FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Årsager, forebyggelse og behandling af fnat

Fnat er en kløende, yderst smitsom hudsygdom, som skyldes et angreb af en kløende mide, kaldet fnatmiden. Det mest dominerende symptom på fnat, er en alvorlig og ubarmhjertige kløe, som tit føre til at man kradser i de udsatte områder, hvilket skaber betændte sår. Hvad skyldes fnat? Kan det behandles? Og hvordan forebygger man et angreb? Lær mere her.

Omfanget af fnat

Fnat angreb er meget almindelig og forekommer over hele verden. Fnat kan påvirke alle uanset køn, alder eller race. Det er blevet anslået, at der hvert år forekommer omkring 300 millioner i hele verden. Menneskelig fnat blev første gang rapporteret, for over 2.500 år siden. Fnat forekommer ofte i epidemier på plejehjem, sygehuse, langtidspleje faciliteter, og andre institutioner. Fnatmider er meget følsomme over for deres omgivelser. Under de fleste forhold kan fnatmiden kun leve uden en værtskrop i 24-36 timer.

Plejehjem
Plejehjem

På plejehjem tilbringer beboerne lang tid af gangen sammen med andre eller i sengen. Dette giver fnat optimale forhold, og man ser ofte at folk på plejehjem udvikler norsk fnat.

Hospitaler
Hospitaler

På samme måde som ved plejehjem er risikofaktoren ved hospitaler at man er sengeliggende i lang tid af gangen, i en bygning med mange mennesker.

Langtidspleje faciliteter
Langtidspleje faciliteter

Disse faciliteter kan være bo faciliteter til svært handicappede, såvel som andre steder hvor man kan være meget sengeliggende og omgås med mange andre mennesker.

Andre institutioner
Andre institutioner

Dette kan for eksempel være skoler eller fritidshjem, hvor børn er sammen hele dagen med megen kontakt.

Hvordan smitter fnat?

Videregivelsen af smitten indebærer tæt fysisk kontakt til inficeret hud. Derfor videregives fnat hyppigst blandt alle seksuelt aktive mennesker, gennem seksuel kontakt. Fnat anses af mange for at være en seksuelt overført sygdom, men smitten kan også blive overført på anden vis. Det er svært, hvis ikke umuligt, at fange fnat ved let berørelse, såsom at give hånd eller at røre beklædningsgenstande fra en inficeret person. Selv det at dele sengetøj giver kun en lille smittefare, da miderne ikke kan leve længe uden vært. Miderne kan derfor ikke forlade den inficerede person, med mindre det er for at gå til en ny vært. Anden form for fysisk kontakt, såsom mødre der krammer deres børn vil være tilstrækkelig kontakt, for at føre smitten videre. Over tid, kan nære venner og slægtninge gennem kontakt blive smittet. Skolemiljøer giver typisk ikke den grad af langvarig personlig kontakt, som er nødvendig for at en overførelse af miderne finder sted. Hvis du er i tvivl om at du er blevet smittet, kan du se symptomerne på fnat her.

Fnat er overført fra en person til en anden, når de befrugtede mider har gnavet sig ned i huden, og begynder at danne små tunneler og gange. Disse gange og tunneler er hvor hunmiderne lægger deres æg, og hvor den næste generation af fnatmider kommer fra. Denne generation kan nu begynde at formere sig. Denne udklækningstid er også grunden til at det ofte tager mellem 2 og 3 uger før man begynder at udvikle symptomer på lidelsen.

Kan man få smitten fra kæledyr?

Hunde og katte bliver angrebet af andre typer mider, end dem der inficerer mennesker. Dyr er derfor ikke en kilde til spredning af menneskelig fnat. Desuden kaldes fnat på hunde for skab. De mider fra hunde og katte, trives ikke på menneskets hud og vil derfor kun kunne skabe en mild kløe, der vil gå i sig selv efter noget tid. Dette er i modsætning til menneskelige fnat, som kun vil blive værre og værre, medmindre tilstanden behandles.

Behandlingen af fnat

Der findes mange receptpligtige præparater, som kan fjerne fnat. Hos ShytoBuy til byder vi en effektiv creme mod fnat, som hverken kræver recept, eller det pinlige besøg hos apotektet. Du kan se nogle anbefalede behandlinger mod fnat her.

Det er vigtigt at behandle hele familien på en gang, og gerne to gange med en uges mellemrum. Dette er for at undgå at man smitter de der netop er behandlet, og for at undgå at eventuelle nyudklækkede mider kan nå at formere sig.

Sørg for at vask sengetøj og lagner grundigt i varmt vand, efter behandlingen. Det er ikke nødvendigt at vaske hele garderoben, sprøjte møbler og tæpper, og så videre, eftersom miderne ikke kan overleve længe uden en vært. Ligesom kløen fra fnat tager et stykke tid for at vise sig, så tager det også et par dage til at stilne af efter behandlingen. Efter en uge eller to, bør du mærke en drastisk ændring i irritationen. Hvis det ikke sker, bør du konsultere en læge.

Fnat forsvinder ikke af sig selv, hvis du ikke behandler det. Jo længere du venter med at behandle, jo større bliver sandsynligheden blot for at du udvikler en mere alvorlig og akut form for fnat, nemlig norsk fnat eller skorpefnat. Dette er yderst ubehageligt, og der er flere tusinde fnatmider i din hud, som bliver skællende og fyldt med skorper. Denne form for fnat smitter ved den mindste berøring, og er mest udbredt blandt ældre mennesker og individer med et ringe immunforsvar. Norsk fnat klør ikke.

Undgå at blive smittet

For at undgå at blive smittet med fnat bør man; undgå tæt personlig kontakt med inficerede folk, specielt seksuel kontakt skal undgås. Hvis nogen i husstanden bliver smittet, skal dette behandles hurtigst muligt, så risikoen for at blive smittet bliver nedsat drastisk. Sørg samtidigt for at holde øje med tegn på kløe og usædvanligt bumse-lignende udslet, da dette kan være tegn på fnat.

Undgå at sprede smitten

Når du opdager at du har fået fnat, er det en god ide at tænke over hvem man har haft besøg af eller besøgt i de sidste tre uger. Dette er for at undgå en for stor spredning af fnat. Det vil også være godt at kontakte klasselærer, børnehave eller lignende, så skolen eller institutionen kan træffe de nødvendige forholdsregler for at kunne begrænse smitten.

Andre interessante artikler