FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Årsager til strækmærker?

Læs og få et overblik over de hyppigste årsager til strækmærker. Strækmærker forkommer hos unge som gamle, mænd som kvinder. Er du træt af dine strækmærker, og vil du gerne have årsagerne til dem, så læs med her!

Årsager til strækmærker?

gravid kvinde med strækmærker

Strækmærker forekommer grundet hurtig vækst eller vægtforøgelse. Disse er mest normale for gravide kvinder, men også mænd kan få strækmærker, ved at tage hurtigt på i vægt. Mærkerne kan også forekomme grundet vægttab, da de typisk her bliver mere tydelige, idét huden bliver mere slap.

Strækket forårsager at det midterste lag hud strækkes og sprækker, hvilket får det dybere hudlag til at vise sig, hvilket skaber de rødlige mærker vi kender som strækmærker. Det midterste hudlag indeholder fibre, som tillader din hud at strække sig i takt med at din krop vokser. Dog kan hurtig vækst strække huden så meget, at fibrene sprækker – ligesom et elastik, som strækkes for meget. Du kan læse mere om behandling af strækmærker her, eller du kan kan få mere at vide om hvilke årsager der typisk findes til stærkmærker her på siden.

Graviditet

Strækmærker er meget hyppige især i de sidste stadier af graviditeten. Ca. 8/10 gravide kvinder oplever strækmærker under gravidteten. Om du bliver ramt af mærkerne, afhænger fuldt ud af din hudtype, og hvor elastisk den er. Nogle er meget tilbøjelige til at blive ramt end andre.

Under graviditeten producerer din krop hormoner, som blødgør ligamenterne i din bækkenbund, så de er mere fleksible under fødselen. Disse hormoner går også ind og rammer fibrene i din hud, så du er mere følsom overfor stræk. Efter fødselen vil du stadig have dine strækmærker, men de aftager langsomt og bliver med tiden mindre tydlige.

Hurtig vægtforøgelse

kvinde holder en vægt

Du oplever højst sandsynligt strækmærker hvis du påtager dig megen vægt i løbet af en kort periode. I de fleste tilfælde vil mærkerne stadig være synlige selv efter vægttab, men for nogen falmer de med tiden. Hvis du ofte er på diæt, kan dette også have betydning, da du kører op og ned i vægt. Dette kaldes også elevatorvægt, og er bestemt ikke sundt for din hud. Ligeledes kan bodybuildere og seriøse atleter få strækmærker, idét deres muskelmasse øges, og på samme måde strækker huden. Ønsker du at læse mere om naturlige remedier mod strækmærker, kan du gøre dette her. Disse er gode til at få strækmærker til at falme.

Puberteten

glad familie

Under puberteten vokser kroppen ofte meget hurtigt i perioder, hvilket kan forårsage strækmærker. Ligeledes er hormonsvingninger i denne periode meget hyppigt, hvilket forårsager ubalance i kroppens hormoner, hvilket kan resultere i strækmærker.

Familiens gener

Hvis du har familiemedlemmer med strækmærker – såsom din mor, så er du mere tilbøjelig til selv at udvikle strækmærker. Selvom mærkerne oftest forekommer hos kvinder, kan mænd ligeledes få dem.

Underliggende sygdomme

Strækmærker kan i meget sjældne tilfælde være grundet en underliggende sygdom. Sygdomme såsom Marfan syndrom og cushings syndrom, hvilket rammer ganske få mennesker. Cushings syndrom fremtræder ved at kroppen overproducerer hormonet kortisol, hvilket regnes for at få strækmærker til at gro. Marfan syndrom er forårsaget grundet en fejl i generene, der rammer din krops hud og hudfibre. Det forværre hudens elasticitet, hvilket betyder, at huden ikke er så modstærk overfor stræk.

Corticosteroider

I meget sjældne tilfælde, kan strækmærker forekommer ved forlænget brug af corticosteroid medicin, såsom cremer og lotions mod skininfektioner, herunder eczema. Corticosteroider virker på samme måde som hormonet cortisol, hvilket bliver naturligt produceret af kroppen. Corticosteroider kan nedbringe mængden af collagen i din hud. Collagen er det protein, der hjælper med at holde din hud elastisk. Jo mindre collagen du har i huden, jo lettere har du ved at udvikle strækmærker. Ved brug af corticosteroidcreme eller lotion, sørg for at du følger producentens anvisninger når du påfører cremen – især på særligt følsomme områder.

Andre interessante artikler