Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Kan rygning gøre dig impotent?

Har rygning og impotens noget med hinanden at gøre? Det vil vi give dig svaret på her, hvor vi sammenligner resultater fra forskellige undersøgelser af impotens og rygning. Vi vil ligeledes se på hvordan nikotin påvirker kroppen og holde det op imod akademiske undersøgelser af impotente mænd.

Undersøgelser af impotens

Undersøgelser af impotens

Selvom forskerne længe har været uenige om, hvilken sammenhæng der er mellem rygning og impotens, tyder de seneste undersøgelser på at cigaretter faktisk kan påvirke seksuel præstation.

Efter at have hørt en radiovært prædike om cigaretter, impotens og dårlig videnskab, besluttede Tammy Tengs, ScD at rense luften. Tengs, som er en offentlig sundhedsforsker ved University of California i Irvine, blev ikke overbevist af nogen af de tidligere undersøgelser, der specifikt undersøger sammenhængen mellem rygning og impotens. Så hun tog en ny tilgang til spørgsmålet.

"Vi kiggede på hver enkelt undersøgelse foretaget i de seneste to årtier, som havde en masse impotente mænd," siger hun. Nitten af disse undersøgelser - som involverer ialt 3.819 impotente mænd – undersøgte også rygevaner. Som rapporteret i Preventive Medicine, fandt Tengs at 40 procent af de impotente var rygere, sammenlignet med kun 28 procent af den generelle befolkning. Enten så øger rygning risikoen for impotens, eller også er der en masse rygere derude som er virkelig uheldige. Hun mener dog det er rimeligt at påpege, at mænd, der ryger, mens de er unge, kan opbygge nogle problemer senere i livet og at rygningen kan være årsag til impotens.

Nikotinens effekt

Nikotinens effekt

Selv før Tengs undersøgelse, havde mandlige rygere måske allerede gjort deres egne bekymrende observationer. Først og fremmest på grund af de kortsigtede og langsigtede virkninger af cigaretter, ville det være en smule overraskende, hvis rygning ikke også hæmmer erektioner. Nikotin får blodkarrene til at lukke sig sammen, hvilket potentielt kan bremse strømmen af blod til penis. Som noget der er endnu værre, kan en indtagelse over en længere periode påføre permanent skade på arterier i hele kroppen, inklusiv dem der fører til penis. Selvom impotens i høj grad er et problem blandt ældre mænd, kan yngre mænd der ryger, ifølge forskerne, også mærke at de har svagere erektion som følge af trange blodkar.

Selvom tidligere forsøg har haft blandede resultater, så er et par af dem virkelige øjenåbnere. Forskere ved Wake Forest University i Winston-Salem, North Carolina - i hjertet af tobakland - undersøgte 59 mænd med mangeårigt forhøjet blodtryk. Som rapporteret i et nummer af The Journal of Family Practice i januar 2001, havde 15 mænd erektionsproblemer, herunder otte nuværende rygere og seks tidligere rygere. Forskerne konkluderede, at mænd med forhøjet blodtryk der ryger, har omkring 26 gange så stor sandsynlighed for at blive impotent end ikke-rygere. (På grund af det lille antal patienter, bør skønnet dog tages med et gran salt).

Selvom resultaterne fra denne undersøgelse er alarmerende, kan de ikke matche chokværdien af en lille undersøgelse offentliggjort tilbage i 1986 i tidsskriftet Addiction Behavior. I denne undersøgelse, gik forskerne lige til kernen af sagen: De påsatte penissensorer til 42 mandlige rygere og viste dem derefter erotiske film. Nogle af deltagerne, røg cigaretter med højt nikotin indhold før forsøget, imens andre spiste slik. De foruroligende resultater var: Bare to cigaretter reducerede "penis diameter" markant under showet. Det vil sige at de mænd der havde røget oplevede mindre og blødere erektioner. (Det giver derfor god mening at gemme cigaretterne til efter sex).

For nylig, i 2006, i en australsk undersøgelse af 8.367 mænd, rapporterede forskere, at rygning øger sandsynligheden for impotens med 27 procent, og konkluderede at det var markant forbundet med erektil dysfunktion. De opdagede også, at jo mere en mand røg, jo mere sandsynligt er det, at han vil lide af erektil dysfunktion.

Det er vigtigt at huske, at mange andre faktorer end rygning kan føre til erektil dysfunktion, herunder stress, forhøjet blodtryk, alkoholisme, diabetes og prostatakirurgi. Hvis du er ryger og har problemer med at opnå eller opretholde en erektion, kan det dog være en rigtig god idé at komme af med afhængigheden. Du bør også se en urolog eller læge for en helbredsundersøgelse og rådgivning. Med lidt hjælp, er der en god chance for du kan vende tilbage til et fuldt tilfredsstillende sexliv.

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med