Mandag - fredag | 09 - 18

69 96 03 90 Live Chat
emaerket
  • Fuld tilfredshedsgaranti

    Gælder kun på udvalgte mærker

  • Fri fragt ved køb over 499,-

    Bestil før kl. 17.00, så afsendes pakken samme hverdag

  • Del betalingen op

    Uden renter og gebyrer

Blod i din afføring?

Blod i afføringen kan skyldes flere forskellige årsager. Der er nogle ting, som du bør være opmærksom på, hvis du ser ualmindelig blod eller slim i din afføring. Se om dem her

Hvor kommer blodet fra?

Den første ting du skal gøre, er at undersøge årsagen til blødningerne i din afføring. Skyldes den hæmorider eller er der en anden mere alvorlig årsag til den? Blødninger fra hæmorider kan umiddelbart synes anderledes end blødninger relateret til mavesår, tarm infektioner eller blod fra tyk- eller tyndtarmen.

Blod i afføringen kommer primært fra den øvre mavetarmkanal eller nedre mavetarmkanal (tarm, rektum, og anus). Selvom tyndtarmen også kan være kilden til blod i afføringen, er den sammenlignet med de øvre og nedre mavetarmkanalen, sjældent kilden. De fleste mennesker tænker at blod i afføringen indeholder rødt blod, men det er ikke altid sandt.

Tyktarmen er den del af mavetarmkanalen, hvorigennem fødevarer passerer efter at den er blevet fordøjet i tyndtarmen. Tyktarmen er primært ansvarlig for at fjerne vand fra ufordøjet mad og opbevaring af ufordøjet mad, indtil det er fjernet fra kroppen som afføring. Anus (endetarmen) er den åbning, hvorigennem fødevarene passer, når det er ved at blive elimineret fra kroppen.

Farven på blodet kan afsløre årsagen

Farven af blod i afføringen afhænger ofte af placeringen af blødning i mave-tarmkanalen.Generelt, jo tættere blødningen er på anus, jo lysere røde vil blodet også være. Således vil blødning fra anus og endetarmen ofte have tendens til at være lyserødt, hvorimod blødning fra den tværgående tyktarm og højredel af tarmen, vil have tendens til at være mørkerød eller rødbrun-farvet. Hvis blodet i afføringen er rød eller rødbrun, vil det sædvanligvis omtales som rektal blødning.

Blødning, der opstår fra maven er ofte er sort, klistret, og kan være ildelugtende. Den sorte, ildelugtende og bie afføring kaldes melena. Melena opstår, når blødningen er i maven, hvor blodet er udsat for syre eller er i tyndtarmen.

Visse fødevarer (rødbede, blåbær, sort lakrids, sort kaffe, mørk chokolade), kosttilskud (kosten jern), antacida (Pepto-Bismol) kan også give afføring en tjære-lignende udseende.

Blod forårsaget af hæmorider?

Hæmoridernes øget pres på bækkenvener forårsager at venerne i endetarmen svulmes op og gradvist strækker sig ud af form. Dette øget tryk på venerne, gør det i nogle omstændigheder svært at fuldføre en almindelig afføring. Udover at afføringen kan være svær, kan du også opleve diarre, forstoppelse eller blod i afføringen.

Vedvarende pres svækker også væv, der understøtter venerne i endetarmen. Hvis vævet bliver så svag, at det ikke længere kan holde venerne på plads, kan det betyde at anus bliver fysisk beskadiget.

For nogle mennesker, kan hæmorider forårsage lidt ubehag i en begrænset periode. Andre mennesker har tilbagevendende anfald af ubehag, når hæmorider blusser op. Nogle mennesker kæmper med hæmorider smerter, ubehag og kløe i en lang periode. Smerten og granden af den, afgør i høj grad af placeringen af hæmoriden. Læs mere om de typiske symptomer på hæmorider

Hvad gør du?

Selve blødningen er, modsat hvad mange tænker, ikke fra de belastede vener, men er faktisk blod fra rifter, revner fistler eller sårdannelser fra endetarmen.

Hvis du ved årsagen til din blødningen skyldes hæmorider, kan du forebygge og reducerer hård afføring med fiberrige fødevarer og tilskud, blandt andet disse HemaPro fibre kapsler

Hvis du mistænker blødningerne skyldes andre årsager, så bør du tage kontakt til din læge, så du kan få det undersøgt.

Tilmeld nyhedsbrev