Apriludsalg: Køb 3 betal for 2*

Alvorlige tilstande af fnat smitte?

Hvis du ikke reagere på fnatmiden eller behandler den, kan den formere sig og ligge flere æg. I alvorlige tilstande kan denne hudlidelse udvikle sig til norsk fnat eller udbredtfnat, som er en meget alvorlig fnat smitte.

Hvis du ikke reagerer på fnatmiden eller behandler den, kan den hurtigt formere sig og lægge flere æg. I alvorlige tilstande kan denne hudlidelse udvikle sig til norsk fnat (også kendt som skorpefnat) eller udbredt fnat, som begge er meget alvorlige fnat smitter. Læs med her og bliv klogere på de forskellige symptomer og hvad du kan gøre når du opdager smitten. Vigtigst af alt er det at du kommer i behandling og undgår at smitte andre omkring dig.

Sjældne fnat tilfælde – norsk fnat og udbredt fnat

Sjældne fnat tilfælde – norsk fnat og udbredt fnat

Fnat er en velkendt hudlidelse, der resulterer i et særlig generende og smertefuldt kløende udslæt. De første par uger efter fnat smitten kan man som regel ikke mærke eller se at man er smittet. Det er først efter ca. 2-4 uger at man begynder at opleve kløe og udslæt. Hvis infektionen ikke behandles så snart man ser de første tegn på fnat smitte, kan det det hurtigt brede sig og blive alvorligt. Nogle gange kan læger eller andre sundhedsydere henvise fnattilfældet som værende norsk fnat eller en anden mere alvorlig fnat smitte. Det lidt specielle navn (norsk fnat) kan godt give anledning til undring, men det betyder ikke at folk fra Norge eller af norsk karakter er særligt udsatte for denne type. Norsk fnat har fået sit navn, da de første udslæt blev observeret i Norge i midten af det 19. århundrede. Men det kan selvfølgelig opstå hos en hvilken som helst nationalitet, som ikke behandler sit fnat udbrud.

Såvel som norsk fnat findes der også andre mere alvorlige tilfælde af fnat smitte.

Udbredt fnat: Nogle mennesker udvikler såkaldt ’udbredt fnat’. Denne type udslæt kan dække det meste af kroppen. Det er særligt børn, som er udsatte for denne fnattype. Fnat smitte er mere almindeligt hos børn, på grund af mere direkte krops kontakt i skoler og institutioner, og netop derfor er lidelsen mere udbredt hos særligt unge børn. Denne type viser sig ofte som store udslæt på håndflader, fodsåler og hovedbund, der kan være inficeret med mider. Hos spædbørn forekommer udslættet oftest på håndflader og fodsåler, hvor det hos den voksne generation, kan ramme hovedbunden. Babyer og børn kan blive meget irritable og nægte at spise eller sove. Ligeledes kan kløen holde folk vågne om natten – børn såvel som voksne. Udbredt fnat betegnes ofte som forstadiet for norsk fnat.

Norsk fnat: Denne type fnattype er også kendt som skorpefnat og kræver intensiv behandling. Folk der har denne fnattype har hundredevis eller endda tusindevis af mider, som sidder samlet i skorper udenpå hudens overflade, men også i huden som ved normal fnat smitte. Ved almindelig fnat er der omkring 15-20 mider i huden på én gang. Da miderne sidder i skorperne og støvet derfra, er luftbåren (såvel som kontaktlig) smitte også mulig. Efterlades norsk fnat uden at blive behandlet, kan skorperne udforme sig som vortelignende gevækster på huden. Fingernegle kan fortyknes og blive gullige.

Norsk fnat ses især hos ældre mennesker, som ofte har et svagere immunforsvar. Men denne fnat smitte kan i princippet ramme alle personer, hvis krop ikke reagerer eller gør nogle modstand på angrebet fra fnatmiden. Netop hvis kroppen ikke reagerer på miden, kan den hurtigt formere sig og udvikles til norsk fnat. Denne type fnat klør ikke, men der kan være høj risiko for at udvikle sekundære infektioner såsom f.ek.s stafylokokker som i værste tilfælde kan føre til blodforgiftning og være dødeligt.

