Mandag - fredag | 09 - 18

69 96 03 90 Live Chat
emaerket
  • Fuld tilfredshedsgaranti

    Gælder kun på udvalgte mærker

  • Fri fragt ved køb over 499,-

    Bestil før kl. 17.00, så afsendes pakken samme hverdag

  • Del betalingen op

    Uden renter og gebyrer

Årsager, forebyggelse og behandling af fnat

Fnat er en kløende, yderst smitsom hudsygdom, som skyldes et angreb af en kløende mide, kaldet fnatmiden. Det mest dominerende symptom på fnat, er en alvorlig og ubarmhjertige kløe, som tit føre til at man kradser i de udsatte områder, hvilket skaber betændte sår. Hvad skyldes fnat? Kan det behandles? Og hvordan forebygger man et angreb? Lær mere her.

Omfanget af fnat

Fnat angreb er meget almindelig og forekommer over hele verden. Fnat kan påvirke alle uanset køn, alder eller race. Det er blevet anslået, at der hvert år forekommer omkring 300 millioner i hele verden. Menneskelig fnat blev første gang rapporteret, for over 2.500 år siden. Fnat forekommer ofte i epidemier på plejehjem, sygehuse, langtidspleje faciliteter, og andre institutioner. Fnatmider er meget følsomme over for deres omgivelser. Under de fleste forhold kan fnatmiden kun leve uden en værtskrop i 24-36 timer.

Hvordan smitter fnat?

Videregivelsen af smitten indebærer tæt fysisk kontakt til inficeret hud. Derfor videregives fnat hyppigst blandt alle seksuelt aktive mennesker, gennem seksuel kontakt. Fnat anses af mange for at være en seksuelt overført sygdom, men smitten kan også blive overført på anden vis. Det er svært, hvis ikke umuligt, at fange fnat ved let berørelse, såsom at give hånd eller at røre beklædningsgenstande fra en inficeret person. Selv det at dele sengetøj giver kun en lille smittefare, da miderne ikke kan leve længe uden vært. Miderne kan derfor ikke forlade den inficerede person, med mindre det er for at gå til en ny vært. Anden form for fysisk kontakt, såsom mødre der krammer deres børn vil være tilstrækkelig kontakt, for at føre smitten videre. Over tid, kan nære venner og slægtninge gennem kontakt blive smittet. Skolemiljøer giver typisk ikke den grad af langvarig personlig kontakt, som er nødvendig for at en overførelse af miderne finder sted. Hvis du er i tvivl om at du er blevet smittet, kan du se symptomerne på fnat her.

Kan man få smitten fra kæledyr?

Hunde og katte bliver angrebet af andre typer mider, end dem der inficerer mennesker. Dyr er derfor ikke en kilde til spredning af menneskelig fnat. Desuden kaldes fnat på hunde for skab. De mider fra hunde og katte, trives ikke på menneskets hud og vil derfor kun kunne skabe en mild kløe, der vil gå i sig selv efter noget tid. Dette er i modsætning til menneskelige fnat, som kun vil blive værre og værre, medmindre tilstanden behandles.

Behandlingen af fnat

Der findes mange receptpligtige præparater, som kan fjerne fnat. Hos ShytoBuy til byder vi en effektiv creme mod fnat, som hverken kræver recept, eller det pinlige besøg hos apotektet. Du kan se nogle anbefalede behandlinger mod fnat her.

Sørg for at vask sengetøj og lagner grundigt i varmt vand, efter behandlingen. Det er ikke nødvendigt at vaske hele garderoben, sprøjte møbler og tæpper, og så videre, eftersom miderne ikke kan overleve længe uden en vært. Ligesom kløen fra fnat tager et stykke tid for at vise sig, så tager det også et par dage til at stilne af efter behandlingen. Efter en uge eller to, bør du mærke en drastisk ændring i irritationen. Hvis det ikke sker, bør du konsultere en læge.

Undgå at blive smittet

For at undgå at blive smittet med fnat bør man; undgå tæt personlig kontakt med inficerede folk, specielt seksuel kontakt skal undgås. Hvis nogen i husstanden bliver smittet, skal dette behandles hurtigst muligt, så risikoen for at blive smittet bliver nedsat drastisk. Sørg samtidigt for at holde øje med tegn på kløe og usædvanligt bumse lignende udslet, da dette kan være tegn på fnat.

Tilmeld nyhedsbrev