FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Vægtkontrol

Vand i kroppen - Sådan slipper du af med ødemer

Mange danskere lider af vand i kroppen og særligt i benene. Det kan være helt naturligt, på grund af man ligger på sygehuset eller sidder i kørestol, det kan være på grund af for lidt motion, måske ældningstegn eller af andre årsager.

Væskeophobninger og vand i kroppen

Ødemer er hævelser forårsaget af væskeophobninger - overskydende væske bliver fanget i kroppens væv. Hævelse forårsaget af ødemer forekommer oftest på hænder, arme, ankler, ben og fødder. Det er som regel forbundet med åre- og lymfesystemet.

Ødemer kan forekomme generelt eller lokalt. De kan opstå pludseligt, men udvikler sig oftest gradvist og diskret – patienten vil muligvis først tage på i vægt eller vågne med poser under øjnene. Flertallet af patienter venter desværre med at søge lægehjælp til symptomerne er blevet mere alvorlige.

Fakta om Ødemer

Her er nogle vigtige punkter om Ødemer. Detaljer og supplerende information findes på resten af siden.

 • Ødemer er forårsaget af tilbageholdelsen af overskydende væske i kroppens væv.
 • Symptomerne udvikler sig normalt gradvist over tid.
 • Cirka 80.000 personer i Danmark har udviklet ødemer.
 • De tre mest normale typer af ødemer er -perifer, -ceribral og øjen-ødem.
 • Hævelser kan resultere i at kapillærer lækker væske til det omgivende væv.
 • Symptomerne afhænger hovedsageligt at den underlæggende årsag.
 • Årsagen til ødemer kan diagnosticeres ved brug af røntgen, blodprøver, urintest, test af leverfunktionen eller test af hjertefunktionen.
 • Ødemer er normalt forårsaget af en mere betydelig underlæggende sygdom eller tilstand.
 • En række medicinske behandlinger viser sig at være årsag til pedal ødemer (væskeophobninger i fødderne)
 • Retenix Advanced™ er et anerkendt og effektivt middel mod alle typer af ødemer.

Hvad er Ødemer?

normal fod og fod med ødem sammenligning

Det danske ord ”ødem” kommer fra det græske ord ”oidema”, hvilket betyder ”hævelse”. Det estimeres at omkring 80.000 personer i Danmark har ødemer – vand i kroppen.

Der er mange typer af tilstanden. De mest normale er:

 • Perifere ødemer – i fødderne (pedal ødem), anklerne, benene, hænderne og armene.
 • Ceribrale ødemer – i og omkring hjernen (ceribral-ødem).
 • Øjen-ødemer – i og omkring øjnene. Viser sig som hævelser og mørke rander under øjnene.

Årsager til Ødemer

øjen-ødemer

Hvis kapillærerne (små blodkar) lækker væske til det omgivende væv vil området påbegynde en hævelse. Dette kan forårsages af kapillærer skader eller forøget tryk.

Lækkende kapillærer vil forårsage at nyrerne ophober en større mængde sodium (salt) og vand end normalt for at kompensere for lækken i de små blodkar. Dette resulterer i en endnu større blodcirkulation i kroppen, hvilket igen forårsager endnu mere kapillær lækage til det omgivende væv. Dette skaber endnu mere hævelse og fortsætter som en ond cirkel, der udelukkende kan stoppes ved behandling.

Ødemer forårsages oftest af følgende:

