Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Behandling af kræft i blærehalskirtlen

Kræft i prostata er en af de mest hyppige kræfttyper hos danske mænd. En behandling afhænger af mange forskellige overvejelser og test, som findes i fælleskab med en kvalificeret læge. Her kan du få et overblik over givne prostatakræft behandling der tilbydes i Danmark

Hvordan undersøges man for kræft i blærehalskirtlen?

Hvordan undersøges man for kræft i blærehalskirtlen?

Der findes forskellige måder at teste og undersøge kræft i prostata. Alle undersøgelser og test der kan anvendes til at hjælpe med at diagnosticere sygdommen, har sine individuelle fordele og ulemper. Hvis du er i tvivl om fordele og ulemper ved hver individuelle undersøgelse og prostatakræft behandling så kan du vejlede sig hos din lokale læge.

De mest almindelige metoder, som anvendes ved at undersøge for kræft i blærehalskirtlen er blodprøver, en fysisk undersøgelse (kendt som en digital rektal test eller DRE) og en biopsi. Disse test anvendes, hvis lægen mener, at der er belæg for at patienten kan have kræft i prostata. Denne vurdering vil typisk omfatte en analyse af patientens situation og prostata kræft symptomer. Ved at foretage disse forstadietest, kan en potentiel prostatakræft behandling undgås eller udføres i et tidligt stadie. Din læge vil typisk undersøge dig ved:

  • at bede om en urinprøve for at tjekke for infektion
  • tage en blodprøve for at teste dit niveau af prostata-specifikt antigen (PSA)
  • fysisk undersøgelse af din prostata (digital rektal test)

PSA-screening

Der bliver i øjeblikket ikke tilbudt et generelt screeningsprogram mod kræft i prostata for mænd i Danmark. I nogen lande blive mænd over 50 år tilbudt dette program, netop for at minimere en potentiel prostatakræft behandling. I Danmark vurderes det, at der ikke er nok belæg for at fordelene ved dette program, opvejer de risici, som er forbundet med denne prostatakræft behandling /undersøgelse. Denne PSA-screening måler niveauet af PSA i blodet, og kan således i nogle tilfælde hjælpe med at opdage tidlig kræft i prostata.

PSA er et protein produceret af blærehalskirtlen. Alle mænd besidder en lille mængde af PSA i blodet, som naturligt stiger med at man bliver ældre. Kræft i prostata kan øge den naturlige produktion af PSA i blodet, som kan være et tegn på udvikling af sygdommen. Denne måling kan dog være upålidelige og usikker, da et øget PSA-niveau ikke nødvendigvis betyder, at patienten bør overveje eller henvises til yderligere prostatakræft behandling. Faktisk er mere end 65% af mænd med et forhøjet niveau af PSA i blodet ikke kræftramte. Udover at resultatet ikke er 100% sikkert, kan det i mange tilfælde være en god indikator for nærmere undersøgelse for kræft i prostata.

På grund af at PSA-målingen, kan være upålidelig bliver mænd ikke rutinemæssigt tilbudt at blive undersøgt for kræft i kirtlen med brug af denne metode. Faktisk er der flere årsager til at denne prostatakræft behandling målemetode ikke er mere udbredt: Udover at den ikke er 100% pålideligt er der også bivirkninger forbundet med testen, som kan have konsekvenser for opretholdelsen af mandens efterfølgende almindelige liv. Hvis du ønsker en mere detaljerede indsigt i disse bivirkninger, kan du forhøre dig hos din læge.

Digital rektal undersøgelse

En anden metode som kan undersøge for kræft i prostata er digital rektal undersøgelse (DRE), som foretages hos den lokale læge. Lægen vil under behandlingen føle på kirtlen, for at mærke form, størrelse og vægt. Denne prostatakræft behandling kan være lidt ubehagelig, men den skulle ikke gøre ondt. Kræft i prostata kan gøre kirtlen hård og ujævn, som kan være en indikator for yderligere undersøgelse.

Biopsi

Din praktiserende læge vil vurdere din risiko for at have udviklet kræft i prostata baseret på en række faktorer og symptomer. Herunder dit PSA niveau, resultaterne af din DRE, alder, slægt historie og etniske gruppe. Hvis lægen mener at der er indikation for yderlig prostatakræft behandling /undersøgelse, kan denne henvise dig til hospitalet. På hospitalet kan der foretages en Biopsi Ultralyds undersøgelse (TRUS). Under denne TRUS, vil en ultralyd sonde blive indsat i endetarmen. Denne vil således tage små vævsprøver at blærehalskirtlen.

Hvis der findes kræftceller i de fortagende vævprøver, kan patienten blive undersøgt yderligere for at finde ud af om kræften har spredt sig. Denne undersøgelse er kendt som Gleason score. Jo lavere denne score er, jo mindre sandsynligt er det, at kræften har spredt sig. Andre test, såsom knoglescanning, og tomografi scanninger kan også blive benyttet, til en vurdering af, hvorvidt der er behov for prostatakræft behandling eller anden kræftbehandling.

Hvordan behandles kræft i blærehalskirtlen?

Hvordan behandles kræft i blærehalskirtlen?

Den prostatakræft behandling lægen vil anbefale dig, vil afhænge af dine individuelle omstændigheder og situation. For mange mænd med kræft i prostata, vil der indføres en god pleje og løbende test og konsultationer, som sikre, at kræften ikke udvikler sig. Hvis yderligere prostatakræft behandling er nødvendig, er målet at kurere eller kontrollere sygdommen, så den påvirker dagligdagen så lidt som over hovedet muligt.

Når det besluttes, hvilken behandling der er bedst for dig, vil din læge overveje:

  • type og størrelse af kræft
  • hvad kvalitet er det
  • din generelle sundhed
  • om kræften har spredt sig til andre dele af kroppen

Forebyg kræft i prostata

God pleje for prostata indebærer at være opmærksom på symptomerne og ubehag ved forstørret prostata. Disse er typisk de samme som ved blandt andet forstørret prostata.

Andre interessante artikler