Norsk fnat ses hyppigst hos folk der har visse ernæringsmæssige lidelser, infektionssygdomme, leukæmi eller en anden infektion som svækker immunforsvaret (såsom AIDS). Testning for hiv-infektion kan være relevant for mennesker, der har fremkaldet denne fnat smitte. Udover folk med et svagt immunforsvar, er norsk fnat også mere tilbøjelig hos folk, der har psykiske lidelser eller problemer med nervesystemet, og således ikke reagerer på kløen. Når fnat ikke bliver opdaget, kan det udvikle sig til norsk fnat.

Et almindeligt tegn på denne fnat smitte er de udbredte skorper på huden. Disse skorper synes som tykke, grålige tilstande og smuldres let ved berøring. Norsk fnat kan i princippet bredes til hele kroppen, men det er mest udbredt på hænder, fødder, hovedbund, ansigt og albuerne. Hvis denne fnat smitte forekommer i hovedbundsområdet kan det resultere i hårtab.

Hvad skal jeg gøre hvis jeg er smittet?

Er du smittet med fnat og har det sågar udviklet sig til udbredt eller norsk fnat, så er der visse forholdsregler du bør tage så hurtigt som muligt. Har du skorper der drysser, bør du tage tøj på, som dækker skorperne, så du undgår at drysse på gulv, møbler etc. Drysset kan hurtigt smitte andre, da det indeholder fnat mider. De rum som personen med fnat smitte har opholdt sig i, skal efterlades urørte i 72 sammenhængende timer, eller rengøres grundigt med støvsuger (både møbler og gulv). Ved udbredt og norsk fnat er det vigtigt at støvsugerposen skiftes efter rengøringen. Alt tøj, håndklæder og tekstiler skal vaskes ved 60 grader eller efterlades urørt i 72 timer.

Behandling af norsk fnat

Behandling af norsk fnat

Det er vigtigt at behandle fnat før den formerer og udvikler sig. Her hos ShytoBuy kan du finde produkter, der kan dræbe fnatmiden og dens æg, inden at den formerer sig til alvorlige tilstande såsom udbredt- eller norsk fnat. Vi fører effektive naturlige løsninger mod fnat smitte, som er effektive mod fnatmiderne og æggene, men skånsomme mod din hud og miljøet. Disse produkter indeholder typisk svovl eller tea tree olie, som begge har vist sig at være effektive midler til at dræbe fnatmider og æg. Har du nogle spørgsmål angående vores produkter, er du altid velkommen til at kontakte vores hjælpsomme kundeservice på enten tlf, live chat eller e-mail. De sidder klar alle hverdage mellem kl. 10-18.

Har din fnat smitte udviklet sig til norsk fnat, er det vigtigt at du kontakter din læge hurtigst muligt, så du kan komme i behandling. Bor der andre i din husstand eller bor du på plejehjem, skal dem du har været i kontakt med også i behandling – selv hvis de ikke har symptomer. Din læge vil starte dig på en midekur og yderligere supplere med et antiparasitært middel i pilleform. Du vil ofte også få en creme eller gel, som skal smøres på direkte på de inficerede områder og skorperne. Ved særligt slemme tilfælde kan det være nødvendigt at behandle mere end én gang. Familie og bofæller kan dog ofte nøjes med en enkelt behandling, hvis de ikke har vist symptomer på fnat smitte.

Gør noget ved din fnat smitte i dag, uanset om det kun lige er begyndt eller om du lider af udbredt eller norsk fnat, så du undgår farlige følgesygdomme, som alvorlige infektioner og blodforgiftning. Der er ingen risiko for fnat smitte efter behandlingen eller i det hele taget når behandlingen lige er påbegyndt. Miderne dræbes relativt hurtigt i behandlingen, men det tager kroppen 4-6 uger at få frastødt de døde mider og deres ekskrementer og æg fra huden – derfor kan kløen ved almindelig fnat også fortsætte i denne periode. Det kan være en god idé at spørge din læge om et kløestillende produkt i dette tilfælde.

Andre interessante artikler