Fri fragt på alle ordrer over 499kr

Fuld tilfredshedsgaranti
Gælder for udvalgte mærker

Fri fragt ved køb over 499 kroner
Dør til dør-levering eller til valgfri pakkeshop

Kunders databeskyttelse
Din data er sikker og beskyttet hos os

Sådan behandler du hårtab og begyndende skaldethed

Utallige mange mænd og kvinder lider af hårtab. 75% mener ikke at behandling af hårtab er muligt, men takket være en række forskning og udvikling, tilbydes der i dag en bred vifte af effektive produkter mod tab af hår. I denne sektion har vi udvalgt verdensanerkendte produkter, som er nøje udvalgt for deres høje succesrate mod forbyggelse og bekæmpelse af hårtab.

Hvad er hår?

For at få en forståelse af den mekanisme som forårsager hår tab, såvel som at få et overblik over de potentielle hårtabs behandlinger på markedet, bør du have indsigt i hårets cyklus.

Hår vokser overalt på den menneskelige hud med undtagelse af håndflader og i sålen af foden. Men på mange steder af kroppen er håret så fint og tyndt, at det stort set er usynligt for det blotte øje.

Det gennemsnitlige voksne hoved har omkring 100.000 til 150.000 hår og mister op til 100 af dem om dagen; så at opdage et par omstrejfende hår på din hårbørste er ikke nødvendigvis grund til alarm eller tegn på uønsket hår tab eller akut research efter en hårtab behandling.

Hårets vækstcyklus

Hver follikel (hårstrå) har sin egen livscyklus. Denne vækstcyklus kan blive påvirket af flere forskellige faktorer, som alle kan forårsage uønsket bivirkninger, blandt andet hårtab. Hårets vækstcyklus kan blive påvirket af alder, sygdomsforløb, stress, kosmetiske produkter osv. (læs om de typiske årsager nedenfor). Folliklens livscyklus er opdelt i tre faser:

 • Anagen – den aktive hårvækst, der varer mellem to til seks år.
 • Catagen – overgangen fra vækst til hvilefasen, som der varer to til tre uger.
 • Telogen - hvilefase, der varer omkring to til tre måneder; ved afslutningen af hvilefase sker der et naturligt hårtab, da håret bliver erstattet med et nyt, og cyklus starter forfra.

Denne vækstfase er vigtigt at forstå, hvis man ønsker at få en dybere forståelse af, hvordan hårtab behandlinger fungerer.

haarvaekstcyklus

Hvad er årsagen til hårtab?

Tab af hår, hos mænd såvel som hos kvinder, kan være et resultat af flere faktorer. Nogle af årsagerne kan være af hormonforandrende karakter, såsom stress-, miljø-, alder-, levestilsrelateret eller blot den genetiske sammensætning.

En hyppig årsag til hårtab er forårsaget af alderdom. I takt med at vi bliver ældre, vil den normale hårvækst cyklus bremses. En anden almindelig årsag til at mænd og kvinder taber håret, antages at være af arvelig karakter, som også kendes under navnet arvelig skaldethed. Men der findes også en række andre faktorer, som kan have indflydelse på at nogle hårsække har en kortere vækstperiode end andre.

Hormoner: Hormonelle forandringer og ubalance kan også forårsage midlertidig tab af hår. Pludselig hårtab hos kvinder kan være relateret til ubalance blandt andet på grund af graviditet, barsel, ophør af p-piller eller overgangsalderen.

Gener: Hos genetisk modtagelige mennesker, kan visse kønshormoner udløse et bestemt mønster af permanent hårtab. Mest almindelig ses dette hos mænd, som har arvet lidelsen fra enten faderens eller moderen side. Denne lidelse kan forårsage tab af hår eller udtynding allerede i begyndelsen af pubertetsårene.

Stress, sygdom og graviditet: kan forårsage hårtab. Ligeledes kan hovedbundsinfektioner, svampeinfektioner eller andre hudlidelser, forårsage et permanent tab af hår hvis de ikke behandles aktivt.

Narkotika: Herunder kemoterapi, lægemidler der anvendes til behandling af kræft, blodfortyndende medicin, blodkontrollerende medicin og p-piller.

Skader og røntgenstråler: kan forårsage midlertidig hårtab. I sådanne tilfælde, vil normal hårvækst sædvanligvis returnere tilbage når skaden er helet eller blevet behandlet.

Nedsat immunforsvar: Kan påvirke hårsækkene. Alopecia (pletskaldethed) er en hårlidelse, som opstår når kroppens immunforsvar angriber hårsækkene.