 • Fysisk inaktivitet
  Vand i kroppen og væskeophobninger er mere fremhærskende blandt personer, der ikke dyrker motion og ikke er særlig aktive i hverdagen.
 • Hvis du står op eller sidder ned i længere perioder
  Hvis en person står op eller sidder ned i længere perioder af gangen opstår en meget større risiko for hævelser – særligt i benene.
 • Gener og arvelighed
  Hvis dine forældre og bedsteforældre har været plaget af ødemer er risikoen større for, at du selv vil udvikle tilstanden. Hvis du allerede er klar over, at du er i risikogruppen anbefales det at være særligt opmærksom på det resterende årsager.
 • Operation
  Der er ofte hævelser efter kirurgiske operationer, hvilket forøger risikoen for fortsat ophobning af vand på det hævede område.
 • Store højder
  Store højder kan være en stor risikofaktor – særligt hvis det kombineres med fysisk anstrengelse. Akut højdesyge kan føre til lungeødem eller cerebral ødem.
 • Varme
  Høj varme i kombination med fysiske anstrengelser kan være årsag til væskeophobninger i kroppen. Dette skyldes, at ved høje temperaturer er kroppen mindre god til at fjerne væske fra vævet – især omkring anklerne.
 • Forbrændinger
  Huden reagere på en forbrænding ved at tilbageholde væske, hvilker forårsager lokal hævelse.
 • Graviditet
  Gennem graviditeten udskiller kvinder hormoner, som stimulerer kroppen til at tilbageholde væske. Gravide kvinder har en tendens til at tilbageholde mere sodium og vand end kvinder, der ikke er gravide. Når en kvinde er gravid vil hendes ansigt typisk opleve hævelser – det samme vil hendes hænder, ben og fødder. Når en kvinde slapper af i en tilbagelænet position vil den forstørrede livmoder i nogle tilfælde presse på den inferiøre vena cava, hvilket tilstopper begge femorale blodårer og fører til væskeophobninger. En gravid kvindes blod har en større tendens til at klumpe, hvilket forøger risikoen for Dyb venetrombose (DVT), hvilket er en blodprop i de dybe vener i benet og bækkenet – også en type af ødemer (vand i kroppen). Eklampsi forårsaget ved for højt blodtryk i forbindelse med graviditet kan ligeledes være en årsager til ødemer.
 • Menstruation og præ-menstruation
  Hormonniveauet svinger i den menstruelle cyklus. I dagene før menstruel blødning vil der være en reduktion af hormonet, progesteron, hvilket kan skabe væskeophobninger.
 • P-piller
  Enhver form for medicin som indeholder østrogen kan forårsage væskeophobninger. Det er ikke unormalt for kvinder at tage på i vægt i form af vand når de begynder på P-piller.
 • Overgangsalder
  I 45-55 års alderen (overgangsalderen) kan de skiftende hormoner være skyld i væskeophobninger i kroppen. Behandling med hormontilskud i perioden efter overgangsalderen kan også forårsage Ødemer.
 • Nogle typer af medicin
  Særlige typer af medicin kan forårsage vand i kroppen. Dette gælder vasodilatorer (medicin der åbner blodkarrerne), calciumantagonister, NSAIDs (ikke-steroide anti-inflammatoriske midler), kemoterapi og visse typer af diabetesmedicin såsom thiazolidindioner.
 • Overdreven salt-indtag
  Dette gælder især for personer, der gennem andre forhold er særligt udsatte overfor udviklingen af ødemer.
 • Fejlernæring og/eller dårlig ernæring
  Diætister siger at et lavt indtag af thiman (B1-vitamin), samt utilstrækkeligt indtag af B6- og B5-vitamin kan bidrage til væskeophobninger i kroppen.

Ødemer kan også forårsages af følgende sygdomme:

Sygdomme eller skader i nyren

Patienter med nyresygdomme er ikke i stand til at fjerne nok væske og sodium fra blodet. Dette resulterer i et stort pres på blodårerne, hvilket kan få en del af væsken til at lække. Nyresydomme-patienter med ødemer vil opleve hævelser ved benene og omkring øjnene.

Skader på kapillærer i nyrerne, hvis opgave er at filtrere affaldsstoffer og overskydende væske fra blodet, kan resultere i nefrotisk syndrom. Blandt de mange symptomer på nefrotisk syndrom er et lavt niveau af det vigtigste frie protein i blodet, hvilket fører til vand i kroppen.

Hjertefejl

Dette er når hjertet ikke kan pumpe blod ordentligt rund til alle dele af kroppen. Hvis et eller flere af de nedre kamre i hjertet mister evnen til at pumpe blod effektivt, kan blodet samle sig i lemmerne og forårsage ødemer.

