FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Informationer omkring prostatahyperplasi

Prostatahyperplasi er en udvidelse af blærehalskirtlen, som typisk rammer mænd over 50 år. Denne lidelse er forbundet med en række generende symptomer, som i værste fald kan udvikle sig til det værre, hvis de ikke behandles. Læs mere om prostatahyperplasi og prostata funktion her

Hvad er prostatahyperplasi?

Udvidelse af prostata funktion, også kendt som forstørret blærehalskirtel (BPH), er en fælles lidelse, som rammer mange mænd når de bliver ældre. Denne udvidelse øges gennem hele livet, og vil hos nogle så forøget at det bliver et problem. Typisk forårsager prostatahyperplasi symptomer i årene efter de 50 år.

Blærehalskirtlen vokser i størrelsen hele mandens liv, det er der ikke noget unormalt i. Men hvis prostata funktion vokser meget, kan den i værste fald forhindre at urinen kan strømme igennem blæren og urinrøret på almindelig vis. Når dette sker, kan det forårsage urinen til at presse på blæren, hvilket fører til behovet for at skulle urinere hyppigere i løbet af dagen og natten. Andre symptomer i forbindelse med prostatahyperplasi omfatter en langsom strøm af urin, behovet for at skulle på toilet i tide og utide samt at have svært ved at starte en stabil strøm under vandladning. Du kan læse mere om de typiske symptomer her. Mere alvorlige problemer i forbindelse med problemer i prostata funktion kan blandt andet omfatte urinvejsinfektioner som forårsager brændende og smertefulde fornemmelser ved vandladning. En anden alvorlig tilstand af prostatahyperplasi kan være en blokering af urinrøret. Ved en fuldstændig blokering af urinrøret bør lægen straks kontaktes, da dette er tale om en medicinsk nødsituation, som kan medføre alvorlige skader på nyrerne.

Hvor almindeligt er prostatahyperplasi?

Denne tilstand er langt fra unormal hos mænd over 50 år. Faktisk antages det at halvdelen af mænd over 50 år har problemer med sin prostata funktion. Selvom antallet umiddelbart ser højt ud, er det for de flestes vedkommende ikke ensbetydende med at det kræver medicinsk behandling. Hvis symptomerne er i den milde ende, kan prostatahyperplasi forebygges og lindres ved anvendelse af massager eller kost tilskud og supplementer til prostata.

Det er vigtigt at slå fast at denne lidelse ikke er et forstadie til kræft i blærehalskirtlen. Men i nogle situationer kan symptomerne blive så ekstreme at det kræver en akut behandling.

Skal prostatahyperplasi behandles?

Det er ikke altid nødvendigt at behandle en forstørrelse af prostata funktion. Medicinsk behandlinger eller operation er normalt forbehold til mænd, som oplever betydelige symptomer. I de fleste tilfælde vil lægen holde en overvågning, en gang om året, for at se om situationen udvikler sig til det værre eller ej.

Der er flere forskellige måder at behandle prostatahyperplasi. Behandlingsmetoden afhænger af flere forskellige faktorer, såsom alder, tilstand og symptomer. Typisk vil en potentiel behandling findes i samråd med lægen og lægens regelmæssige eftersyn.

Medicinsk behandling af BHP er normalt forbeholdt mænd, der oplever smertefulde symptomer. De tilgængelige lægemidler omfatter.

  • Alfa-blokkere, som får muskulatur i prostata funktion til at slappe af. Ved at få musklen aflastet, vil dette hjælpe til at lindre urinobstruktion forårsaget af prostatahyperplasi. Bivirkninger ved medicinsk behandlingsform kan være hovedpine, træthed, problemer med sædafgang eller uklarhed. Almindelige anvendte Alfa-blokkere til BPH omfatter tamsulosin, alfuzosin, terazosin, slidosin eller doxazosin. Det anbefales at du rådgiver dig med din læge, for at finde den medicinsk behandling der er bedst for dig og din situation. Disse lægemidler mod prostatahyperplasi skulle gerne føre til en forbedring af symptomerne inden for de første ugers tid.

  • 5-alfa-reduktase-blokker virker ved at blokere omdannelse af det mandlige hormon testosteron (DHT) til dets aktive form i blærehalskirtlen. Ens prostata funktion udvidelse er afhængig af DHT for at vokse. Ved at blokere denne omdannelse, vil det typisk føre til en reduktion af prostatahyperplasi på 25%. Bivirkninger ved at benytte denne blokker, kan omfatte en faldende sexlyst, problemer med at få erektion og problemer med ejakulation.

Kirurgi eller operation kan også anvendes til at behandle BPH. Denne behandlingsform vil anbefales til de mænd, som ikke har responderet tilfredsstillende på medicin, eller hos dem som har mere alvorlige problemer, såsom fuldstændig manglende evne til at tisse.

  • Transuretral resektion af prostata funktion (TURP) har været anvendt i lang tid mod prostatahyperplasi. Indgrebet foregår ved at lægen indsætter et særligt instrument i urinrøret igennem penis, for derefter at fjerne den del af prostata som er i vejen for udstrømningen af urin fra blæren.
  • Laser procedure er en række laser procedurer som indebærer fjernelse af blærehalskirtlens væv.
  • Mikrobølge-behandling: Denne procedure udføres generelt ved at anvende mikrobølge-energi for at dræbe nogle af de celler, som fører til forstørrelse af prostata funktion.

Inden den endelige behandlingsform for prostatahyperplasi vælges, bør du overveje risici og fordele ved hver enkelt mulighed. Kirurgi er traditionel opfattet som den der tilbyder de mest effektive fordele for BPH, men desværre også den metode, som bærer flest risici med sig.

Andre interessante artikler