Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Blod i din afføring?

Blod i afføringen kan skyldes flere forskellige årsager. Der er nogle ting, som du bør være opmærksom på, hvis du ser ualmindelig blod eller slim i din afføring. Læs mere om dem her

Hvor kommer blodet fra?

Den første ting du skal gøre, er at undersøge årsagen til blødningerne i din afføring. Skyldes den hæmorider eller er der en anden mere alvorlig sygdom eller årsag til blodet i din afføring? Blødninger fra hæmorider kan umiddelbart synes anderledes end blødninger relateret til mavesår, tarm infektioner eller blod fra tyk- eller tyndtarmen.

Blod i afføringen kommer primært fra den øvre mavetarmkanal eller nedre mavetarmkanal (tarm, rektum, og anus). Selvom tyndtarmen også kan være kilden til blod i afføringen, er den sammenlignet med de øvre og nedre mavetarmkanalen, sjældent kilden. De fleste mennesker tænker at blod i afføringen indeholder rødt blod, men det er ikke altid sandt.

Tyktarmen er den del af mavetarmkanalen, hvorigennem fødevarer passerer efter at den er blevet fordøjet i tyndtarmen. Tyktarmen er primært ansvarlig for at fjerne vand fra ufordøjet mad og opbevaring af ufordøjet mad, indtil det er fjernet fra kroppen som afføring. Anus (endetarmen) er den åbning, hvorigennem fødevarene passer, når det er ved at blive elimineret fra kroppen.

Farven på blodet kan afsløre årsagen

Farven af blod i afføringen afhænger ofte af placeringen af blødning i mave-tarmkanalen. Generelt, jo tættere blødningen er på anus, jo lysere røde vil blodet også være. Således vil blødning fra anus og endetarmen ofte have tendens til at være lyserødt, hvorimod blødning fra den tværgående tyktarm og højredel af tarmen, vil have tendens til at være mørkerød eller rødbrun-farvet. Hvis blodet i afføringen er rød eller rødbrun, vil det sædvanligvis omtales som rektal blødning.

Blødning, der opstår fra maven er ofte er sort, klistret, og kan være ildelugtende. Den sorte, ildelugtende og bie afføring kaldes melena. Melena opstår, når blødningen er i maven, hvor blodet er udsat for syre eller er i tyndtarmen, hvilket ændrer dets farve, konsistens og lugt.

Visse fødevarer (rødbede, blåbær, sort lakrids, sort kaffe, mørk chokolade), kosttilskud (kosten jern), antacida (Pepto-Bismol) kan også give afføring en tjære-lignende udseende. Umiddelbart er det bedst at søge læge hvis du oplever sort afføring, men hvis du for nyligt har indtaget store mængder af en eller flere af førnævnte fødevarer, kan dette være grunden.

Brun
Brun

Den brune farve er helt almindelig, og denne skal du ikke lægge videre mærke til. Den kan rangere mellem chokoladebrun og en mørkere farve, men så længe den ikke er sort, burde der ikke være grund til bekymring

Rød
Rød

Hvis farven er en frisk rød, eller lettere rødbrun, er der igen ingen videre grund til bekymring. Dette er et af de almindelige symptomer på anale revner eller hæmorider, så alt du behøver at gøre, er at behandle dette

Sort
Sort

Den sorte farve er ikke et godt tegn, og kan skyldes blødninger i tarmene eller længere tilbage i fordøjelsessystemet. Denne farve kan være tegn på en mere alvorlig lidelse, og du bør søge lægehjælp.

Blod i afføring - forårsaget af hæmorider?

Hæmoridernes øgede pres på bækkenvener forårsager at venerne i endetarmen svulmes op og gradvist strækker sig ud af form. Dette øgede tryk på venerne, gør det i nogle omstændigheder svært at fuldføre en almindelig afføring. Udover at afføringen kan være svær, kan du også opleve diarre, forstoppelse eller blod i afføringen.

Vedvarende pres svækker også væv, der understøtter venerne i endetarmen. Hvis vævet bliver så svagt, at det ikke længere kan holde venerne på plads, kan det betyde at anus bliver fysisk beskadiget.

For nogle mennesker, kan hæmorider forårsage lidt ubehag i en begrænset periode. Andre mennesker har tilbagevendende anfald af ubehag, når hæmorider blusser op. Nogle mennesker kæmper med hæmorider smerter, ubehag og kløe i en lang periode. Smerten og graden af den, afgør i høj grad af placeringen af hæmoriden. Generelt varierer denne lidelse meget fra person til person, og kan ramme nogle langt hårdere end andre. Læs mere om de typiske symptomer på hæmorider

Hvad gør du?

Selve blødningen er, modsat hvad mange tænker, ikke fra de belastede vener, men er faktisk blod fra rifter, revner fistler eller sårdannelser fra endetarmen eller anus.

Hvis du ved årsagen til din blødningen skyldes hæmorider, kan du forebygge og reducere hård afføring med fiberrige fødevarer og tilskud, blandt andet disse HemaGo fibre kapsler

Du kan selv forsøge at afhjælpe hæmorider ved at ændre i din kost. Du kan drikke mere vand, og forsøge at spise mere fiberrig kost, da dette både vil gøre din afføring mindre hård, men også holde din vægt nede, hvilket ofte også kan afhjælpe problemet. Hvis du har stærke smerter, kan du bruge en lokalbedøvende salve, eller en ispose hvilket kan lindre smerterne. Hvis din hæmoride er udvendig, kan du prøve at skubbe den ind i endetarmsåbningen, hvilket også kan lindre smerterne.

Hvis du mistænker blødningerne skyldes andre årsager eller en mere alvorlig sygdom, så bør du tage kontakt til din læge, så du kan få det undersøgt.

Andre interessante artikler