Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Kan forstørret prostata behandles?

Det er vigtigt at forstå hvad en forstørret prostata er og vide at du ikke er alene. Dette begreb er også kendt som benign prostatisk hyperplasi (BHP), og forekommer ofte hos mænd over 50 år, som starter med at opleve problemer med vandladning. I takt med at en mand bliver ældre, vokser hans prostata også.

Forstørret prostata – et komplekst problem

Forstørret prostata

Hele livet sov han som en sten, men nu vågner han flere gange om natten, og mærker en presserende trykken for blæren. Denne pludselige og generende trykken resulterer i flere toiletbesøg, som gør at nattesøvnen forstyrres.

Forstørret prostata siges at være en almindelig del af at blive ældre, lige så vel som gråt hår er det. Men er det nu nødvendigt? For de fleste mænd kan disse hyppige toiletbesøg være det første tegn på en forstørret prostata eller problemer med ens blærehalskirtel. Andre symptomer kan dog også være forbundet med tilstanden, herunder at lække sin vandladning eller at have besvær med at starte en strøm af urin, på trods af den pressende længsel efter at skulle tisse. Problemet med forstørret prostata er ikke kun at toiletbesøgende om natten bliver hyppigere, det kan også påvirke ens sexlyst og varetagelsen af hverdagens almindelige rutiner.

Forstørret prostata er et problem, som er kendt under flere navne, herunder forstørret blærehalskirtel, godartet prostatahyperplasi og BPH. Som tidligere nævnt er tilstanden mere udbredt for ældre mænd, men kan reelt forekomme i alle aldersgrupper. Ifølge National Kidney and Urological Disease information er forstørret prostata, det mest almindelig prostataproblem for mænd over 50 år. Faktisk er tilstanden så almindlig når du når over de 60 år, at halvdelen af den mandlige befolkning plages af forstørret blærehalskirtel, og antallet stiger til 90% i alderen efter 85 år.

Forstørret prostata, dens symptomer og årsager

Hos mænd strømmer urin fra blæren igennem urinrøret. BPH er en godartet forstørrelse af blærehalskirtlen, som blokerer denne strømning af urinen. Da prostataceller gradvis formeres, skabes en udvidelse, som lægger et pres på urinrøret. Som urinrøret udsættes for pres fra den voksede kirtel, vil de fleste mænd opleve et besvær med vandladnings og en general gene. Symptomer på forstørret prostata kan typisk omfatte:

  • En svag eller langsom urinstrøm
  • En følelse af ikke kan kunne tømme blæren fuldstændig
  • Svært ved at påbegynde vandladning
  • Hyppig vandladning
  • En ikke sammenhængende urinstrøm
  • Smertefuldt at urinere
  • Kan ikke holde tæt

Når blæren ikke tømmes helt, øges risikoen for at udvikle urinvejsinfektioner. Andre og mere alvorlige problemer kan også udvikle sig over tiden, som en følge af at den ubehandlet forstørret prostata. Af mere alvorlige tilstande kan der nævnes blæresten, blod i urinen, inkontinens og akut urinretention (manglende evne til at tisse). En pludselig og absolut manglende evne til a urinere er en medicinsk nødsituation, hvor du bør tage kontakt til din læge straks. I mere sjældne tilfælde, kan forstørret prostata udvikle blære- og nyreskade.

De fleste mænd tror at et problem med ens blærehalskirtel er en del af det, at blive ældre, og at der faktisk ikke er så meget at kunne gøre ved det. Derfor går nogle mænd rundt med problemet i måneder sågar år, før de opsøger deres lokale læge. Men problemet kan i de fleste tilfælde behandles eller i det mindste forbedres. Ved en almindelig konsulation hos lægen, er det ikke altid at lægen, på baggrund af de forklarede symptomer, kan vide hvorvidt der er tale om en forstørret prostata, urininfektion eller fordøjelsesproblemer, som forårsager samme gene. Det er vigtigt at opsøge lægen, hvis du er i tvivl om hvorvidt du plages af forstørret prostata eller ej, for at minimere mere alvorlige tilstande, så som kræft i ens blærehalskirtel.

