Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Kan disse vorter påvirke dit sexliv?

De fleste mennesker, der har haft flere seksuelle partnere, eller som har en sexpartner, der har haft flere seksuelle partnere har været udsat for eller været smittet med virussen der kan give kønsvorter. Forøgelse af antallet af partnere, øger i høj grad risikoen for infektion. Selvom virussen er meget almindeligt, vil de fleste mennesker ikke være klar over, at de er inficerede, fordi deres immunforsvar vil holde sygdommen "i skak" , hvilket også kaldet ”en subklinisk infektion”.

Hvordan spredes kønsvorter

Den virus, der forårsager kønsvorter, spredes lettest gennem direkte hud-mod-hud kontakt. Der er flere årsager til kønsvorter kan spredes, det kan være gennem vaginal, anal og oralsex, sammen med en inficeret partner. Virussen er også blevet fundet i sæd og vaginale sekreter. Virussen er mest smitsom når vorterne er i udbrud/synlige.

Er kønsvorter farlige

I de fleste tilfælde er kønsvorter uskadelige. Dog kan nogle typer af genital HPV spille en vigtig rolle i udviklingen af cervikal cancer. Derfor er det vigtigt at søge læge hvis man er blevet inficeret.

Hvordan kan kønsvorter påvirke dit sexliv

Hvordan kan kønsvorter påvirke dit sexliv

Mange mennesker med kønsvorter er flove eller skammer sig over deres situation. De bekymre sig om at sprede infektionen til en partner. Hvis der i et nyt forhold, kan de bekymre sig om at fortælle partneren om deres tilstand, af frygt for at blive afvist. Med alle disse bekymringer, er det almindeligt, at folk med kønsvorter at føle angst om at have sex. Nogle kan helt undgå seksuel aktivitet, hvilket kan føre til depression, ensomhed, og et tab af intimitet med en partner. Sexlysten kan falde og man kan risikere at blive for anspændt til at kunne nyde sex. Hvis du tror, du har kønsvorter bør du søge læge for at få behandling. En læge kan også give råd om sikker sexpraksis og om hvorledes man håndterer fremtidige udbrud. Patienter bør fortælle deres partnere hvis de er blevet diogniseret med kønsvorter. Partneren skal derefter kontrolleres af en læge.

Hvordan kan kønsvorter påvirke din sexpartner

Hvis du har været med din nuværende partner i mere end et par uger, så han / hun har sikkert allerede været udsat for virussen. Langsigtede partnere deler sandsynligvis virus og derfor bør re-infektion, ikke forekomme. Hvis du overvejer en ny partner, vil der være en risiko for spredning af virus / vorter til den nye partner. Omkring to tredjedele af mennesker, der har sex med en partner med aktive vorter vil udvikle vorter selv. Selvom brug af kondom er nyttigt, betyder det ikke fuldstændig beskyttelse, fordi det ikke dækker hele det genitale område. Også, at have genital kontakt uden "samleje" kan stadig sætte partneren i fare, da virussen spredes gennem hud-mod-hud kontakt. Virussen spredes lettest, når aktive vorter er til stede, men virussen kan stadig spredes efter vorter er helet, især i de første 6 måneder efter at have været aktive. Kondomer bør altid anvedes indtil begge partnere er blevet testet for andre sexsygdomme.

Anden påvirkning

Anden påvirkning

Kønsvorter kan påvirkes under graviditeten, hvor virussen kan blusse op. Dog synes kønsvorter ikke at have nogen effekt på selve graviditeten eller barnet. Sammen med din partner eller fremtidige partner, kan i være nødt til at indse risikoen der eksisterer, hvis i har sex uden kondom, da virussen også kan videregives når den ikke er synlig/i udbrud. Der findes mange typer af HPV, og mange af dem er ufarlige, og nogle kan give kønsvorter. Nogle få HPV typer kan forårsage kræft i penis, anus eller bagsiden af halsen, herunder bunden af tungen og mandlerne. De typer af HPV, som kan forårsage kønsvorter er dog ikke er de samme som de typer, som kan forårsage kræft.

Andre interessante artikler