FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Mulige årsager til hårtab hos kvinder

Hårtab hos kvinder kan skyldes en lang række forskellige årsager. I artiklen her kan du blive klogere på nogle af de mest hyppige årsager til at kvinder taber håret

Hvem kender ikke begrebet ’en dårlig hår dag’, oh skræk… At stå op om morgenen og erkende, at håret bare ikke vil sidde i dag, er bestemt ikke en god start.

For mange af os er håret en stor del af vores identitet. Vi ønsker os et langt, tykt og smukt hår, og vi føler, at vi med håret kan give udtryk for vores stil. Men hårtab er ikke bare noget mænd oplever. 40 pct. af alle, som oplever midlertidigt eller langvarigt hårtab, er kvinder. Nedenfor kan du læse om nogle mulige årsager til hårtab. Hvis du ønsker mere behandlingsrelateret artikler, kan du få mere information om behandling af hårtab her.

Nogle oplever, at håret generelt bliver tyndt, og nogle må se på bare pletter, der bare vokser mens andre bliver regulært skaldede. Modsat mænd, er det kun meget sjældent, at kvinder får høje tindinger.

Det er normalt at tabe omkring 50 til 100 hårstrå om dagen. Du vil finde nogle døde hår i børsten eller kammen og på dit tøj. Men hvis du kan hive hele totter ud af håret eller du oplever mange løse hår, når du vasker håret, så er der tale om unormalt hårtab. Det vil også være unormalt, hvis du kan registrere, at dit hår gradvist bliver tyndere. Er du bekymret over, om det er tegn på sygdom, skal du gå til lægen.

Hårtab hos kvinder kan udløses af mange forskellige helbredsmæssige ændringer, ligesom det også kan skyldes en bestemt livsstil. Først og fremmest bør man have tjekket skjoldbruskkirtlen og eventuelle hormonelle ubalancer. Ofte vil håret komme tilbage, hvis den type problemer er årsagen.

1. Skjoldbruskkirtlen
1. Skjoldbruskkirtlen

Skjoldbruskirtlen er en todelt kirtel, som sidder foran på halsen. Den producerer hormoner og regulerer mange af kroppens funktioner. Hvis kirtlen producerer for mange eller for få hormoner, kan en af effekterne være, at håret svækkes. Men hårtab er sjældent det eneste symptom på problemer i skjoldbruskirtlen. Andre symptomer kan være vægtøgning eller vægttab, følsomhed overfor kulde og varme og forandringer i hjerterytmen.

2. P-piller og anden medicin
2. P-piller og anden medicin

En ukendt bivirkning ved at tage p-piller er, at man kan risikere et øget hårtab. Det hormon, der påvirker ægløsningen, kan også medføre tyndere hår hos nogle kvinder, især dem med en familiedisposition for hårtab. Nogle gange begynder hårtabet, når man stopper med at tage pillen. Anden medicin, som også kan medføre hårtab, er blodfortyndende medicin og præparater mod for højt blodtryk, hjertesygdomme, gigt og depression.

3. Ekstrem stress
3. Ekstrem stress

Voldsom følelsesmæssig og fysisk stress kan påvirke håret, så du pludselig taber mellem halvdelen og to tredjedele af hovedhåret. Det kan være ved alvorlig sygdom og store operationer, ulykker, der forårsager stort blodtab og store følelsesmæssige traumer.

4. Skrappe diæter
4. Skrappe diæter

Du kan risikere at tabe mere end kilo på sidebenene, når du går på en skrap kur. Hvis du taber dig mere end seks-syv kilo, kan du opleve hårtab op til tre-seks måneder efter kuren. Men er det en sund kur, vil dit hår komme igen. Vær forberedt på, at dit hårtab vil være større, hvis din kur indeholder meget lidt protein eller meget A-vitamin.

5. Børnefødsler
5. Børnefødsler

Nogle kvinder oplever, at deres hår bliver tykkere under graviditeten. Det skyldes et højere niveau af hormoner, som forhindrer håret i at falde af. Men det varer ikke ved. Efter børnefødslen vil hårene hurtigt falde af. Og det kan give oplevelsen af et usædvanligt stort hårtab, og det kan vare op til to år før håret bliver normalt igen.

6. hormonel ubalance
6. hormonel ubalance

Kvinder med hormonel ubalance og ringe cirkulation i kroppen kan forsage hårtab. Kroppen har højere niveauer af androgener, og det betyder ofte mere hår på kroppen, men til gengæld tyndere hår på hovedet. Der findes en række tilskud til at fremme hormonel ubalance i kroppen, blandt andet Nourkrin, som er specielt sammensætning til kvindelig hårtab.

7. Ringorm
7. Ringorm

Hvis man har ringorm og denne svampetype bevæger sig op til hovedbunden, kan det medføre kløende, runde pletter af skaldethed. De bare områder kan være skallende og røde. Ringorm smitter ved direkte kontakt, men det kan behandles med svampemiddel.

8. Stramme hestehaler
8. Stramme hestehaler

Den er god nok: stramme elastikker kan irritere hovedbunden og være årsag til, at håret falder af. Det samme gælder også, hvis du bruger papillotter. Hvis du lader håret hænge naturligt, vil det gro ud igen helt normalt. Men holder du fast i den stramme stil i årevis, risikerer du at irritere hårbunden permanent og at have et varigt hårtab.

9. Kemoterapi
9. Kemoterapi

De fleste ved, at kemoterapi kan medføre voldsomt hårtab. Men ikke alle ved, at det også gælder ved strålebehandling. Det er en rigtig ubehagelig bivirkning ved behandlingen, fordi det er et så synligt udtryk for at man er syg, men det er heldigvis næsten altid en kortvarig effekt, der som regel varer i seks til otte måneder.

Andre interessante artikler