FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Hvad er rosacea – symptomer og årsager

Rosacea symptomer viser sig typisk som en er en kronisk rødme i ansigtet, en rød næse eller kinder. Den egentlige årsag til denne hudbetændelse er ukendt, men man har fundet ud af at rosacea symptomer ofte viser sig hos personer over 30 år. Læs de typiske symptomer på denne hudbetændelse her

Hvad er Rosacea?

Rosacea er en kronisk hudlidelse, som primært viser sig i form af betændelse og rødme i ansigtshuden. Rosacea symptomer rammer ca. 10 % af befolkningen med hvid hud og det begynder som regel at vise sig efter man har rundet de 30 år. Det ses sjældent at personer med mørk hud udvikler disse symptomer på hudbetændelse. Det er oftest folk med meget lys hud, som har let til rødmen, der har højest risiko for at udvikle rosacea symptomer hvilke bl.a. inkluderer en rød næse. Sygdommen er mest udbredt blandt kvinder, men de mænd der udvikler den, viser ofte værre symptomer – dette kan muligvis forklares ved at mænd ikke søger hjælp med det samme, men venter til at rosacea symptomerne er blevet meget slemme.

Årsagen til rosacea er endnu ukendt og der findes desværre ingen behandling, som kan fjerne det fuldstændig. Dog findes der forskellige medicinske og naturlige produkter mod rosacea, som kan dæmpe symptomer på hudbetændelse, såsom hævelse og en rød næse, så det bliver lidt lettere at leve med. Har du mistanke om at du lider af rosacea symptomer bør du søge hjælp fra en hudlæge eller anden specialist hurtigst muligt, så i sammen kan finde den bedst mulige behandling af symptomerne.

Rosacea symptomer

Rosacea symptomer

Som nævnt ovenfor er rosacea kendetegnet ved rød og betændt ansigtshud. Rosacea symptomer viser sig oftest i form af en rød næse, røde kinder, rød pande og rød hage. Man behøver ikke at være påvirket på alle disse områder på samme tid for at blive diagnosticeret med sygdommen. I mere sjældnere tilfælde kan rosacea symptomer også ses på halsen, brystet, ørerne og sågar i hovedbunden.

De primære symptomer er:

- Rødmen: Det er ofte tilfældet at folk med rosacea symptomer tidligere har haft tendens til let at rødme. Rødmen kan komme og gå, men er ofte et af de første tegn på sygdommen.

- Konstant rødme: Konstant rødmen i ansigtet er en af de mest almindelige symptomer på hudbetændelse og rosacea– det vises ofte som røde kinder, en rød næse eller pande. Det kan ofte forveksles med en rødmen efter en pinlig situation eller solbrændthed, som ikke forsvinder.

- Bumser og buler: Små solide buler eller betændte bumser kan også være typiske rosacea symptomer. Det kan hurtigt forveksles med akne, men forskellen er at der ved rosacea ikke er hudorme og huden føles ofte brændende og prikkende.

- Synlige blodårer: Det ses ofte at små blodårer bliver synlige på de betændte områder.

Sekundære rosacea symptomer:

- Øjenirritation: Mange mennesker med rosacea oplever at deres øjne føles irriterede og nogle oplever at øjnene løber og ser en smule blodsprængte ud. Øjenlågene kan også blive røde og hævede. Er man meget hårdt ramt og ikke søger hjælp, kan symptomerne føre til skade på hornhinden og i nogle tilfælde blindhed.

- Tørhed: Huden i midten af ansigtet (T-zonen og lige omkring næsen) kan fremstå meget tør og ru.

- Røde plamager og fortykkelse: Hævede røde plamager kan opstå på de berørte områder uden af påvirke huden omkring dem. Huden kan også fortyknes og forstørres af overskydende væv. Dette sker oftest på næsen og er kendt under ”kartoffelnæse” eller rinofym (en hævet og rød næse)– dette ses oftere hos mænd end hos kvinder.

- Hævelse: Rosacea symptomer kan også vise sig i form af hævelse af huden i ansigtet.

Sekundære rosacea symptomer

Årsager til Rosacea

Den direkte årsag til at man udvikler rosacea symptomer som hævelse, tørhed og rød næse, kinder, pande etc. kendes desværre endnu ikke. Der er dog en række faktorer som man har fundet ud af kan påvirke hudlidelsen i stor grad. Disse er bl.a. sol, kulde/varme påvirkning, alkohol, steroidcremer (f.eks. binyrebarkhormon), krydret mad, psykisk stress og medicin der udvider blodkarene. Har man symptomer, bør man derfor undgå at udsætte sig selv for disse påvirkninger for ofte.

shydk-rosacea-symptomer-og-aarsager-seo

*Vores kroppe reagerer forskelligt på de naturlige ingredienser og resultaterne kan deraf variere”

Hvad kan jeg selv gøre?

Hvis du har symptomer, er der en række ting du selv kan gøre for at undgå at de forværres. Undgå for meget direkte sollys og beskyt din hud så godt som muligt med solfaktor og tøj. Undgå oliebaserede ansigtscremer og make-up da olierede produkter kan irritere huden. Der findes forskellige cremer og salver bl.a. det klinisk testet PyratineXR udviklet specielt til folk med rosacea symptomer. Undgå for meget varmepåvirkning fra f.eks. varme bade og høje rumtemperaturer. Kom aldrig steroidcremer direkte i ansigtet og prøv at begrænse indtagen af stærkt krydret mad og alkohol, du kan ligeledes prøve at følge vores kostråd mod rosacea her.

shydk-tik-logo-women-page-banner

Andre interessante artikler