Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Prostatakræft og symptomer

Hvert år rammes omkring 4500 mænd af prostata kræft, som opstår når blærehalskirtlen er ude af kontrol. De typiske symptomer på kræft i blærehalskirtlen er meget lignende de symptomer som opleves ved andre problemer i området. Læs om hvilke hvilke prostatakræft symptomer du bør vær opmærksom på, og hvordan du kan forebygge dem

Få et overblik over prostatakræft symptomer

Få et overblik over prostatakræft symptomer

Omkring 4500 danskere bliver hvert år ramt af prostata kræft. Prostatakræft symptomer opstår, når celler i blærehalskirtlen vokser ude af kontrol, og mænd føler besvær ved basal vandladning. Denne kræfttype er den hyppigste form hos mænd i Danmark, med mere end 30.000 tilfælde i skrivende stund. Denne type af kræft udvikler sig normalt meget langsom, og mange mænd oplever ikke nogle prostatakræft symptomer i de helt tidlige stadier af sygdommen. Symptomer på prostatakræft hos mænd, vil typisk først opleves når blærehalskirtlen er stor nok til at påvirke urinrøret (røret der bærer urin fra blæren til penis). Når dette sker vil der opleves et øget behov for at urinere, utæthed samt en følelse af ikke at kunne tømme blæren helt.

Disse prostatakræft symptomer er ikke udelukkende tegn på at du har kæft. Faktisk er det mere sandsynligt, at samme symptomer er forårsaget af andre, mindre alvorlige prostata problemer. Andre problemer i blærehalskirtlen, kan være BPH eller en udvidelse af blærehalskirtlen.

Typiske prostatakræft symptomer

De typiske symptomer på prostata kræft vil omfatte:

  • Behov for at urinere oftere, ofte i løbet af natten
  • Pludselig hasten for at nå på toilettet
  • Besvær med at påbegynde vandladning
  • Svag urinstrøm er et af de typisk prostatakræft symptomer
  • Følelse af at blæren ikke tømmes

Disse ovennævnte symptomer på kræft i kirtlen, er ikke nødvendigvis forbundet med at have kræft. Faktisk oplever mange mænd i takt med at de bliver ældre, at deres blærehalskirtel bliver større, hvilket giver et naturligt pres på blæren. Men hvis du bemærker nogle af de typisk prostatakræft symptomer, så bør du opsøge din læge, så denne kan lave en undersøgelse af din individuelle situation.

Andre symptomer på at kræften kan have spredt sig, kan omfatte knogle- og rygsmerter, tab af appetit, smerte i testiklerne og uforklarligt vægttab.

Hvad er årsagen til prostata kræft

Hvorfor til sygdommen er ukendt, men der siges at være nogle årsager til at risikoen for at fremkalde den øges. Heriblandt:

Alder: Chancerne for at udvikle prostatakræft symptomer stiger i takt med alderen. De fleste tilfælde af denne sygdom udvikles hos mænd i alderen 50+.

Etnisk gruppe: Af årsager som endnu ikke er fastslået hvorfor, er prostata kræft mere almindelig hos mænd af afrikansk/caribiske afstamning, og mindst udbredt hos mænd af asiatisk afstamning.

Slægtshistorie: Mænd som har en førstegrads mandlig slægtning (såsom far eller bror), der berøres af denne kræfttype, er i en lille øget risiko, for at udvikle samme sygdom og prostatakræft symptomer.

Fedme: Nyere forskning tyder på at der kan være et sammenhæng mellem prostata kræft og fedme.

Motion: Mænd der regelmæssigt udøver motion eller fysisk træning har også vist sig at være i lavere risiko for at udvikle prostatakræft symptomer og problemer.

Kost: Det påvises at en højt indtag af calcium øger risikoen for at udvikle kræft i blærehalskirtlen.

Desuden har nogle studier vist, at sygdommen synes lavere hos mænd, der spiser fødevarer der indeholder visse næringsstoffer, herunder lycopen (der blandt andet findes i tomater og andre røde frugter) samt selen (der findes i paranødder).

Du kan læse mere om sygdommen i artiklen her som blandt andet omhandler hvordan prostatakræft symptomer reduceres, testes og behandles

Andre interessante artikler