Hvordan undersøger lægen for forstørret prostata?

Hvordan undersøger lægen for forstørret prostata?

Lægen vil anvende et såkaldt BPH Impact Index, som er et symptom spørgeskema, som kan afgøre, hvorvidt de oplevede symptomer kræver behandling eller ej. Jo højere scoren ved dette spørgeskema er, jo mere alvorlig er symptomerne og behandlingen. Hos nogle mennesker, kan en forstørret blærehalskirtel forårsage mindre smerte og generende symptomer. Det er en meget individuel ting, hvor smerteligt og generende det kan være at have en forstørret prostata. Hvis symptomerne er milde og der scores en lav score på BPH Impact Index (mindre end 8), kan lægen i nogle situationer anbefale at afvente en videre behandling. Ved Regelmæssige eftersyn, minimum en gang om måneden, vil lægen være i stand til at opfange forstørret prostata eller andre problemer med ens blærehalskirtel i et tidligere stadie.

En række behandlinger kan lindre symptomer på lidelsen. Den bedste løsning for dig, afhænger af hvor alvorlige symptomerne er, og om hvorvidt du har andre medicinske tilstande. Størrelsen af din blærehalskirtel, din alder og din generelle sundhed vil være en beslutning, som lægen vil tage under hensyn, inden der træffes en endelig behandling. Hvad der er bedst for en mand i 50erne kan være forskellig fra en mand i 80erne. Der findes et stort udvalg af medicin og supplementer som kan lindre forstørret prostata og symptomer i forbindelse med lidelsen.

Hvilke behandlinger mod forstørret blærehalskirtel findes der?

Der findes produkter/massage apparater fx fra Nexus, som kan forebygge, såvel som at lindre de mest hyppige symptomer i forbindelse med en forstørret blærehalskirtel. De virker ved at afslappe musklerne omkring blærehalskirtlen, så urinen lettere kan flyde. Disse produkter er mest effektive for mænd med normal til moderalt forstørret prostata.

Såvel som en massager kan afhjælpe generende symptomer, kan tilskud også forebygge og lindre forstørret prostata. Netop ved naturligt at fremme blærens sundhed og harmoni, så den ikke udsættes for presserende tryk. Native Prostata Dr. anvender naturlige ingredienser, som blandt andet afrikansk kartoffel, savpalme og gederams, som i undersøgelser og forskning har vist sine egenskaber til at fremme sundheden af blærehalskirtlen.

Supplementer til forstørret prostata tilbyder et højt indhold af antioxidanter, som kan hjælpe med at forsvare prostata cellerne mod frie radikale skader. Desuden holder disse din blærehalskirtel funktionsdygtig og bidrager til at holde urin gennemstrømningen optimal.

Tilsammen kan forebyggende løsninger hjælpe med at mindske vandladningshyppigheden i dagtimerne og om natten. De kan hjælpe hvis man drypper urin, ved urin forsinkelse m.m. Hvis du oplever en brændende fornemmelse eller smerter under vandladning, kan Prostate Relief til forstørret prostata reducere disse symptomer. Det hjælper også med inkontinens og kan forbedre seksuel adfærd.

Fordelen ved at benytte naturlige behandlingsmetoder og løsninger til forstørret prostata, er at disse ikke bevirker nogle rapporteret bivirkninger. Mulige bivirkninger ved lægemidler (finasteride og dutasterid), kan omfatte erektionsproblemer, nedsat sexlyst og en reducering af mængden af sæd). Du kan læse mere om potentielle bivirkninger ved lægemidler og operation til forstørret prostata og blærehalskirtel ved at læse artiklen her.

Ved at vælge naturligt løsninger mod forstørret prostata, er ingen recept nødvendig. Netop da det er naturlige hjælpemidler, er der ingen kendte bivirkninger, og det er let tage som dagligt tilskud. Selv hvis du endnu ikke har symptomerne på en forstørret prostata, kan du begynde at bruge forbyggende tilskud tidligt for at fremme god blærehalskirtel og sundhed.

Andre interessante artikler