Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Ringorm smitte

I denne artikel vil vi gennemgå hvordan ringorm smitter, og hvad du kan gøre for at beskytte dig selv bedst muligt. Læs mere om ringorm smitte her!

Ringorm, hvad er det?

Ringorm er det mest almindelige navn for den medicinske tilstand Tinea, hvilket er en hudinfektion, som – trods almindelig tro – ikke er en orm, men en svampeinfektion. Det er en ret almindelig infektion, der forårsager udslæt, kløe og inflammation. Ringorm ligner røde pletter på huden, som er ”sprøde” og skællende, og forårsager flager og ubehagelig svie og irritation. Ringorm kan smitte og vise sig på adskillige steder på kroppen – inklusiv hovedbunden. Er du inficeret af ringorm i hovedbunden, er det ofte karakteriseret ved hårtab i det inficerede område, samt kløe og blærer på hovedbunden. Infektionen kan forekomme i alle aldre, og ethvert geografisk sted i verden. Dog er det mest hyppigt hos børn, og de folk, som bor i varme, fugtige og tropiske klimaer. I denne artikel vil vi fortælle lidt mere om ringorm, samt hvor smittende sygdommen er, så læs mere om ringorm her.

Symptomer på Ringorm?

Infektionen på ringorm starter som en lille rød plet på huden, som er afrundet og betændt. Den ydre kant af det inficerede område, er mere betændt, end den indvendige, som generelt er hvid. Skællet giver et indtryk af en ring, hvorfra sygdommen har fået sit navn.

Som infektionen breder sig, bliver ringen større og større. Udslættet kan være meget kløende og i visse tilfælde betændt. De fleste af symptomerne, afhænger af hvilken type af svampeinfektion, der har forårsaget ringormen. Mange gange kan ringorm og andre hudsygdomme såsom psoriasis og rosacea forveksles for hinanden, da de er meget ens i både fremtoning og udseende.

Selvom ringorms udseende er meget karakteristisk og let at genkende, kan det være lidt mere besværligt, såfremt infektionen rammer neglene. Her dannes nemlig ikke et ringmønster – snarer bliver neglen gul, tyk og flossende. I værste filfælde, kan neglen falde af. Lider du af en af ovenstående symptomer, anbefaler vi, at du anvender en behandling af ringorm, for at slippe af med ringormen så hurtigt som muligt.

Årsager til Ringorm?

Som forklaret ovenfor, er ringorm forårsaget af svamp. Der er mange forskellige typer af svampe, som kan forårsage ringorm, eller tinea som det hedder. De svampe, som forårsager infektionen, trives på keratin fundet i det ydre lag af negle, hud og hår. Svampen favoriserer varme og fugtige omgivelser, og når den finder disse betingelser på huden, begynder folderne og svampen at vokse.

Når svampen har fundet et ideelt sted at etablere sig, vokser og spreder infektionen sig udad, hvilket forårsager de karakteristiske ringformationer. I midten af ringen, kan der i visse tilfælde opstå en ny ringformation, som begynder at vokse på kanten af den gamle infektion. Dermed spreder den stadigt voksende ring sig, og bliver større og større. Det er derfor vigtigt at behandle ringorm i tide, før tilstanden forværres markant. Ringorm kan ligeledes fremkomme hos dyr.

Smitter Ringorm?

Det korte svar er ja, ringorm smitter. Infektionen spredes gennem kontakt med en inficeret person, kæledyr eller objekt. Hvis du spekulerer over, HVOR smitsom ringorm er, så lad mig være meget konkret og ligetil – det er meget smitsomt, da du ikke behøver direkte nærkontakt for at blive smittet – infektionen kan leve på offentlige områder, såsom omklædningsrum, svømmebassiner, børster, kamme, hatte mv.

Infektionen er mest almindelig hos børn, hvor det spreder, når børn leget kontakt sport, svømmer i poolen, eller deler beklædningsgenstande såsom hatte, sokker, håndklæder og sportsudstyr. Der er dog råd at hente, og mange forskellige topiske behandlingsformer af ringorm. Ønsker du at vide mere om ringorm behandling, så læs mere her.

Andre interessante artikler