typen af kirurgien. Efter TURP vil nogle mænd synes, at sæd ikke går ud af penis under orgasme, men i stedet går tilbage ind i blæren. I nogle tilfælde kan denne betingelse behandles med et stof der hjælper med at holde blæren lukket. En læge der har specialiseret sig i fertilitetsproblemer kan være i stand til at hjælpe, hvis denne baglæns sædafgang skaber et problem for par, der forsøger at blive gravide. Hvis du har problemer efter behandling af en prostata tilstand, bør du tale med din læge eller en sygeplejerske, for atter at få foretaget en prostata undersøgelse. Erektionsproblemer og tab af blærekontrol kan behandles, og der er stor sandsynlighed for at du kan blive hjulpet. Hvis din prostata fjernes helt og kræften stoppes, er du mere tilbøjelige til at have langvarige seksuelle og blærekontrol problemer (utæt eller dryb). Din læge kan være i stand til at anvende en teknik der gør det lettere for dig at genvinde blærekontrol og seksuel funktion. Ikke alle mænd kan tage i mod denne behandlingsmetode, men de fleste mænd kan hjælpes med andre medicinske behandlinger.

Hvis du vil vide mere omkring prostata kræft, kan du med fordel læse vores artikel om prostatakræft og symptomerne af dette.

Andre interessante artikler