Kosmetiske procedurer: Såsom hårvask for ofte, permanenter, blegning og farvning af håret kan bidrage til uønsket hårtab eller udtynding af håret. Det er dog vigtigt at understrege, at disse procedurer ikke forårsager skaldethed. I de fleste tilfælde vil håret gro normalt igen, hvis kilden til problemet fjernes. Alligevel kan alvorlige skader på hår eller hovedbund sommetider forårsage permanent skaldede pletter uden hår.

Chok: Hårtab kan også forekomme efter et fysisk eller følelsesmæssigt chok. Mange mennesker har oplevet udtynding af hår månederne efter et fysisk eller følelsesmæssig chok. Eksempler på dette kan være pludselig eller overdreven vægttab, høj feber eller et dødsfald i familien.

Medicinske tilstande: Thyroid sygdom, lupus , diabetes , jernmangel, spiseforstyrrelser , og anæmi kan forårsage hårtab. Problemer med skjoldbruskirtlen kan forårsage en forandring af det hormonale niveau i kroppen som ligeledes kan påvirke hårets vækstcyklus.

De fleste gange, hvis den underliggende tilstand behandles, vil håret vokse tilbage, medmindre der er ardannelse som i nogle former for lupus, lichen planus eller follikulært lidelser.

Kost: Et lavt protein kost eller alvorligt kaloriefattig diæt kan også forårsage midlertidig hårtab.

Typer af hårtab

Lidelsen rammer ikke kun mænd, men kan også ramme kvinder. Hårtab hos kvinder er dog, modsat mænd, i sjældne tilfælde forbundet med en komplet skaldethed. Men hos kvinder viser problemet sig ofte mere i form af en udtynding af håret, som i lige så stor grad kan virke enormt knækkende på selvtillidsskalaen. Nedenfor ses de forskellige typer af hår tab, hos både mænd og kvinder, såvel som en beskrivelse af knyttende årsag og hårtab behandling.

shydk-haartab-pagebanner

Involutional alopecia

Hårets vækstcyklus bremses i takt med at vi bliver ældre. Alder kan forårsager en reducering af tykkelsen af håret og grohastigheden. Denne mest hyppige årsag til hårtab kaldes involutional alopeci, og skyldes at hårsækkene gradvist går ind i telogen(hvile)-fasen. Det resterende hår bliver således færre og synes tyndere. Hjælp og forebyggelse:

 • Involutional alopecia kan forebygges ved at tage tilskud, cremer, olie, minoxidil skum, som stimulerer hårets aktive vækstfase.

 • Reducere dine hårvaske til 1-2 gange ugentligt.
 • Invester i en mild shampoo, som renser hovedbunden uden brug af kemikalier og skrappe ingredienser (se efter om den der egnet som hårtab behandling, da dette typisk vil stå på den.)

Telogen effluvium

Kan opleve midlertidige hårtab, som varer uger til måneder efter en stresset periode eller sygdomsforløb; såsom fødsel, feber, alvorlig sygdom, stress eller pludseligt vægttab. Dette kan nedsætte hårvæksten gradvist i et par måneder. Dette sker på grund af ændringer i hårets vækstcyklus, som forårsager at et stort antal hår går i hvilefase (telogen) på samme tid (typisk 30-50% af håret). Hjælp og forebyggelse: Find årsagen til den pludselig livsstilsændring.

Mandlige mønster skaldethed

Androgen alopeci (også kaldet mandelig skaldethed), viser sig som et hårtab i et M-mønster med gradvise hårtab fra tindinger og månen. I denne tilstand kan du opleve hårtab allerede i dine teenageår eller begyndelsen af 20''erne. Håret bliver finere, kortere og tyndere. Det er en genetisk disponerede tilstand, som kan påvirke både mænd og kvinder. Hjælp og forebyggelse:

 • Sørg for at dit hår for den rette mængde af nærringsstoffer; Zink, protein og andre naturlige kilder vil kunne fungere som en fantastisk hårtab behandling.
 • Hold en afbalanceret kost og hold dig aktiv.

Kvindelige mønster skaldethed

Forårsager en generel udtynding af håret over hele hovedbunden, omfattende hårtab på kronen. Som hårtabet opstår, bliver hovedbunden gradvist mere synlige. Den tilstand fører sjældent til total skaldethed. Kvindeligt hår tab starter ofte tidligt i livet, og kan allerede give en udtynding i begyndelsen af 20''erne. I mange tilfælde, vil der ikke vise tilbøjeligheder til merkant eller mærkbar udtynding indtil 40''erne eller senere, fordi tempoet af hår tab har tendens til at være gradvist. Hjælp og forebyggelse: samme råd som ved mandelig mønster skaldethed.