Kronisk lungesygdom

Kroniske lungesygdomme inkluderer mange forskellige lungesygdomme såsom astma, kronisk bronkitis, KOL, emfysem, lungefibrose og sarcoidose. Nogle patienter vil opleve en ophobning af væske i lungerne – lungeødem.

Leversygdomme

Leversygdomme såsom cirrhosis (skrumpelever) skaber ardannelse på leveren. Dette skader leverfunktionen, hvilket skaber ændringer i sekretionen af hormoner og væskeregulerende kemikalier. Personer med cirrhosis oplever også et forhøjet tryk på portåren – den store blodåre, der flytter blod fra tarme, milt og bugspytkirtlen ind i leveren. Disse problemer kan lede til væskeophobninger i benene og ascites (bughulen).

Diabetes (sukkersyge)

En patient med diabetes kan have ødemer af mange forskellige årsager, herunder hjertekarsygdomme og tilknyttede komplikationer, akut nyresvigt, akut leversvigt, Proteintabende enteropati (sygdom I tarmen der forårsager tab af protein), samt nogle typer af medicinsk behandling.

Allergier

Nogle typer af fødevarer og insektbid kan være skyld i ødemer for modtagelige personer.

Gigt

Personer med gigt har oftest hævelser i ankler, fødder, ben og leg – perifere ødemer. Gigt kan forårsage hævelser af mange årsager. For eksempel hævelse i anklen, der hovedsageligt forekommer som følge af synovitis (inflammatorisk tilstand i den synoviale membran, hvis formål er foring af leddet)

Skader på hovedet

Et stød i hovedet kan resultere i ophobningen af væske i hjernen eller mellem hjernen og hovedskallen.

Ødemer i benene er oftest forårsaget af:

åreknuder som følge af ødemer

Blodprop

Enhver blokering, såsom en prop i en af blodårene, kan hæmme strømmen af blod. Dette forårsager et stigende tryk i blodåren, hvilket kan resultere i lækage af væsker i det omgivende væv, hvilket forårsager ødemer.

Åreknuder

Åreknuder kommer ofte i forbindelse med symptomer på ødemer.Åreknuder opstår ofte fordi klapperne til blodårerne beskadiges – det statiske pres forøges, hvilket resulterer i svulmende blodårer. Det statiske tryk øger også risikoen for lækage af væsker til det omgivende væv.

Infektion/betændelsestilstand

Lymfeknuderne har en tendens til at hæve som reaktion på en infektion eller betændelsestilstand.

En cyste / vækst / tumor

Væskeophobninger kan forårsages af cyster, hvilket danner en ond cirkel og leder til flere ødemer. Enhver form for unormal vækst kan forårsage ødemer grundet en række af årsager. Cysten kan presse med en vene, hvilket forårsager en opbygning af tryk i denne blodårer, hvilket resulterer i at væske siver ind i det omgivende væv. Lymfeknuderne kan reagere på en tumor og svulme.

Lymfeødem

Lymfesystemet hjælper med at slippe af med overskydende vand i kroppen. Hvis dette system er beskadiget vil lymfeknuder og lymfekar ikke fungere som de skal. Deres rolle er løbende at dræne et område – hvis denne funktion svækkes kan det resultere i ødemer.

Hvis skaden skyldes lymfeødem kaldes det primær lymfeødem hvis det skyldes en sygdom eller medicinsk tilstand, såsom en infektion. Skyldes det i stedet kræft kaldes det sekundær lymfeødem.

