Apriludsalg: Køb 3 betal for 2*

Overdreven hårvækst for kvinder

Overdreven hårvækst kaldes også hirsutisme, og dette syndrom kan være pinlig og tabu belagt og samtidigt kan det være svært at adskille fra normal hårvækst. Hvis du er i tvivl om du har overdreven hårvækst kan du med fordel læse med her.

Hvordan definerer man overdrevet hårvækst?

Hvordan definerer man overdrevet hårvækst?

Overdreven eller uønsket hår, der vokser på en kvindes krop og ansigt kaldes hirsutisme. Alle kvinder har hår på ansigtet og kroppen, men hår er normalt meget fint og lys i farven.

Den væsentligste forskel mellem normalt hår ofte kaldet "fersken fnug" -og hirsutisme er teksturen. Overdreven eller uønsket hår, der vokser på en kvindes ansigt, arme, ryg eller bryst er normalt grov og mørk i farven. Mønsteret af hirsutisme vækst, svarer normalt til mandelig hårvækst.

Tilstedeværelsen af overskydende organ hår kan være pinligt, men det er ikke farligt. Hormonal ubalance, der kan føre til hirsutisme kan imidlertid kompromittere en kvindes helbred.

Hvorfor gror kvinder overdreven hårvækst?

 Hvorfor gror kvinder overdreven hårvækst?

Kvinder udvikler overdreven hår på kroppen eller i ansigtet som følge af højere end normalt niveau af mandlige hormoner. Mandlige hormoner kaldes androgener, og de omfatter testosteron. Alle kvinder producerer androgener, men niveauerne forbliver normalt lavt. Visse medicinske tilstande kan forårsage en kvinde til at producere for mange androgener, der forårsager et mandlig-mønster af hårvækst og andre uønskede mandlige egenskaber, såsom en dyb stemme.

Polycystisk ovariesyndrom (PCO) er en almindelig årsag til hirsutisme. Godartede cyster, der dannes på æggestokkene kan påvirke hormon produktion, hvilket fører til uregelmæssig menstruationscyklus og nedsat fertilitet. Kvinder med PCO har ofte moderat til svær acne, tendens til at være overvægtige, og kan være i risiko for diabetes.

Andre former for hormonel ubalance, der forårsager overdreven hårvækst omfatter følgende binyrerne lidelser:

  • binyre kræft
  • binyretumorer
  • medfødt binyre hyperplasi
  • Cushing sygdom

Binyrerne er placeret over nyrerne og er ansvarlige for hormon produktion. Mennesker med medfødt binyre hyperplasi er født uden et enzym, der er nødvendig for hormon produktion. Dem med Cushings sygdom har højere end normale niveauer af Cortisol. Cortisol er kaldes undertiden "stress hormon". Alle disse forhold kan påvirke den måde, din krop producerer androgener.

Du kan også opleve overdreven hårvækst på kroppen eller i ansigtet, hvis du tager nogen af følgende lægemidler:

  • minoxidil
  • anabolske steroider
  • testosteron
  • ciclosporin

Tendens til hirsutisme plejer at løbe i familier. Du kan være mere tilbøjelige til at have uønskede hårvækst, hvis din mor, søster eller en anden kvindelig slægtning gør.

Behandling af overdreven hårvækst

Behandling af overdreven hårvækst

Medicinsk behandling kan være nødvendig, hvis overdreven hårvækst er et symptom på binyre lidelser eller PCO. Lægemiddelterapi i form af antiandrogen medicin og piller kan hjælpe med at skabe balance mellem din hormon niveauer. P-piller kan også forårsage cyster på æggestokkene til at skrumpe. Disse stoffer er normalt tages som en langsigtet løsning for hirsutisme. Du vil sandsynligvis se en forbedring efter tre til seks måneder af behandling med lægemidlet.

Hårfjerning teknikker anvendes til ikke-medicinsk styring af overdreven eller uønsket hår. Det er de samme metoder til hårfjerning, at mange kvinder bruger til at holde deres ben, bikinilinje og armhuler fri for hår. Hvis du lider af hirsutisme kan du bare nødt til at være mere proaktiv om voksning, barbering, og bruge hårfjerningsmidler(kemiske skum).

Laser hårfjerning og elektrolyse kan også være effektiv til permanent at fjerne grove, uønsket hår. Laser hårfjerning indebærer anvendelse af koncentrerede lysstråler at skade dit hår hårsække. Beskadigede follikler kan ikke producere hår, og hår, der er til stede falder ud. Elektrolyse er fjernelse af hår ved hjælp af en elektrisk strøm.

Det er vigtigt at pointere at overdreven eller uønsket krop og ansigtsbehåring er en langsigtet udfordring. De fleste kvinder, der er diagnosticeret med hormonelle ubalancer reagerer godt på behandlingen, men håret kan vokse tilbage, hvis din hormon niveauer igen blive ude af synk. Betingelsen kan være pinligt og kan gøre dig selvbevidst. Rådgivning og støtte fra venner og familie kan hjælpe dig med at klare den betingelse.

Del med