FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Kønsvorter behandlingsmuligheder

Kønsvorter eller kondylomer er en yderst smitsom kønssygdom hos unge og voksne, som kræver akut behandling. Fjernelse af kønsvorter kan være en lang proces afhængig af den metode du vælger. Her kan du læse om muligheder for fjernelse af kønsvorter

Hvad er kønsvorter og hvad er de forårsaget af?

Denne vorte er en af de mest almindeligste typer af seksuelt overført infektioner. Der skønnes at mindst halvdelen af alle seksuelt aktive mennesker, vil på et tidspunkt i deres liv, blive smittet med Human Papillomavirus (HPV). HPV er den virus, som forårsager vorten. Kvinder er flere tilbøjelige til at udvikle kønsvorter end mænd.

Kønsvorter eller kondylomer er en yderst smitsom kønssygdom hos unge og voksne. Derfor er det vigtigt at beskytte sig under samleje, for ikke at blive smittet.

HPV virus

Der findes 100 typer af HPV-virus, men denne lidelse menes at være forårsaget af type 6 og 11. Disse typer af HPV forårsager vorter på kroppen, andre, mere alvorlige typer af HPV, kan medføre ændringer i cellerne. Type 6 og 11 klassificeres som lav risiko HPV, da de ikke er i risikozonen for at udvikle kræft. Dog er det vigtigt at behandle vorten, da den er meget smitsom.

Kønsvorter, som navnet antyder, påvirker vorten det fugtige væv i, og omkring kønsdelene. Hos kvinder synes de at forekomme omkring det anale område, livmoderhalsen, lår og vagina, mens de hos mænd ofte forekommer på anus, penis, øverste lår og urinrøret.

Denne lidelse viser sig som hævelser i kønsdelene med en nuanceret grå farve og til tider som et blomkål. I mange tilfælde er vorten så lille, at den kan være svær at se for øjet. Fjernelse af vorterne kan gøres på flere forskellige måder.

Forskellige typer af kønsvorter?

Der findes forskellige typer af disse vorter, som alle er forårsaget af samme virus.

Kønsvorter er normalt bløde og fugtige og har tendens til at blive dannet i en ”gruppe” af tre til fire vorter. Bemærk dog, at dette kan varierer fra person til person. Nogle mennesker vil opleve kun at have én eller to vorter, mens andre vil have flere. Når vorten forblives ubehandlet, vil den vokse og danne små blomkål-formede klynger, der er kødfarvet.

Du har måske læst, at kønsvorter kan forårsage "mild smerte", og at de kan forårsage kløe eller bløde. Dette sker dog yderst sjældent, og udelukkende hvis vorten når en betydelig størrelse og / eller hvis du ridser i den. Hvis du tror du har kønsvorter, skal du undgå at skrabe (for at undgå blødning), og konsultere dig direkte hos din lokale læge.

Kønsvorter hos kvinder

De forskellige former for vorter, der påvirker kvinder kan vises i og omkring skeden, vulva, anus eller nær livmoderhalsen. Ofte er vorter for lille til at se eller mærke.

Vorter inde i vagina eller anus, kan give ubehag, men i mange tilfælde vil heller de forårsage nogen former for symptomer.

 • To ud af tre tilfælde af kønsvorter er i nærheden af vulva
 • En ud af tre tilfælde af er i skeden
 • En ud af tre tilfælde er mellem vagina og anus
 • En ud af fire tilfælde er omkring anus
 • En ud af 10 tilfælde er på livmoderhalsen
 • En ud af 25 er ved åbningen af urinrøret

Kønsvorter hos mænd

Hos mænd, er vorten mindre almindelig end hos kvinder. De optræder ofte på spidsen af penis, men de kan også forekomme omkring anus, især hvis virussen overføres ved analsex. De fleste typer af vorter vises mellem en til tre måneder efter du er blevet smittet med infektionen.

I omkring halvdelen af alle tilfælde, vil kønsvorten forekomme på skaftet af penis, som regel lige under forhuden.

 • I et ud af tre tilfælde, er kønsvorter omkring anus
 • I én ud af 10 tilfælde, på penishovedet
 • I én ud af 10 tilfælde, inde i urinrøret
 • I én ud af 12 tilfælde, under forhuden
 • I omkring en ud af 30 tilfælde, vises kønsvorten mellem anus og pungen
 • I én ud af 100 tilfælde, vil vorten være på pungen

Hvordan smitter kønsvorter?