Symptomer på ødemer

Symptomerne afhænger hovedsageligt af den underlæggende årsag. Følgende symptomer refererer til generelle ødemer:

 • Hævelser i huden
 • Huden kan være udstrakt og skinnende
 • Huden kan efterlade en fordybning efter at have været udsat for pres i omkring 10 sekunder
 • Hævelser af ankler, ansigt eller øjne
 • Ømme kropsdele
 • Stive led
 • Vægtforøgelse
 • Blodårer på hænder og ved halsen er tydeligere
 • Hævet puls
 • Forhøjet blodtryk
 • Ascites – øget abnominalomfang

Hvordan diagnosticeres tilstanden?

væskeophobninger i foden

Din lokale læge vil undersøge hvad den underlæggende årsag til ødemet er. Patienten vil blive stillet spørgsmål om:

 • Medicinsk historie
 • Aktuelle helbredstilstande
 • Hvor længe tegn og symptomer har eksisteret
 • Om symptomer og tegn er permanente eller periodiske
 • Om patienten tidligere har været plaget af ødemer

Din læge vil også foretage en række af fysiske tests. Hvis der er indikationer af, at der kan være en underlæggende medicinsk tilstand som forårsager ødemet, vil lægen muligvis bestille yderligere tests. Disse kan inkludere:

 • Røntgen af brystkassen
 • Blodprøver
 • Urintest
 • Test af leverfunktion
 • Test af hjertefunktion

Behandlingsmuligheder for ødemer

For at behandle ødemer er lægen nødt til at diagnosticere, hvilken tilstand der er årsag til væskeophobningerne.

Vanddrivende naturmedicin

Retenix Advanced™ er en revolutionerende vanddrivende pille, der hjælper med at helbrede ødemer og væskeophobninger i kroppen og benene. Retenix Advanced™ består af 100% naturlige ingredienser og stammer fra den anerkendte producent, Newton-Everett. Denne type af vanddrivende naturmedicin hjælper effektivt kroppen til at befri overskydende væske. Dette sikrer en perfekt balance mellem kroppens naturlige elektrolytter og mineraler, og reducerer deraf hævelser, samt andre symptomer på vand i kroppen.

Diuretika

Disse lægemidler øger hastigheden af vandladning, hvilket giver et middel til forceret diurese. Diurese er den øgede produktion af urin fra nyren. Der findes flere typer af diuretika – de øger udskillelsen af vand fra kroppen på forskellige måder. Diuretika er ikke egnet, hvis patienten er gravid eller har svækkede åreklapper i benene.

Mange typer af medicin synes at forårsage væskeophobninger i fødderne – især østrogener, vasodilatorer, NSAID og calciumkanalblokkere. De fleste typer af ødemer forårsaget af medicinsk behandling, er de typer der er forårsaget af højt blodtryk i kapillærerne. For disse patienter er diuretika ikke en effektiv behandling

Anti-angiogenese-terapi (kontrollerer væksten af blodkar)

De gavnlige virkninger af anti-angiogenese lægemidler til behandling af glioblastomer (dødbringende hjernetumorer) synes primært at resultere i en reduktion af ødemer.

Hvad sker der hvis tilstanden ikke behandles?

Ødemer forårsages ofte af en underlæggende sygdom eller tilstand. Hvis denne tilstand ikke behandles kan konsekvenserne være alvorlige. Ubehandlet ødem kan forårsage:

 • Smertefulde hævelser. Smerterne vil gradvist forværres
 • Gangbesvær
 • Stivhed
 • Akavet gangart
 • Udstrakt, kløende og irriteret hud
 • Det hævede område er mere udsat overfor infektioner
 • Ardannelse mellem de forskellige hudlag
 • Dårlig blodcirkulation
 • Arterier, blodårer og led kan miste deres elasticitet
 • Mavesår

Kontakt

ShytoBuy har i mere end 10 år hjulpet kunder verden over med at finde en naturlig og effektiv løsning til deres problemer. Som behandling mod ødemer er Retenix Advanced™ det mest anerkendte naturprodukt i Danmark og mange personer har anvendt denne behandling med succes. Har du yderligere spørgsmål til vand i kroppen er du velkommen til at kontakte vores uddannede kundeservice over E-mail, telefon eller livechat, hvor de står til rådighed alle hverdage mellem 10-18.

shydk-tik-logo-women-page-banner

Andre interessante artikler