Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

9 Årsager til at du taber håret

Hvis du undrer dig over hvad der kan forårsage hårtab - kan du effektivt læse med her omkring de 9 væsentlige årsager til hårtab, og blive klogere. Det er vigtigt at pointere at alle taber hår, hårtab sker når det ikke bliver erstattet af nyt hår.

Alle taber hår. Det sker i løbet af dit morgen brusebad, mens du blæser det tør, eller når du giver det et hurtigt børste og det er ganske normalt. I gennemsnit mister vi halvtreds til hundrede hår om dagen. Det er bare hår der gennemgår sine cykler, og der vil være en ny til at erstatte det.

Men hårtab kan være et tegn på en mere alvorlig medicinsk tilstand, der kræver en vurdering af en hud- og hårlæge og eventuel behandling. Her er 9 årsager til tab af håret og, hvordan man skal håndtere den og behandle hårtab.

Telogen effluvium

Telogen effluvium

Telogen effluvium er et fænomen, der opstår efter graviditet, større operationer, drastiske vægttab, eller ekstrem stress, hvor du smider store mængder af hår hver dag, som regel, ved hårvask, styling, eller børstning. Det kan også være en bivirkning af visse lægemidler, såsom antidepressive midler, beta-blokkere, og non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler. Under telogen effluvium, skifter du hår hurtigere end normalt fra din voksende fase også kaldet "hvile" fasen, før du hurtigt bevæger dig ind i udgydelse, eller telogen fase.

Symptomerne: Kvinder med telogen effluvium mærker typisk hårtab 6 uger til 3 måneder efter en stressende begivenhed. På sit højdepunkt, kan du miste håndfulde af hår.

Arveligt hårtab

Arveligt hårtab

Hårtab, der er genetisk kendt som androgen alopeci og ifølge American Academy of Dermatology, er det den mest almindelige årsag til hårtab. Genet kan nedarves fra enten din mors eller fars side af familien, selvom du er mere tilbøjelige til at have det, hvis begge dine forældre havde hårtab.

Symptomerne: Kvinder med dette træk har en tendens til at udvikle tyndere hår ved hårgrænsen bag pandehår. Betingelsen udvikler sig langsomt, og kan starte så tidligt som i 20'erne. Du kan være sårbar, hvis din mor har også har dette mønster af udtynding. I nogle tilfælde kan hårtab være diffuse, hvilket betyder at det er spredt over hele hovedbunden.

Hos ShytoBuy tilbyder vi følgende produkt, som gør anvendelse af unik laserstimuleringsteknologi mod hårtab. Theradome Laserhjelm kan anvendes af både mænd og kvinder, og er FDA godkendt som behandling mod hårtab.

Hypothyroidisme

Hypothyroidisme

Millioner af mennesker, de fleste af dem kvinder, lider af sygdom i skjoldbruskkirtlen. Når din krop producerer for lidt skjoldbruskkirtel hormon, det hormon, der er ansvarlig for stofskiftet, puls og humør, er du tilbøjelig at have hypothyroidisme, eller en underaktiv skjoldbruskkirtlen. Hvis din krop producerer for meget af hormonet, er du tilbøjelig til at have hyperthyroidisme, eller en overaktiv skjoldbruskkirtel. Thyreoidea hormonet er ansvarlig for alt fra din basale stofskifte-den hastighed, hvormed din krop bruger ilt og energi til at fungere-til væksten i dit hår, hud og negle. Men når du ikke har den rigtige mængde, kan du opleve forandringer af kropsfunktioner.

Symptomerne: Hypothyroidisme (for lidt hormon) kan medføre et væld af symptomer, herunder uforklarlig vægtøgning, træthed, forstoppelse, depression og koncentrationsbesvær. Hår, negle og hud bliver mere skrøbelige og brækker lettere. Det er mere almindelig hos kvinder, især over en alder af 50.

Lupus

Lupus

Lupus er en kronisk autoimmun sygdom, hvor kroppens eget immunsystem angriber sundt væv. Betingelsen påvirker omkring 1,5 millioner mennesker og har tendens til at ramme kvinder i løbet af deres fødedygtige år.