Disse vorter spredes ved hud-mod-hud kontakt - som regel under vaginal, anal eller oral seksuel aktivitet. Der er en lille sandsynlighed for, at kønsvorten kan smitte, selvom der ikke er nogle synlige vorter. Kønsvorter kan ikke spredes ved at røre hårde overflader, ligesom et dørhåndtag eller toiletsæde. Det kan heller spredes ved at dele tøj eller håndklæder, med en person som er smittet med infektionen.

Hvordan undgår du at blive smittet?

Din bedste chance at undgå at blive smittet med HPV er at afholde dig helt fra sex eller begrænse seksuel kontakt med en person, som du ved, ikke er inficerede med virusen. Hvis det ikke er en mulighed, kan kondomer kan give en vis beskyttelse. Det er dog vigtigt at understrege, at kondomer er ikke 100% sikre, da de ikke dækker hele penis eller omkringliggende områder, hvor vorten kan sidde.

Findes der en vaccine?

Der er i øjeblikket en vaccine (Gardasil®), som beskytter mod kønsvorter. Denne vaccine beskytter mod 2 typer af HPV, som blandt andet forårsager kønsvorter. Det beskytter også mod de 2 typer af HPV, der kan forårsage livmoderhalskræft hos kvinder. Vaccinen gives i 3 doser. Den er tilgængelig for mænd og kvinder alderen 9 til 26 år. Læger anbefaler, at vaccinen gives før nogen bliver seksuelt aktive (før de kan blive udsat for HPV). Vaccinen kan ikke forebygge eller behandle vorterne eller livmoderhalskræft, hvis personen allerede er inficeret med virussen.

Hvordan behandles kønsvorter?

Behandlingen afhænger af typen af vorter du har, og hvor de er placeret.

Der er to hovedtyper af behandling:

Anvende en creme, lotion eller kemikalie til vorterne (lokal behandling). Der er forskellige cremer, geléer eller opløsninger der generelt anbefales af læger og skal anvendes til det genitale område, som er inficeret med vorter. Kønsvorter kan faktisk forbedres væsentligt inden for blot et par dage med den rigtige behandling.

Ødelægge vævet i vorter ved frysning, opvarmning eller ved at skrabe kønsvorten væk. Denne løsning foretages ofte, hvis lokal behandling ikke har vist nogle resultater.

 • Laserbehandling: Normalt er dét at få foretaget laserbehandling, en mere intensiv måde at slippe af med vorten på. En lokalbedøvelse gives til patienter under behandlingen, og en højintensitet laserstrål påføres det ramte område til behandling af vorter. Denne behandling form af fjernelse af kønsvorter kan være ideel i mere alvorlige situationer.
 • Kirurgi: Kirurgi er en anden mulighed for fjernelse af kønsvorter. Patienterne får lokalbedøvelse af kirurgen, og kirurgen skærer vorterne ud for at fjerne dem.

De fleste aktuelle behandlinger har tendens til at fungere bedst på blødere vorter, hvor skrabning har tendens til at fungere bedre på hårdere og grovere vorter. Nogle gange kan en kombination af flere behandlinger anvendes.

For nogle mennesker, kan behandlingen tage flere måneder for at fjerne kønsvorten, så det er vigtigt at holde ud.

Kan man behandle vorterne hjemme?

Kan man behandle vorterne hjemme?

Det siges, at man kan anvende nogle mere alternative metoder til fjernelse af kønsvorter.

Det siges at lidelsen, kan reduceres ved anvendelse af E-vitamin olie og hvidløg. Når E-vitamin olie påføres det ramte område, anbring olie fra et knust hvidløg. Herefter skal det berørte område indpakkes i et klæbebånd. Hvis dette gøres regelmæssigt, vil det kun tage en uge, før vorterne forsvinder.

Løgsaft fremstillet ved at have løgskiver liggende i vand eller æblecidereddike natten over kan anvendes med en vatpind på vorter for at slippe af med dem. De vorter kan også behandles i hjemmet ved at følge en streng diæt bestående af frugt og grøntsager såsom grønne bladgrøntsager, mango, radiser m.m.

Vi anbefaler dog ikke at benytte hjemmelavede formularer til fjernelse af kønsvorter.

Hos ShytoBuy tilbylder vi produktet ZymaDerm mod kønsvorter. Produktet er en lokal behandling, som effektivt kan eliminere vorten. Denne formular er baseret på naturlige kombinationer af ingredienser, så du sikkert og let kan behandle din vorte uden tanke på alvorlige bivirkninger eller efterfølge.

Efter behandlingen?

Når du først er smittet med HPV, vil du altid have denne virus i kroppen. Ved at have virussen, er du i risikozonen for at udvikle nye kønsvorter. Du kan dog forebygge fremtidige udbrud ved at beskytte dig under seksuel aktivitet eller undgå at have samleje med en person, som er i udbrud.

Andre interessante artikler