10 myter om strækmærker

10 myter om strækmærker. Få hjælp til at forstå de forskellige myter om strækmærker, og bliv klogere på dig selv. Strækmærker fremkommer typisk efter graviditet eller anden vægtøgelse eller tab. Strækmærker er en form for ardannelse, som ikke kan fjernes. Dog kan den behandles. Læs mere her.

10 myter om strækmærker

Striae, også kendt som strækmærker, er streger i huden, som minder om ar. Mærkerne forekommer typisk hos kvinder efter graviditet, men også mænd kan få strækmærker. Mærkerene forekommer typisk ved hurtig vægtforøgelse eller tab. Mange forskellige myter om strækmærker gør det svært at få en generel forståelse for det, så derfor har vi samlet 10 typiske myter om strækmærker og samlet dem i én letlæselig artikel. Læs med her.

Myte 1: Strækmærker rammer kun kvinder

Strækmærker rammer kun kvinder

Da strækmærker er et naturligt resultat af graviditet, tror mange at strækmærker udelukkende forekommer hos kvinder. Fakta er, at omkring 90% af alle gravide kvinder oplever strækmærker – typisk efter 6-7 måned af deres graviditet. Dog kan mænd ligeledes opleve strækmærker, ved øget vægt eller hurtigt vægttab.

Strækmærker fremkommer når de elastiske fibre i huden sprænger grundet et hurtigt stræk i huden. Derfor fremkommer de hos både mænd og kvinder.


Myte 2: Strækmærker er kun et resultat af at strække huden

Strækmærker forekommer hyppigst når huden strækkes, men dette er ikke den eneste grund. Det øverste lag af huden er enormt stærkt, og kan sagtens i mange tilfælde holde til et massivt stræk, uden at det ødelægger fibrene. Dog er hormonelle faktorer også i spil, da disse kan forringe produktionen af elastiske fibre i huden. Dette gør huden i værre stand til at klare de massive stræk. Derfor kan strækmærker forekomme som resultat af et forringet niveau af glukokortikoid, samt andre hormoner.

Myte 3: Strækmærker forekommer kun på maven

Selvom maven er det hyppigste sted at få strækmærker, kan man sagtens få strækmærker andre steder på kroppen. Grundet graviditet kan strækmærker forekomme på brysterne, lår, læggen, lænden og overarmene. Mænd, som styrketræner, kan få strækmærker som resultat af øget træning. Disse forekommer typisk på overarmene og lårene.

Myte 4: Vægttab vil fjerne dine strækmærker

Da vægtforøgelse og overvægt generelt forsager strækmærker, betyder det ikke, at vægttab vil fjerne dine strækmærker. Da mærkerne praktisk set er ar på det øverste lag af din hud, vil vægttab ikke hjælpe. Dog kan træning hjælpe når strækmærkerne er i sit første stadie, hvilket de er når de er røde/lilla.

Myte 5: Slanke mennesker kan ikke få strækmærker

Da strækmærker ofte er forbundet med hormonproblemer, kan slanke mennesker sagtens få strækmærker. Teenagere kan opleve strækmærker grundet hormonændringer, ligegyldigt deres vægt. Mærkerne kan også opstå ved en hurtig vækst, som når drenge eller piger rammer puberteten og begynder at vokse meget hurtigere end før. Strækmærker har altså intet med individets størrelse at gøre.

Myte 6: Strækmærker ændrer ikke farve

I starten fremtræder strækmærker som værende røde, pink eller lilla/brune linjer på kroppen. Dette er faktisk farven af blodkar, som viser sig under det midterste hudlag. Generelt ændrer strækmærkerne farve og bliver mindre synlige, når huden igen trækker sig sammen. Mærkerne ligner nu mere hvide linjer, som kan hele og lindre over tid. Strækmærker danner ligeledes farve alt efter din hudtone.

Myte 7: Solbadning fjerner strækmærker

At tage sol og øge din kulør fjerner ikke strækmærker. I nogle tilfælde kan solbadning dog gøre strækmærkerne endnu værre – specielt dem, som allerede er hvide i kuløren. De hvide strækmærker påtager ikke sol, da det praktisk talt er ar. Derfor bliver din omkringliggende hud brun, men dine strækmærker forbliver hvide og blege, hvorfor de bliver mere synlige. Ønsker du at behandle dine ar, anbefaler vi at benytte Skinception Dermefface fx7™ - en reparerende creme til ar.

Myte 8: Sundhedssystemet dækker behandlingen

Den dårlige nyhed er at sundhedssystemet i Danmark ikke dækker behandlingen af strækmærker, da det udelukkende er kosmetisk. Den gode nyhed er, at selv hvis strækmærkerne er meget ekstreme og udbredte, er der ingen sundhedsmæssig risiko i at have dem. Det er, som sagt, blot kosmetisk.

Myte 9: Strækmærker kan fjernes totalt

Selvom mærkerne kan hele og falme over tid, kan de aldrig fjernes fuldstændigt. Selv laser terapi kan ikke fjerne strækmærkerne fuldkomment, men det kan reducere deres udseende meget. Vi anbefaler at bruge naturlige remedier mod strækmærker, da disse ikke behøver at koste en formue, og bivirkningerne er yderst sjældne.

Myte 10: At drikke tilstrækkeligt vand og sund diæt har ingen effekt på strækmærker

Det er rigtigt, at er man først ramt af strækmærker, har hydrering og sund diæt meget lille eller slet ingen betydning. Dog kan man igennem sund kost og masser af vand forebygge strækmærker, hvilket i sandheden er den allerbedste løsning.

Del med