Symptomerne: Lupus forårsager ofte ekstrem træthed, hovedpine, oral sår, smertefulde og hævede led. Mange mennesker udvikler en sommerfugls-formet udslæt over broen af næsen og bliver mere følsom over for solen. Andre symptomer omfatter feber; hævelse i fødder og hænder og omkring øjnene, brystsmerter; og anæmi. Mange mennesker oplever også hårtab, som kan være mild og forekomme, mens du bruger shampoo eller børste dit hår, eller det kan være mere alvorligt, hvor det kommer ud i pletter og ledsaget af et udslæt på hovedbunden. Fordi disse symptomer forekommer i mange andre forhold, er lupus ofte kaldt den store imitator.

Jernmangel

Jernmangel

Kvinder, der har svære perioder eller ikke spiser nok jern - rige fødevarer kan være tilbøjelige til at fremtvinge jernmangel, hvor blodet ikke har nok røde blodlegemer. Røde blodlegemer transporterer ilt til celler i hele din krop, hvilket giver dig den energi du har brug for.

Symptomerne: Jernmangel forårsager ekstrem træthed, svaghed, og bleg hud. Du kan også bemærke hovedpine, koncentrationsbesvær, kolde hænder og fødder, samt hårtab. Enhver form for anstrengelse kan efterlade dig forpustet.

Polycystisk ovariesyndrom

Polycystisk ovariesyndrom

Så mange som fem millioner kvinder i USA lider af polycystisk ovariesyndrom. Den betingelse, som kan begynde så tidligt som 11-års alderen, er forårsaget af en hormonel ubalance, hvor æggestokkene producerer for mange mandlige hormoner. PCOS forårsager ofte infertilitet.

Symptomerne: PCOS kan forårsage ansigts hår vækst, uregelmæssig menstruation, akne og cyster på æggestokkene. Og mens du kan opleve hårtab på din hovedbund, kan du opleve mere hår andre steder på kroppen.

Hudsygdomme i hovedbunden

Hudsygdomme i hovedbunden

En usund hovedbund kan forårsage betændelse, der gør det vanskeligt for hår at vokse. Hud betingelser, der fører til hårtab omfatter seborrheic dermatitis (skæl), psoriasis og svampeinfektioner såsom ringorm.

Symptomerne: seborrheic dermatitis forårsager hovedbunden til at smide sin hud, så du vil opdage, fedtede, gullige skæl på dine skuldre eller i dit hår. Det kan være resultatet af gær kaldet Malassezia, hormonale ændringer, eller overskydende olie i huden. Psoriasis, en autoimmun tilstand, der forårsager overdreven cellefornyelsen, producerer en meget tyk hvid skal på hovedbunden, som kan bløde, hvis den trækkes af. Hvis du lider af ringorm, som er en svamp du får ved at røre ved en inficeret person eller dyr, vil du bemærke røde pletter på din hovedbund.

alopecia areata

alopecia areata

Alopecia areata er en autoimmun sygdom, hvor immunsystemet angriber hårsækkene. Det påvirker omkring 4,7 millioner mennesker i USA og forekommer ligeligt hos mænd og kvinder. Årsagen er ukendt, men det kan være udløst af stress eller sygdom.

Symptomerne: Betingelsen kan forekomme i tre former. Alopecia areata forårsager almindeligvis runde, glatte pletter af skaldethed på hovedbunden, øjenbryn eller ben. Samlet hårtab på hovedet er kendt som alopecia totalis, mens hårtab, der opstår i hele kroppen kaldes alopecia universalis. Nogle patienter har rapporteret, at før den skaldede plet opstod, følte de noget på dette område, en prikkende følelse eller en irritation.

Overdreven styling

Overdreven styling

For meget hårvask, styling og farvning kan skade dine lokker. Varme og kemikalier svækker håret, der forårsager det til at bryde og falde ud. Ofte er det en kombination af behandlinger-keratin, farvestoffer, og føntørring, for eksempel, medfører denne skade.

Symptomerne: Hvis der forekommer nedfald fra ydre skader forårsaget af styling, vil det blot gå i stykker, og du vil ikke se disse klub-formet telogen pærer i enderne.

Andre interessante artikler