Pletvis hårtab

Alopecia areata eller pletvis hår tab, rammer hyppigst børn eller unge, men kan forekomme hos voksne også. Denne tilstand viser sig, som pletter af hårtab, som almindeligvis lokaliseres til hovedbunden, men kan også ramme øjenbryn, ben, arme og skæg. Det er ofte pludseligt i udbrud og håret normalt vokser tilbage indenfor seks måneder til et år. Men når håret gror ud igen i et område, kan være anderledes end det forhenværende hår. Hos nogle mennesker, kan håret opleves tyndere uden pletter af skaldethed. Hos andre kan det vokse ud og små, korte stubbe kan forekomme. Alopecia areata kan generelt betragtes en autoimmun tilstand, hvor kroppen angriber sine egne hårsække. Hårtab behandling:

 • Typisk vil håret gro ud inden for 2-3 måneder, og ingen nødvending behandling vil være nødvending.
 • Alt afhængighed af sværhedsgraden, vil alopecia areata normalt kunne reduceres med steroid cremer, salver eller lotions.

Tinea capitis (ringorm i hovedbunden)

Skyldes en svampeinfektion i hovedbunden, som hyppigst påvirker børn i skolealderen og går væk i puberteten. Det er sjældent at det forekommer hos voksne. Det indebærer kun dele eller hele hovedbunden. Hårtabet bryder ud på områder, der er berørt med infektionen. Huden er betændt (rød opsvulmede), runde, skællende områder med pus-fyldt sår. Tilstanden til fremkalde en let feber eller hævede lymfeknuder i nakken. Det er smitsom og kan sprede sig. Når infektionen er helbredt, gror håret normalt ud igen. Behandling af hårtab forårsaget af hudinfektion, vil afhænge af den specifikke infektion.

Traumatisk alopeci

Hårtab kan også opstå på grund af pres på håret, forårsaget af frisurer som svækker og skader håret. Kan også være i form af hårbehandlinger, herunder hårfarvning, blegning eller permanent. Denne hårtab behandling kan forebygge Traumatisk alopeci:

 • Vær opmærksom på de produkter og styler dit hår med, undgå de skrappe hårstylingsprodukter.
 • Undgå hårfarvning, blegninger og permanet.

Trichotillomania

Nogle mennesker har for vane frivilligt at vride eller trække deres eget hår fra hovedbunden og øjenvipper. Det er en psykisk lidelse set hyppigst hos børn. Hårtab behandling: Trichotillomania er ofte forårsaget af psykiske tilstande, såsom angst, stress og depression. Opsøg din læge, for at finde den rette behandling.

Når du har identificeret den type hår falder du lider af, vil det være meget lettere for dig at forkæle dig selv fra en ekspert.

Findes der en hårtab behandling?

Uanset årsagen til hårtabet er faktum, at det kan ramme mænd og kvinder, uanset aldersgruppe eller den livsstil der leves efter og under. Heldigvis findes der i dag et udvalg af effektive metoder til behandling af hårtab. Disse metoder indebærer en stimulering af hårets genvækst, blodcirkulation til hårsækkene og en forbedring af vilkårene for fremtidig og vedvarende hårvækst. Nogle potentielle metoder mod at behandle tab af hår uden kirurgi kan være stimulerende shampoo, hårtabsterapi og kostsupplementer, som aktivt kan hjælpe med at stimulere håret til at blive kraftigere, stærkere og få det til at vokse frem igen.

Foruden disse løsninger findes der også effektiv behandling med laserteknologi, som en nærende laserenergi kan stimulere hårsækkene til at producere nye hår via laserstråler. Denne metode er anvendt i professionelle saloner verden over og er vurderet som en af de mest succesfulde metoder mod hårtab. I dag er det muligt at købe samme teknologi til hjemmebrug. Theradome ™ LH80 PRO Laser Hjelm har med dens innovative system hjulpet tusindevis af personer verden over. Denne hårteknologi kan benyttes som forbyggende mod fremtidig tab af håret og bekæmpende for de mennesker, som allerede har lidt af hår tab.

I denne sektion kan du, udover populære produkter læse diverse artikler om årsag til hvorfor vi taber håret, gode råd til, hvordan du kan behandle dit hår og dermed forebygge tyndt hår samt hårtab. ShytoBuy.dk er stolte over at udbyde produkter, som er udvalgt efter kunder og eksperters rådføring, og kan således give dig de bedste værktøjer, til at genvinde dit sunde hår og hårvækst.

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med